Lungödem synonym, annat ord för lungödem, vad betyder lungödem, förklaring, uttal och böjningar av lungödem.

Vad betyder och hur uttalas lungödem

Lungödem uttalas lung|öd|em och är ett substantiv.

Ordformer av lungödem

Singular

lungödem
obestämd grundform
lungödems
obestämd genitiv
lungödemet
bestämd grundform
lungödemets
bestämd genitiv

Plural

lungödem
obestämd grundform
lungödems
obestämd genitiv
lungödemen
bestämd grundform
lungödemens
bestämd genitiv

Lungödem är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lungödem

  1. Lungödem, förr lungvattusot, är en ansamling av vätska i lungorna som gör det svårt att andas. Lungödem orsakas oftast av att funktionen i hjärtats vänsterkammare är sämre än i högerkammaren. Detta gör att hjärtats vänstra kammare inte orkar pumpa bort det blod som höger kammare pumpar in i lungkretsloppet. Andfåddhet, rosa slem och rassel som kan höras med stetoskop uppstår.
  2. Normalt balanseras kapillärtrycket på 10 mm Hg mot det kolloid-osmotiska trycket i blodet på 30 mm Hg. Risk för lungödem föreligger vid stigande kapillärtryck, om samtidigt det kolloidosmotiska trycket sjunker eller om barriären mellan luft i alveolen och blodet i alveolarkapillärerna förändras i riktning mot större permeabilitet för blodplasman.
  3. Lungödem kan utvecklas kroniskt eller uppkomma akut. Akut lungödem kräver akutsjukvård.
  4. Lungödem beror i de flesta fallen på någon hjärt- och kärlsjukdom. Sådana sjukdomar innefattar kardiomyopati, kranskärlssjukdom och högt blodtryck.
  5. Andra sjukdomar kan dock också orsaka lungödem, exempelvis lungsjukdomar, virussjukdomar, trauma mot bröstkorgen, och vissa kemiska substanser. Även stark kroppsansträngning på mycket hög höjd kan orsaka lungödem hos annars friska individer.
  6. Symtomen på lungödem skiljer sig åt beroende på om det är akut eller kroniskt. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.