Läkarförbund Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder läkarförbund, varianter, uttal och böjningar av läkarförbund

Läkarförbund synonym, annat ord för läkarförbund, vad betyder läkarförbund, förklaring, uttal och böjningar av läkarförbund.

Vad betyder och hur uttalas läkarförbund

Läkarförbund uttalas läk|ar|för|bund och är ett substantiv.

Ordformer av läkarförbund

Singular

läkarförbund
obestämd grundform
läkarförbunds
obestämd genitiv
läkarförbundet
bestämd grundform
läkarförbundets
bestämd genitiv

Plural

läkarförbund
obestämd grundform
läkarförbunds
obestämd genitiv
läkarförbunden
bestämd grundform
läkarförbundens
bestämd genitiv

Läkarförbund är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet läkarförbund

  1. Sveriges läkarförbund, i dagligt tal Läkarförbundet, är en facklig och professionell organisation för läkare, med syfte att främja en ändamålsenlig utveckling av sjukvården. Läkarförbundet bildades 1903 som Allmänna svenska läkarföreningen (nuvarande namn antogs 1920) och har över 55 000 medlemmar. 80 procent av Sveriges läkare är medlemmar i förbundet. Sedan 2020 är Sofia Rydgren Stale ordförande. Förbundet äger den i övrigt fristående Läkartidningen. (källa)
  2. Läkarförbundet bildade den 17 februari 1960 ett aktiebolaget vid namn Läkartjänst AB. Till Läkartjänst AB:s första ordförande valdes Karl-Fredrik Blom, Läkarförbundets dåvarande vd, och till vd valdes Hans Magnus Fajerson, tjänsteman på läkarförbundets kansli. (källa)
  3. Fackligt organiserar sig distriktsläkarna i Svenska Distriktsläkarföreningen, en yrkesförening i Sveriges läkarförbund med 4500 medlemmar. Svensk förening för allmänmedicin är deras professionella och vetenskapliga förening. (källa)
  4. Berglund gifte sig 1923 med Aina Maria Palmgren (1899-1954) och tillsammans fick de en dotter 1928. Vid slutet av 1920-talet var Berglund ordförande för Sveriges Yngre Läkares Förening. I början av 1930-talet propagerade han för införandet av en centraliserad medicin- och rashygienisk upplysningsverksamhet efter tysk förebild och blev 1933 av Sveriges läkarförbund tillsatt i en kommitté för att utreda saken. Under andra världskriget hade han ett omfattande utbyte med tyska rasbiologiska forskare. År 1939 var han med och propagerade för att Sverige skulle förbjuda invandring av judiska läkare och 1940 deltog han som representant för Svensk socialistisk samling i ett möte för att försöka ena de "nationella" rörelserna i Sverige. Som del av fullmäktige för Läkarförbundet bidrog han till organisationens vid tiden antisemitiska hållning. Redan 1937 hade han gett ut boken Den skandalösa Katzutnämningen. Bidrag till historien om den svenska kulturens judaisering där han angrepp judarna, i synnerhet psykologen David Katz som tilldelats en professur vid Stockholms högskola. Samma år gav han även ut boken Hitlers Tyskland : några intryck från en studieresa hösten 1937. Hans avhandling vid Karolinska institutet underkändes på grund av ovetenskapliga rasteorier. (källa)
  5. Sveriges Läkarförbund Student är del av facket Sveriges Läkarförbund och jobbar med att förbättra arbetsvillkoren för anställningar som underläkare och läkarassistent. Dessutom bevakar SLF Student den nationella utformningen av det nya 6-åriga läkarprogrammet. Det finns även lokala evenemang såsom AT-mässa, fadderkvällar, föreläsningar, forskningsmässa, sommarjobbskväll etc. (källa)
  6. Efter medicinstudier i Lund och kortare läkartjänstgöringar bl.a. i Hässleholm, Piteå och Karlstad kom han till Örebro år 1948. Först var han verksam som underläkare bl.a. på medicinkliniken vid dåvarande Örebro centrallasarett. När första etappen av Västra sjukhemmet stod klar 1952, blev Gunnar Kullendorff dess förste överläkare och chef. Han stannade på kliniken till sin pensionering 1979. Under större delen av 1970-talet var han blockchef, d.v.s. chef för den samlade långvården och rehabiliteringen inom Örebro läns landsting. Vidare var han under många år ordförande och sekreterare i Läkarförbundets örebroavdelning och flerårig ledamot av Försäkringskassans pensionsdelegation. (källa)
  7. Läkarförbundet om Specialiseringstjänstgöring. (källa)
  8. Amerikanska läkarförbundet (JAMA) definierar alkoholism som "en primär kronisk sjukdom karaktäriserad av nedsatt kontroll över sitt drickande, besatthet av drogen alkohol, användandet av alkohol trots allvarliga konsekvenser och störda tankemönster." WHO har uppskattat att ca 140 miljoner människor i världen är alkoholister. Forskning tyder på att alkoholism hos båda könen är bestämt till ca 50-60 % av generna och 40-50 % av miljöfaktorer. (källa)
  9. Striden i Klaksvík – eller Klaksvíksupproret – var en inrikespolitisk strid på Färöarnas under 1950-talet. Läkaren Olaf Halvorsen anklagades av det danska läkarförbundet för nazistsympatier under andra världskriget, vilket ledde till våldsamma protester bland lokalbefolkningen på Färöarna. Konflikten blev långvarig och tidvis våldsam och nådde sin kulmen 1955 då lokalbefolkningen spärrade av hamnen och höll myndigheternas representanter i fångenskap. Även om avskedandet av Halvorsen kom att bli den utlösande faktorn var det i grund och botten en fråga som i hög grad handlade om Färöarnas självständighet från Danmark. Regeringen sände först 120 poliser och sedan också en fregatt från flottan för att återställa lag och ordning. (källa)
  10. Hans Deuschl, född 21 juli 1891 i Grafing vid München, död 27 april 1953 i Starnberg, var en tysk läkare, SS-Oberführer och funktionär inom läkarförbundet i det nationalsocialistiska Tyskland. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.