Mistsignalering Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mistsignalering, varianter, uttal och böjningar av mistsignalering

Mistsignalering synonym, annat ord för mistsignalering, vad betyder mistsignalering, förklaring, uttal och böjningar av mistsignalering.

Vad betyder och hur uttalas mistsignalering

Mistsignalering uttalas mist|sign|al|er|ing och är ett substantiv.

Ordformer av mistsignalering

Singular

mistsignalering
obestämd grundform
mistsignalerings
obestämd genitiv
mistsignaleringen
bestämd grundform
mistsignaleringens
bestämd genitiv

Plural

mistsignaleringar
obestämd grundform
mistsignaleringars
obestämd genitiv
mistsignaleringarna
bestämd grundform
mistsignaleringarnas
bestämd genitiv

Mistsignalering är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet mistsignalering

  1. Måseskär är en av västkustens mest kända fyrplatser. Såväl Heidenstamfyren i järnkonstruktion från 1865 som byggnaderna på ön är välbevarade och trots det vädermässigt utsatta läget väl underhållna och i gott skick. Måseskär har ett av de äldsta fyrtornen av denna typ på västkusten. Fyrtekniska detaljer som kugghjulsmaskineri i mässing och lodverket är bevarade. En av de kanoner som från och med 1873 användes för mistsignalering finns kvar liksom den ångmistsiren, som användes från mitten av 1880-talet. Gårdsbebyggelsen är intakt och dess exteriöra utformning har i stora drag behållits. De kvarvarande av sten inhägnade odlingarna berättar om livsbetingelserna på fyrplatsen. (källa)
  2. Planerna på en fyr på Tjärven initierades av Åbo sjöfartsförening 1892. De påpekade i ett brev till Lotsstyrelsen riskerna med att närma sig Furusundsleden nattetid och att det dessutom saknades mistsignalering vid Söderarm, vilket var en allvarlig brist. Lotsstyrelsen förkastade förslaget efter att först ha utvärderat om det skulle gå att flytta Söderarms fyr, med stentorn och allt, till Tjärven. Efter ett antal skeppsbrott och grundstötningar runt Tjärven och Söderarm de följande åren aktualiserades frågan på nytt 1898. De praktiska svårigheterna med att bygga en fyr på ett så litet och utsatt skär vållade problem och det var först 28 april 1902 som det fattades ett kungligt beslut om att det skulle byggas en fyr på Tjärven. (källa)
  3. På 1880-talet anlades en båthamn och bostadshuset kompletterades med bagarstuga, förrådsbod och avträde. Dessa byggnader och anläggningar är nu borta. Klocktornet för mistsignalering med urverk uppfördes överst på holmen år 1900. Klocktornet står på en gjuten betongbädd och har en kraftig dimensionerad regelstomme av trä samt träpanel. Klockan i tornet var tillverkad för och hade tidigare varit uppsatt på Pater Noster i Bohuslän. Klockan väger 621 kg och är tillverkad av Johan Beckman i Stockholm. Klockan var i drift ända in på 1970-talet och är idag den enda mistklockan i Sverige, som är bevarad i originalskick. Klockan bär en inskription av fyrens arkitekt Albert Theodor Gellerstedt. (källa)
  4. 1895 ersattes 2A med det ångdrivna skeppet nr 14 Svinbådan. Skeppet fick namnet Sydostbrotten målat på sidan och lanterninerna från skepp nr 2A flyttades över. År 1927 byggdes skeppet om och fick en fyrmast av järn med en Aga linspendelapparat med Dahlénljus i en lanternin. Ljusstyrkan blev 3 800 Hefnerljus och lysvidden 11 distansminuter. Skeppet fick också en ny apparat för mistsignalering. Skepp nr 14 Svinbådan blev liggande på Sydostbrotten fram till 1933. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.