Misstolka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder misstolka, varianter, uttal och böjningar av misstolka

Misstolka synonym, annat ord för misstolka, vad betyder misstolka, förklaring, uttal och böjningar av misstolka.

Synonymer till misstolka

Vad betyder och hur uttalas misstolka

Misstolka uttalas miss|tolka och är ett verb -de.

Ordformer av misstolka

Aktiv

misstolka
infinitiv
misstolkar
presens
misstolkade
preteritum
misstolkat
supinum
misstolkande
presens particip
misstolka
imperativ

Passiv

misstolkas
infinitiv
misstolkas
presens
misstolkades
preteritum
misstolkats
supinum

Perfekt particip

misstolkad en
~ + subst.
misstolkat ett
~ + subst.
misstolkade den/det/de
~ + subst.

Misstolka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet misstolka

  1. Den ryske befälhavaren, Kamenskij, var ändå inte oförberedd på en svensk offensiv, men hade misstolkat de svenska trupprörelserna. Han hade därför fått intrycket att landsättningstyrkan skulle bestå till större delen av milistrupper istället för reguljära förband. Av Kamenskijs 11 000 soldater var nära 3 500 man avsatta till att bevaka försörjningslinjerna som gick mellan Umeå, Torneå och Uleåborg. De resterande 8 000 soldaterna var koncentrerade i trakterna norr om Umeå. (källa)
  2. Det egentliga regeringsorganet skulle nu vara riksrådet, som kunde rösta ned kungen. Till en början stämde denna teori någorlunda med praktiken då Arvid Horn under nära två decennier kunde leda Sverige som kanslipresident och stundom även lantmarskalk, men 1738 hittade det nyligen organiserade och i riksdagen dominanta hattpartiet ett sätt att avskeda misshagliga rådsherrar. Denna form av parlamentarism skulle egentligen omöjliggjorts genom att ämbetsmän bara fick avsättas genom laga dom, men man fann en lösning i licentiering, en sorts juridisk handläggning, där ansvar för vad som formellt ansågs vara underlåtenhet eller tjänstefel utkrävdes. Anklagelsepunkterna kunde vara bland annat misstolkande av regeringsformen, eller att de råd som givits, ej motsvarade "rikets oumgängeliga välfärd". Det nya statsskickets huvudurkund blev kallad regeringsform och ämbetsverkens organisation grundlagsfästes till skydd mot alla ingrepp. (källa)
  3. Berättelsen går förmodligen tillbaka på en romersk folksaga, som enligt den katolske teologen och kyrkohistorikern Ignaz von Döllinger haft sitt upphov i vissa kända förhållanden, nämligen dels att från Paschalis II:s tid (1099) till Leo X:s (1521) den nyvalde påven under en av invigningsceremonierna tog sin plats på en stenstol med öppen sits, vilket lätt kunde inge föreställningen att därmed avsågs en undersökning av den valdes kön, dels att vid en gata i Rom, vilken de påvliga processionerna undvek – förmodligen på grund av dess ringa bredd – fanns en illa medfaren bild som ansågs föreställa en kvinna med sitt barn och sålunda kunde antas syfta på den sällsamma tilldragelsen, liksom även en gammal inskrift, som misstolkades. (källa)
  4. Vanföreställningarna kan upplevas väldigt olika hos personer beroende på sjukdomstillstånd. Personer med psykossjukdomar av paranoid karaktär, paranoida psykoser, upplever ofta saker som har direkt anknytning till aktuella händelser, fast i förändrad form. Under kalla kriget kretsade inte sällan vanföreställningar hos människor med paranoia kring att de var förföljda av KGB, CIA eller Stasi. Likaså förekom det efter mordet på Olof Palme människor med vanföreställningar som upplevde att de på något vis var delaktiga i detta drama. Den som drabbats kan misstolka andra människors blickar eller talesätt och uppfatta att detta har en speciell betydelse. Grannar som exempelvis spolar sin toalett nattetid kan upplevas vara i maskopi med någon hemlig organisation eller liknande. Personer med missbruksproblem upplever ofta vanföreställningar relaterade till missbruket, exempelvis att man ser poliser överallt (så kallad "snutnoja"). (källa)
  5. Thomas avgav omedelbart sina klosterlöften, och hans överordnade sände honom till Rom. Innocentius IV rannsakade grundligt hans motiv till att inträda i predikareorden och sände iväg honom med sin välsignelse och förbjöd all fortsatt inblandning i hans kallelse. Johannes Teutonikern, ordens fjärde övergeneral (1240-1252), tog den unge studenten till Paris och, enligt de flesta biografier över honom, till Köln, dit han anlände 1244 eller 1245. Där hamnade han under Albertus Magnus, den ryktbaraste professorn i denna orden. I lärosätena misstolkades Thomas ödmjukhet och fåordighet som dumhet, men när Albert hade åhört hans försvar av en svår avhandling förklarade han: "Vi har kallat denne unge man en dum åsna, men hans gnäggande av doktrinerna kommer en dag att ljuda genom världen.". (källa)
  6. Självbedrägeri är en psykisk försvarsmekanism, grundad på bortrationalisering, projektion och förnekande, som innebär att en person aktivt misstolkar verkligheten och i synnerhet den egna relationen till denna. Syftet med självbedrägeri är att rädda självbilden och sin självuppskattning. Självbedrägerier är ofta livslånga och kostsamma för den drabbade individen. (källa)
  7. En annan typ av felringning är när någon ringer det gamla nödnumret, 90 000, för att nå alarmeringscentralen. Antalet sådana samtal uppgick under en vecka under år 2006 till omkring 3 %. 97 % av Sveriges befolkning är medvetna om 112, men bland de äldre är kunskapen något mindre om än fortfarande över 90 %. Många äldre drar sig också för att ringa 112, utan ringer hellre kanske någon bekant eller släkting – kanske i en annan del av landet – därför att de trots av ålder ökat behov av till exempel akutsjukvård misstolkar sina besvär som lindriga. Detta orsakar onödig tidsspillan. SOS Alarm arbetar med att informera äldre om att det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för litet. En film, 112 – Din livlina, har också tagits fram. Dock känner endast omkring 41 % av befolkningen till att 112 fungerar i hela EU, vilket liknar motsvarande siffror från andra europeiska länder. (källa)
  8. Ibland kan en förkortning i musklerna göra att små rörelser kan förekomma till exempel i fingrarna efter döden, speciellt om musklerna är belastade. Hos män har det även förekommit utlösning efter döden. Vissa av dessa och liknande händelser har misstolkats och man har trott att individen endast varit skendöd, ett tillstånd då individen endast till synes är död. (källa)
  9. Församlingen har anklagats för att skuldbelägga sjukdom, handikapp och motgångar i livet, som sagts vara resultatet av en felaktig tro. Företrädare för Livets Ord har konsekvent tillbakavisat att denna form av teologi finns inom rörelsen. De hävdar även att de misstolkats av media i fråga om synen på sjukdom och handikapp. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.