Markägare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder markägare, varianter, uttal och böjningar av markägare

Markägare synonym, annat ord för markägare, vad betyder markägare, förklaring, uttal och böjningar av markägare.

Vad betyder och hur uttalas markägare

Markägare uttalas mark|äg|are och är ett substantiv.

Ordformer av markägare

Singular

markägare
obestämd grundform
markägares
obestämd genitiv
markägaren
bestämd grundform
markägarens
bestämd genitiv

Plural

markägare
obestämd grundform
markägares
obestämd genitiv
markägarna
bestämd grundform
markägarnas
bestämd genitiv

Markägare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Markägare på Engelska

  • landowners

Hur används ordet markägare

  1. Stora markägare satte gränsstenar för att markera sina gränser. När det var tre ägor som möttes i en punkt restes ett så kallat 5-stenaröse. En något högre hjärtsten i centrum och fyra riktningsstenar runtom. Lite längre bort fanns ofta den mindre så kallade "visaren" som angav gränsens eller rågångens riktning. (källa)
  2. Jaktlag kallas en sammanslutning som bedriver jakt. Ett jaktlag kan vara allt ifrån små informella grupper på 3–6 personer till stora jaktklubbar eller jaktvårdsområden där 20–30 personer ingår. Ett jaktlag kan antingen vara markägare som jagar tillsammans på egna marker eller en/flera grupp/-er som arrenderar en jaktmark eller en kombination av markägare och jaktarrendatorer. Större jaktlag kan antingen organiseras som en förening (både ideell och ekonomisk) med ordförande, sekreterare och kassör eller i bolagsform. En viktig funktion i ett jaktlag är jaktledaren som leder och organiserar jakten samt ansvarar för säkerheten. (källa)
  3. Jakträtt innebärätten att bedriva jakt på en jaktmark, och tillkommer som regel markägaren. (källa)
  4. Jaktvårdskonsulent är en yrkestitel för tjänstemän anställda av Svenska Jägareförbundet. Vid Svenska Jägareförbundets regionkanslier finns ett antal jaktvårdskonsulenter anställda, antingen med ansvar för ett län eller för att arbeta med till exempel ungdomsverksamhet. Jaktvårdkonsulenter arbetar främst med rådgivning inom jakt och viltvård till enskilda jägare, jaktlag och markägare. Till arbetsuppgifterna hör även att bistå vid bildande av jaktvårdsområden och bidra med sakkunskap till länsstyrelsens viltnämnder. Jaktvårdskonsulenter är oftast utbildade viltmästare eller biologer, men kan även vara skogsmästare eller jägmästare. (källa)
  5. För att erhålla jakträtt inom ett vvo krävs att man äger mark av jaktlig betydelse, i regel jordbruks- eller skogsmark om minst 5 hektar. Vilka marker som har jakträtt i området framgår av Länsstyrelsens beslut om bildande. Ofta gäller regeln att en markägare har en jakträtt på varje påbörjat 100 hektar, men det kan skilja mellan olika områden då detta beslutas av viltvårdsområdesföreningen då de fastställer sina stadgar. Den som inte äger egen mark kan arrendera en jakträtt av till exempel ett skogsbolag på mark som ingår i ett jaktvårdsområde. I norra Sverige förekommer även att viltvårdsområden säljer dagkort för småviltjakt, s.k. korttidsjakt. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.