Metersystemet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder metersystemet, varianter, uttal och böjningar av metersystemet

Metersystemet synonym, annat ord för metersystemet, vad betyder metersystemet, förklaring, uttal och böjningar av metersystemet.

Vad betyder och hur uttalas metersystemet

Metersystemet uttalas meter|syst|em|et och är ett substantiv bestämd form.

Ordformer av metersystemet

Singular

metersystemet
bestämd grundform
metersystemets
bestämd genitiv

Metersystemet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Metersystemet på Engelska

  • metric system

Hur används ordet metersystemet

  1. Hektar (ha) är en areaenhet som förtecknas med enhetssymbolen ha. En hektar är 10 000 kvadratmeter (m²), 10 kilokvadratmeter k(m²), 1 kvadrathektometer (hm²) eller 0,01 kvadratkilometer (km²), vilket motsvarar arean av en kvadrat med 100 meters sidor (100 m × 100 m). Den här äldre enheten inom metersystemet används främst vid mätning av landområden, oftast skog och jordbruksmark men även större tomter (från cirka 1,0 ha). (källa)
  2. Enheten finns noterad i svensk skrift sedan 1776, och den har fått sitt namn efter längden på ett skepps ankarkabel under segelfartygens tid. En kabellängd utgick från längden på tågvirke, vilket var den grövre, kabelslagna ankartrossen. Längdenheten har använts i olika länder och på olika språk, tidigare ofta med olika längder. Inom USA:s flotta motsvarade det 120 famnar (219 meter), medan det i Sverige motsvarade endast 100 famnar (178 meter). När Frankrike och Spanien införde metersystemet, standardiserade de längden till (ungefär) 200 meter. Samtidigt höll Portugal kvar vid motsvarande 258 meter, Nederländerna 225 meter och Ryssland 183 meter. (källa)
  3. Efter revolutionen 1789 beslöt man i Frankrike att införa ett nytt måttsystem, grundat på naturkonstanter. Längdenheten meter definierades som 1/10 000 av avståndet från nordpolen till ekvatorn och massenheten kilogram som vikten av 1/1000 m³ vatten vid 4 °C. En cylinder av platina med denna massa tillverkades och denna cylinder fastställdes 1799 som arkivkilogrammet. Genom tillkomsten 1876 av Internationella byrån för mått och vikt, (Bureau international des poids et mesures, förkortat BIPM) kom metersystemet snabbt att få internationell spridning. Det infördes i Sverige 1878. (källa)
  4. Tidigare sänkte man ett lod, en tyngd som hänger i en lina. Det klassiska lodet hade en liten urgröpning i bottnen, som fylldes med vax. Samtidigt med djupet fick man ett bottenprov, vilket även det hjälpte till vid bestämmande av position och navigering. Bottnens beskaffenhet kunde föras in i sjökort ifall den inte var känd. I dag är djupet utsatt i sjökorten, men genomgår en ständig uppdatering av djup och bottenbeskaffenhet. Djupet angavs i famnar i äldre svenska sjökort, i dag enligt metersystemet. (källa)
  5. Metersystemet, måttsystemet där metern ingår, spreds från Frankrike över världen och infördes i Sverige som legalt mått från 1879. Äldre mått fick övergångsvis användas till 1888. (källa)
  6. Metersystemet har efter hand införts i allt fler länder. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.