Löneutbetalning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder löneutbetalning, varianter, uttal och böjningar av löneutbetalning

Löneutbetalning synonym, annat ord för löneutbetalning, vad betyder löneutbetalning, förklaring, uttal och böjningar av löneutbetalning.

Vad betyder och hur uttalas löneutbetalning

Löneutbetalning uttalas löne|ut|be|tal|ning och är ett substantiv.

Ordformer av löneutbetalning

Singular

löneutbetalning
obestämd grundform
löneutbetalnings
obestämd genitiv
löneutbetalningen
bestämd grundform
löneutbetalningens
bestämd genitiv

Plural

löneutbetalningar
obestämd grundform
löneutbetalningars
obestämd genitiv
löneutbetalningarna
bestämd grundform
löneutbetalningarnas
bestämd genitiv

Löneutbetalning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet löneutbetalning

  1. Utgiftsskatt är en skattemodell där skatteuttaget görs först när pengar förbrukas för konsumtion. Modellen skiljer sig från försäljnings- eller mervärdesskatt genom att uttaget görs hos den enskilde, inte hos den som säljer en vara eller en tjänst, Utgiftsskatt kan ses som en periodiserad inkomstskatt, där skatteunderlaget sätts lika med det belopp som individen använt till konsumtion under året. Detta innebär att skatteunderlaget kan vara högre än årets löneutbetalningar om konsumtionen finansieras med lån. Underlaget kan också vara lägre än löneutbetalningarna om lånen betalas tillbaka, om personen sparar eller om pengarna används för investeringar. (källa)
  2. Kallortstillägg var en form av lönetillägg som utgick till tjänstemän inom offentlig sektor (försvaret, landstinget) med arbetsort i kommuner i framförallt nordligaste Sverige. Tillägget betalades som ett tillägg till den ordinarie lönen och specificerades på löneutbetalningen. Cirka 1994 avskaffades systemet och kallortstillägget omvandlades istället till vanlig lön. (källa)
  3. Kyrkoavgiften (kyrkskatt) är en möjlighet att, via skattsedel, ge ekonomiska medel till trossamfund i Sverige. Det innebär att arbetsgivaren gör ett förhöjt skatteavdrag i samband med löneutbetalningen och att Skatteverket sedan betalar ut medlemsavgift till trossamfundet. Trossamfundet måste ha ett beslut från regeringen om detta (så kallad avgiftshjälp). Skatteverket har godkänt 17 trossamfund som man kan betala medlemsavgift "via skattsedeln" till, bl.a. följande trossamfund: Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan, Svenska Alliansmissionen, Evangeliska Frikyrkan, Stockholms katolska stift (Romersk-katolska kyrkan i Sverige), Frälsningsarmén och Pingströrelsen i Sverige. För medlemskap i vissa trossamfund krävs att man betalar/ger kyrkoavgift, bland annat Svenska kyrkan och Katolska kyrkan (d.v.s medlemsgrundande). I andra samfund är medlemskap och givande via kyrkoavgiften åtskilda, bland annat Evangeliska Frikyrkan och Pingströrelsen i Sverige. (källa)
  4. Kuppen skedde vid Vattenfalls kraftverksbygge vid Stora sjöfallet, i byn Vietas, en liten "vattenrallarby" vid Luleälven. En stor del av arbetarna skulle gå på ledighet under påskhelgen när man under förmiddagen den 22 april 1971 upptäckte att den barack där kassaskåpet med alla löneutbetalningspengar förvarades tidigare under natten utsatts för ett inbrott där det försvunnit 541 000 kronor i kontanter, ett belopp som motsvarar omkring 4,2 miljoner i 2021 års penningvärde. (källa)
  5. De mest avancerade systemen för arbetstidsuppföljning kan tolka beräkningsreglerna i kollektivavtalen och enskilda arbetstagares avtal samtidigt. Flera olika beräkningsregler kan matas in i systemen. Systemet beaktar dessa automatiskt vid beräkning av löner, semestrar och övriga ersättningar. Ur systemet är det också lätt att skriva ut lönespecifikationer där tillägg och övriga grunder för lönen framgår tydligt. Vid sidan om tolkning av kollektivavtal och löneberäkning kan dessa helhetsbetonade program för arbetstidsuppföljning även sköta elektronisk löneutbetalning, fakturering, planering av arbetsskift och rekrytering. (källa)
  6. Allt som en myndighet utför är inte myndighetsutövning. Sådant som inte gäller myndighetens beslut med stöd av författning, regeringsbeslut eller riksdagsbeslut är inte myndighetsutövning. Exempel på sådant som faller utanför begreppet är avtal som helt vilar på privaträttslig grund, löneutbetalningar, inköp av löpande karaktär samt lämnande av allmänna råd och upplysningar. Gränsdragningen har betydelse bland annat för tillämpningen av de skadeståndsregler som nämns ovan. Avgifter som tas ut som en del av myndighetsutövning är dessutom momsfria i Sverige. (källa)
  7. Den 18 april 2007 blev Darwich anhållen för ekonomisk brottslighet, anklagad för att ha använt sig av svarta pengar (2,4–3 miljoner kronor) till bland annat löneutbetalningar. Han dömdes för detta till ett år och fyra månader fängelse. (källa)
  8. Innan Commerson lämnade Paris skrev han sitt testamente, där han efterlämnade en klumpsumma på 600 livres plus försenade löneutbetalningar och hans möblemang i deras lägenhet i Paris till "Jeanne Baret, känd som de Bonnefoi, min hushållerska". (källa)
  9. En av de mest spektakulära händelserna i samband med kanalbygget var kanalupproret. Mellan 600 och 700 arbetare befann sig i Örebro för att bygga kanalen. Samtidigt grävdes avloppssystem i staden. I samband med löneutbetalningar blev det mycket fylleri. Den 12 november 1886 stormade några hundra man finkan för att befria fängslade kamrater. Påföljderna blev hårda för ledarna – upp till sex års straffarbete. En detaljerad beskrivning av Kanalupproret finns i nedanstående referens. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.