Lärka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lärka, varianter, uttal och böjningar av lärka

Lärka synonym, annat ord för lärka, vad betyder lärka, förklaring, uttal och böjningar av lärka.

Vad betyder och hur uttalas lärka

Lärka uttalas lärka och är ett substantiv -n lärkor.

Lärka betyder:

Ordformer av lärka

Singular

lärka
obestämd grundform
lärkas
obestämd genitiv
lärkan
bestämd grundform
lärkans
bestämd genitiv

Plural

lärkor
obestämd grundform
lärkors
obestämd genitiv
lärkorna
bestämd grundform
lärkornas
bestämd genitiv

Lärka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lärka på Engelska

  • lark

Hur används ordet lärka

  1. Lärkor (Alaudidae) är en familj av ordningen tättingar med ett tjugotal släkten.
  2. De flesta lärkor är bruna eller beigefärgade, ofta med ljust bröst och buk och de flesta ger ett ljusbrokigt intryck. De har trubbiga vingar, lång rak bakklo och svart öga. Många av arterna har en ryttlande sångflykt och många är karakteristiska sångare med god förmåga att härma.
  3. Lärkor är en familj som förekommer i gamla världen samt i norra och östra Australien. Endast berglärkan (Eremophila alpestris) har spridit sig till Amerika. De utgör en väldefinierad familj, bland annat genom deras distinkta form på tarsen. Deras närmaste släkting är troligen förvånande nog skäggmesen (Panuridae) i överfamiljen Sylvioidea. Systematiken inom familjen har genomgått stora ändringar på senare tid efter DNA-studier som visat på nya och helt oväntade släktskap. Till exempel är troligen vitvingad lärka (tidigare i Melanocorypha) egentligen nära släkt med sånglärkan. Arterna i Calandrella är sannolikt inte heller varandras närmaste släktingar. Istället står dvärglärkorna närmast berglärkor i Eremophila.
  4. I Sverige häckar tre arter: sånglärka (Alauda arvensis), trädlärka (Lullula arborea), och berglärka (Eremophila alpestris). Tidigare häckade även tofslärka (Galerida cristata) i södra delarna av Sverige men det finns ingen konstaterad häckning sedan slutet av 1980-talet. Den ses dock fortfarande regelbundet i södra Sverige. Dessa fyra arter representerar fyra olika släkten av familjen lärkor. Utöver dessa fyra arter har det setts sex andra lärkarter i Sverige: svartlärka, vitvingad lärka, kalanderlärka, asiatisk kalanderlärka, dvärglärka och korttålärka. Sånglärkan flyttar gärna till södra och västra Europa under vintern men återvänder redan i februari-mars. Vissa mildra vintrar stannar en del sånglärkor kvar i södra Sverige.
  5. Lärkor har historiskt ansetts som en hälsosam och delikat vilträtt och lärktunga omskrevs som en delikates under romartiden.
  6. Härfågellärkor (Alaemon) – 2 arter.
  7. Ammomanopsis – namiblärka.
  8. Ramphocoris – tjocknäbbad lärka.
  9. Finklärkor (Eremopterix) – 8 arter.
  10. Busklärkor (Mirafra) – 24 arter.
  11. Sånglärkor (Alauda) – 4 arter.
  12. Tofslärkor (Galerida) – 7 arter.
  13. Korttålärkor (Calandrella) – 6 arter.
  14. Chersophilus – dupontlärka.
  15. Eremalauda – streckig ökenlärka.
  16. Dvärglärkor (Alaudala) – 5 arter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.