Långsint Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder långsint, varianter, uttal och böjningar av långsint

Långsint synonym, annat ord för långsint, vad betyder långsint, förklaring, uttal och böjningar av långsint.

Vad betyder och hur uttalas långsint

Långsint uttalas lång|sint och är ett adjektiv.

Långsint betyder:

Ordformer av långsint

Böjning (i positiv) långsint en ~ + subst. långsint ett ~ + subst. långsinta den/det/de ~ + subst. långsinte den ~ + mask. subst. Komparation långsintare en/ett/den/det/de ~ + subst. långsintast är ~ långsintaste den/det/de ~ + subst.

Långsint är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet långsint

  1. Romanen handlar om mordet på en kvinna i Växjö, Linda Wallin, och den efterföljande utredningen. I handlingen återkommer några karaktärer ur tidigare romaner av Persson: kriminalkommissarie Evert Bäckström beskrivs i boken med orden "Bäckström var liten, fet och primitiv men vid behov kunde han vara både listig och långsint" och beskrivs som en polis som tagit sig an utredningen för att kunna leva gott på skattebetalarnas pengar. Andra bekanta karaktärer är kriminalpoliserna Anna Holt och Lisa Mattei samt chefen för Rikspolisstyrelsen Lars Martin Johansson. Intrigen ger Persson tillfälle att rikta kritik mot medias rapportering av kriminalfall som beskrivs som notoriskt lögnaktig samt polisens Nationella insatsstyrkan. (källa)
  2. Mozart flyttade till Wien 1781 och senare samma år var han för en tid inneboende hos familjen Weber. Fridolin Weber, Aloisias far, hade avlidit 1779 och Aloisia hade ännu inte flyttat hemifrån och modern Cecilia och systrarna tog emot hyresgäster för att få det att gå ihop. Mozart förälskade sig i den tredje dottern, Constanze. När de båda gifte sig 1782 blev Mozart svåger med Aloisia. Uppenbarligen var ingen av dem långsint och Mozart skrev en hel del sånger till Aloisia (se nedan). (källa)
  3. Ladgerda, även Ladgerd eller Ladgerta, var en sköldmö som ingår i Ragnar Lodbroks saga. Hon omtalas också i Saxos krönika De gesta danorum skriven på 1200-talet. Saxo berättar om hur Ragnar befriar Ladgerd ur fångenskap och beskriver henne så här: ... som med mannamod i kvinnobröst och utslaget hår stred främst i ledet bland de dugligaste kämparna. Alla beundrade hennes enastående insatser, ty lockarna, som hon lät fladdra runt skuldrorna, röjde att hon var en kvinna." Ragnar friade till henne och hon låtsade vilja ha honom, men satte en björn och en hund på vakt för att hindra honom att närma sig henne. Djuren var dock inte något hinder för Ragnar. Ladgerda blev hans första fru, men hon fortsatte att kriga som förr. Ragnar som var en långsint natur fann att hunden och björnen var skäl nog att skilja sig från Ladgerda efter några år, men paret fortsatte ändå att kriga tillsammans och vara älskande. Enligt Saxo kunde Ladgerta flyga omkring (circumvolare) över slagfältet under striden. Denna egenskap är givetvis en skönlitterär skapelse. (källa)
  4. Ulrika Eleonora föddes den 23 januari 1688 på slottet Tre Kronor i Stockholm som dotter till kung Karl XI och Ulrika Eleonora av Danmark. Under barndomen förbisågs hon av alla för sin äldre, livligare och mera begåvade syster Hedvig Sofia. De äldre syskonen ska ha tyckt om ritter och dans och betraktat henne en aning nedlåtande, då hon lätt brast i gråt och inte vågade delta i deras lekar. Hon beskrivs som vänlig, anspråkslös och värdig, med god hållning och vackra händer, men hon var blyg och tillbakadragen och ansågs varken vacker eller intelligent. Hon beskrivs som en skicklig musiker, medan hennes syster Hedvig Sofia sjöng, spelade Ulrika Eleonora klavecin. Hon beskrevs av sin farmor som långsint och envis, och skall också haft en vana att demonstrera sitt ogillande genom att lägga sig till sängs. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.