Malmlast Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder malmlast, varianter, uttal och böjningar av malmlast

Malmlast synonym, annat ord för malmlast, vad betyder malmlast, förklaring, uttal och böjningar av malmlast.

Vad betyder och hur uttalas malmlast

Malmlast uttalas malm|last och är ett substantiv.

Ordformer av malmlast

Singular

malmlast
obestämd grundform
malmlasts
obestämd genitiv
malmlasten
bestämd grundform
malmlastens
bestämd genitiv

Plural

malmlaster
obestämd grundform
malmlasters
obestämd genitiv
malmlasterna
bestämd grundform
malmlasternas
bestämd genitiv

Malmlast är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet malmlast

  1. Söndagen den 23 november 1941 befann sig Hedda i Nordsjön utanför Borkum på väg till Emden med malmlast från Västerås, då en minexplosion inträffade. Besättningen kunde räddas och endast tre man som hade erhållit lättare skador fördes till sjukhus i Emden. Hedda sjönk norr om Borkums fyr fyra sjömil sydost om angöringsbojen till Ems och låg med bryggan ovan vattnet. Så småningom borrade hon ned sig i bottensedimentet, varigenom bärgning omöjliggjordes. (källa)
  2. Torne byggdes och sjösattes 1913 vi Lindholmens varv för Rederi AB Luleå-Ofoten, senare Grängesbergsbolaget, samtidigt som hennes systerfartyg S/S Abisko. Sitt första haveri hade Torne 1928, då ångaren strandade på Bastuholmen under utgående från Luleå. Efter tio dygn bärgades Torne av Röda bolagets Fritiof. Torne hade fått betydande bottenskador, vilka reparerades provisoriskt, varefter hon gick till Stettin med malmlast i stället för till England, då man inte vågade ta risken att gå över Nordsjön. Fritiof eskorterade för säkerhets skull Torne på resan. 1928 moderniserades Tornes maskineri enligt Lentzsystemet, varigenom kolförbrukningen minskades från 24 ton per dygn till 16. (källa)
  3. Den 11 juli 1942 passerade en konvoj om 28 fartyg Västerviks skärgård. Bland dessa befann sig Luleå, som med malmlast var på väg från Luleå till tysk hamn. Vid 15-tiden observerade lotsen på Luleå en torpedstrimma. Han försökte gira undan, men torpeden träffade Luleå på babords bog och en våldsam explosion följde. Luckor, malm och fartygsinredning kastades skyhögt upp i luften. Luleå sjönk inom två minuter och blev stående på botten med ena masten och en del av bryggan ovan vattenytan. Livbåtarna hade blivit krossade, men man lyckades få ut flottarna och några man räddade sig upp på dessa. (källa)
  4. Stråssa var på väg till Amerika med en malmlast från Narvik den 8 maj 1940, men hade oturen att möta de tyska ångarna på väg att ockupera Norge och Stråssa beordrades att återvända till Narvik. Där kvarhölls sedan fartyget av tyskarna. Här utsattes Stråssa för granateld och flyganfall under striderna om Narvik. Besättningen tvingades därmed att lämna fartyget. Den 11 maj hörde man från land en kraftig explosion från Stråssas förskepp och såg en svart röksky ovanför henne, som därefter sjönk på ca tio minuter. Dagen före detonationen uppgavs det på trakten att man sett tyskar köra en roddbåt på bil mot den plats där Stråssa låg. Det sades även att man på natten hört årtag från samma vik. Sjöförklaringen antog därmed att Stråssa sjunkit till följd av en explosion från en sprängladdning placerad inombords. Besättningen återkom så småningom till Sverige och gick till sjöss igen med andra fartyg. Bland dessa var telegrafisten A. Kutzner, som i 18 år hade tjänstgjort på fartyget och tvingats lämna henne i Narvik. Han gick sedan ombord på ångaren S/S C.F. Liljevalch och omkom vid fartygets torpedering 1942. Rörande svenska handelsfartygs upplevelser i striderna om Narvik hänvisas till artikeln om S/S Boden. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.