Markegångssättning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder markegångssättning, varianter, uttal och böjningar av markegångssättning

Markegångssättning synonym, annat ord för markegångssättning, vad betyder markegångssättning, förklaring, uttal och böjningar av markegångssättning.

Vad betyder och hur uttalas markegångssättning

Markegångssättning uttalas marke|gångs|sätt|ning och är ett substantiv.

Ordformer av markegångssättning

Singular

markegångssättning
obestämd grundform
markegångssättnings
obestämd genitiv
markegångssättningen
bestämd grundform
markegångssättningens
bestämd genitiv

Plural

markegångssättningar
obestämd grundform
markegångssättningars
obestämd genitiv
markegångssättningarna
bestämd grundform
markegångssättningarnas
bestämd genitiv

Markegångssättning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet markegångssättning

  1. Markegångssättning, det vill säga bestämmande av dessa priser, markegångstaxorna, överläts 1731 på två representanter för varje stånd, de så kallade markegångsdeputerade. När markegång användes för fastställandet av framför allt penningvärdet av frälseräntor, landgillen och dylikt, fastställdes markegång av fyra deputerade, utsedda av respektive landsting, varav två avgäldstagare och två avgäldsgivare.
  2. Deputerade sammanträdde första dagarna i november varje år och fastställde dels årlig markegång på årets skörd och persedlar enligt formulär, dels årspris på så kallade huvudpersedlar, framför allt spannmål och smör enligt priserna under sex månader kring senaste årsskifte, dels så kallad markegångsdel, som var medeltalet av årsprisen för de senaste tio åren, löpande år inberäknat. Till grund för markegång låg, av häradsskrivare efter prisuppgifter av kommunalnämndsordförande samt av markegångsnämnder, uppgjorda priskuranter. Dessa nämnder bestod av dels ombud valda av kommunerna, dels personer utsedda av länsstyrelserna. Nödvändiga beräkningar, som inte behövde följas, verkställdes av länsstyrelserna. Markegångssättningen förenklades 1954 och upphörde med utgången av 1982. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.