Mört Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mört, varianter, uttal och böjningar av mört

Mört synonym, annat ord för mört, vad betyder mört, förklaring, uttal och böjningar av mört.

Vad betyder och hur uttalas mört

Mört uttalas mört och är ett substantiv -en -ar.

Mört betyder:

Ordformer av mört

Singular

mört
obestämd grundform
mörts
obestämd genitiv
mörten
bestämd grundform
mörtens
bestämd genitiv

Plural

mörtar
obestämd grundform
mörtars
obestämd genitiv
mörtarna
bestämd grundform
mörtarnas
bestämd genitiv

Mört är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Mört på Engelska

  • roach

Hur används ordet mört

  1. Grönlingen (Barbatula) är en taggfenig benfisk. Andra namn på den är gråmört, sandkrypare, smerler, smärling, smörling, stengrönling och tånglake. Namnet "grönling" tros vara en förvanskning av det västgermanska ordet gründling, vilket betyder 'grundlevande'. (källa)
  2. Gösen lever i långsamt rinnande vattendrag, sjöar och vikar med inte för hög salthalt eller för lågt pH. Gösen är en rovfisk, och med sin kraftiga tandbyggnad är den en konkurrent till gädda och abborre. Den tar främst mört, siklöja och braxen. (källa)
  3. Skivad karré - med ben eller utan - kan stekas i panna på samma vis som fläskkotlett. Det är dock inte riktigt lika mört och får gärna bankas lite i förväg. Skivad karré passar också bra att grillas eftersom de har bra marmorering. En skiva på ca 2 cm bör stekas eller grillas cirka 3-4 minuter per sida. Stekta eller grillade skivor av karré kan serveras med tillbehör liknande de som passar till filé. Till grillad karré passar kalla såser med tomat eller chili. (källa)
  4. De vanligaste fångstredskapet är mjärde som agnas med fisk så som mört, braxen och all annan vit fisk. Kräftan lever huvudsakligen på växter och att beta med exempelvis brännässlor eller potatis har visat sig fungera också. Mjärden sänks ned i vattnet kvällstid från en roddbåt eller från land i en å och vittjas ett par timmar senare. Ibland vittjas de två gånger per natt, första gången tidig natt och andra gången tidig morgon. Andra redskap som kan användas är agnade kräfthåvar och kräftburar. Det går att driva in kräftor i fällor med ficklampa, men detta anses oetiskt av många kräftfiskare. (källa)
  5. Laken är en rovfisk och äter i huvudsak andra fiskar. Till dess byten hör nors, siklöjor, små abborrar, mört och gärs och ibland även kräftor. De nykläckta och unga individerna äter olika ryggradslösa smådjur. (källa)
  6. Lammet slaktas när det är mellan en månad och ett år gammalt, med en slaktvikt på mellan 5,5 och 30 kg. Men det vanligast är slakt efter ca 4-6 månader vilket ger en slaktvikt på mellan 15 och 20 kg. Köttet är vanligtvis spädare än från äldre får och förekommer oftare i västliga länder. Årslamm och får har en starkare smak än lamm då de innehåller en högre koncentration av fettsyra. Får och årslamm brukar också vara mindre mört än lamm och passar därför bättre till grytor. (källa)
  7. Mjärde (fiskkasse) är ett fångstredskap, en typ av bur, som används vid fiske av bl a kräftor och kallas då även för kräftbur. Större modeller används för småfisk, som abborre och mört. Mjärde har en eller flera trattformande öppningar genom vilka fisken eller kräftorna söker sig in. Den placeras på botten och förses ibland med ledarmar och bete. (källa)
  8. Mörten (Rutilus) är en sötvattens- och bräckvattenfisk tillhörande familjen karpfiskar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.