Mörsare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mörsare, varianter, uttal och böjningar av mörsare

Mörsare synonym, annat ord för mörsare, vad betyder mörsare, förklaring, uttal och böjningar av mörsare.

Vad betyder och hur uttalas mörsare

Mörsare uttalas mörs|are och är ett substantiv -n; pl. mörsare, best. pl. mörsarna.

Mörsare betyder:

Ordformer av mörsare

Singular

mörsare
obestämd grundform
mörsares
obestämd genitiv
mörsaren
bestämd grundform
mörsarens
bestämd genitiv

Plural

mörsare
obestämd grundform
mörsares
obestämd genitiv
mörsarna
bestämd grundform
mörsarnas
bestämd genitiv

Mörsare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet mörsare

  1. Haubits är en artilleripjäs som kan skjuta med stor utgångsvinkel. Namnet kommer från tjeckiskans houbice, hop/hög eller många på en gång. Haubitsen är en utveckling av mörsaren och benämndes tillsammans med mörsarna tidigare även kastpjäs. Med sin krökta projektilbana är de avsedda att nå mål i skydd, utvecklade som en lättare variant av mörsarna. Haubitsen på 1900-talet kan avge både flackeld och indirekt eld med normalt upp till knappt 45 grader, i modern tid vissa även med övergrader, det vill säga mer än 45 grader. (källa)
  2. En kanon (äldre benämning stycke eller bombard) är ett eldvapen av grov kaliber. Enligt modern terminologi skall en kanon vara av kaliber 20 millimeter eller grövre (på automatkanoner har gränsen gått vid 13.2 millimeter i Sverige), ha ett eldrör som är längre än ungefär 40 gånger kalibern och huvudsakligen skjuta flackbaneeld. Andra varianter av artilleripjäser är bland annat haubits och mörsare. Kanoner förekommer vanligtvis i artilleri, men även truppslag som luftvärn kan ha kanoner. (källa)
  3. Lavett (av franskans l'affût, "stödet", "stativet"), även lavettage eller vagga, är den ställning eller det underrede av trä, järn eller stål som en kanon, haubits, mörsare, kulspruta eller annan typ av tung pjäs monteras i, eller stöds mot. Ordet lavett används även för utskjutningsanordningar för robotar. (källa)
  4. Mörsare (från tyskans mörser, ursprungligen från latinets mortarium, mortel) var en äldre typ av kortpipig artilleripjäs. De benämndes mortlar eller bombarder och var kastpjäser med höga projektilbanor. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.