Medfödd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder medfödd, varianter, uttal och böjningar av medfödd

Medfödd synonym, annat ord för medfödd, vad betyder medfödd, förklaring, uttal och böjningar av medfödd.

Synonym till medfödd

Vad betyder och hur uttalas medfödd

Medfödd uttalas med|född och är ett adjektiv.

Ordformer av medfödd

Böjning (i positiv) medfödd en ~ + subst. medfött ett ~ + subst. medfödda den/det/de ~ + subst.

Medfödd är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Medfödd på Engelska

 • congenital

Hur används ordet medfödd

 1. Läpp- och käkspalt är en medfödd missbildning, som beror på att gom, överläpp och/eller överkäke inte växer ihop på ett normalt sätt under graviditeten runt vecka 8. (källa)
 2. Vid svårare fall kan även äggledare och stora leder infekteras. Gonorré kan i värsta fall hos kvinnor orsaka infertilitet och utomkvedshavandeskap. Idag smittas omkring 600 personer årligen, varav 80 % är män. Gonorré var i början av 1900-talet en vanlig orsak till medfödd blindhet hos barn och en av anledningarna till att lapisdroppar började användas. Idag sker behandling av gonorré framför allt med antibiotika, mer specifikt makrolider eller kinoloner. Numera finns bara en fungerande antibiotikaklass kvar. (källa)
 3. Hemofili beror på en genetiskt medfödd brist på vissa proteiner i blodet, så kallade koagulationsfaktorer. Klassisk blödarsjuka förekommer i två former: hemofili A (brist på faktor VIII), och hemofili B (brist på faktor IX). Hemofili A är fem gånger vanligare än hemofili B. (källa)
 4. En hjärnskada är en störning i hjärnans funktioner. En hjärnskada kan vara medfödd eller förvärvad. Den kan orsakas av till exempel fysiskt våld, infektion, tumör, syrebrist eller förgiftning. (källa)
 5. Takykardi eller hjärtrusning är den medicinska termen för onormalt hög hjärtfrekvens, att hjärtat slår för snabbt, oavsett om orsaken är medfödd eller förvärvad. En vilopuls på över 100 slag per minut räknas som takykardi för vuxna, medan referensvärdena för barn är högre. (källa)
 6. Hörselskadan kan vara medfödd (barndomshörselskada) eller tillkommen senare, i vilket fall så beror nedsatt hörsel på att hörselsystemet är skadat på något ställe. Hörselsnäckan är den svagaste delen i hörselsystemet. I medicinska sammanhang mäts hörselförmåga i decibel i olika frekvenser. Audionomer skapar en graf över hörselförmågan, något som kallas audiogram. (källa)
 7. Denna artikel handlar om den fiktiva magin i Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling och reglerna för hur magin fungerar i den värld som böckerna skapar. I böckerna beskrivs magin som en medfödd talang, som kan övervinna naturens vanliga regler. Många magiska varelser och djur förekommer i böckerna och filmerna, men det finns även vanliga icke-magiska djur som till exempel ugglor, som i trollkarlsvärlden bland annat levererar post. Även föremål kan vara fyllda med magiska krafter. Den lilla andelen av människorna som kan utföra magi kallas häxor (kvinnliga) och trollkarlar (manliga), i motsats till de icke-magiska människorna som kallas mugglarna. (källa)
 8. Kenning kan även förekomma för att beskriva arvets lärdomar. Det omedvetna som påverkar eller påvisar medfödd kunskap. (källa)
 9. Kiropraktiken utvecklades av D.D. Palmer på 1890-talet, även om ryggradsmanipulation som behandling har betydligt äldre rötter. 18 september 1895 anges ofta som kiropraktikens födelsedatum. Palmer studerade på egen hand medicinska ämnen, men var också påverkad av vitalistiska idéer. Han trodde på en kropps inneboende helande kraft som han kallade "medfödd intelligens", och förkastade att kiropraktorer skulle arbeta med mediciner och kirurgi. Subluxationer, felställningar i ryggraden som påverkade nervsystemet, var ett annat centralt begrepp hos Palmer, som sågs som orsaken till en mängd olika besvär i kroppen. Palmers studenter startade snart nya kiropraktikskolor av varierande kvalitet och storlek. Den första boken om kiropraktik gavs ut av Langworthy, Paxton och Smith 1906. D Palmers son B. J. Palmer vidareutvecklade metoden under 1900-talets första del. (källa)
 10. Klumpfot är en vanligtvis medfödd missbildning av ena eller bägge fötterna. Ungefär ett barn av 1000 föds med denna utvecklingsdefekt. Pojkar drabbas ungefär dubbelt så ofta som flickor. Det latinska namnet är pes equinovarus adductus. Orsaken är okänd och man finner vid undersökning en kombination av felaktiga inställningar av fotens olika ben i relation till varandra. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.