Mittgång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mittgång, varianter, uttal och böjningar av mittgång

Mittgång synonym, annat ord för mittgång, vad betyder mittgång, förklaring, uttal och böjningar av mittgång.

Vad betyder och hur uttalas mittgång

Mittgång uttalas mitt|gång och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av mittgång

Singular

mittgång
obestämd grundform
mittgångs
obestämd genitiv
mittgången
bestämd grundform
mittgångens
bestämd genitiv

Plural

mittgångar
obestämd grundform
mittgångars
obestämd genitiv
mittgångarna
bestämd grundform
mittgångarnas
bestämd genitiv

Mittgång är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet mittgång

  1. De nya ägarna Gösta och Peter Fornstam öppnade här porrbiografen Nya Boulevard 13 augusti 1973. Samtidigt togs en mittgång upp i stolsfältet, stolarna byttes ut mot röda fåtöljer och radavstånden ökades. Antalet platser var 366. 1988 lades biografen ner. (källa)
  2. Kyrkobyggnaden har rektangulär planform och nord-sydlig orientering. I norr ligger koret och i söder en smalare byggnadsdel som rymmer en förhall. Vid behov kan förhallen nyttjas som reservkyrka. Förhallen används ibland som sakristia. Ingången är förlagd till östväggen och utformad som en liten förstutrapp. Kyrkorummet har ett tredingstak. I söder finns orgelläktaren med barriär målad av Harald Lindberg. På vardera sidan om kyrkorummets mittgång står åtta fasta bänkar. I kapellets övervåning finns ett övernattningsrum för dem som utför förrättningar sommartid. (källa)
  3. Centralt i kyrkorummet finns slutna bänkkvarter invid en bred mittgång. Kor är inrymt i östra korsarmen, med sakristia i ett utrymme under altaret. En dopplats finns I den södra korsarmen, i den norra ett museums- och musikrum. Kring kyrkorummet inramar en läktare på snidade konsoler. (källa)
  4. Tanums tingshus ingår tillsammans med det före detta stallet i en större kulturhistorisk miljö invid vägskälet i Tanumshede med magasin, gästgiveri och ett flertal järnåldersgravar. Byggnaden vänder sig med ingången mot vägen. En stenmur med trädkrans inramar en gräsmatta med stenlagd mittgång. Strax utanför stenmurens västra sträckning ligger stallet. (källa)
  5. Över det enskeppiga kyrkorummet ligger ett högt tunnvalv i trä, medan golven består av lackat tegel. Altaret står i koret i öst och ovanför det finns ett runt fönster med glasmålningar. I väst finns en orgelläktare. Bänkarna som står i två kvarter med mittgång emellan är slutna, och längst fram i långhuset står predikstolen. (källa)
  6. Termen används ibland även för att beteckna den vänstra halvan av kyrkorummet, det vill säga bänkarna till vänster om mittgången, vid exempelvis bröllop, eftersom den vänstra halvan av kyrkan är den "kvinnliga" sidan. Bruden går också upp till altaret på vänster sida, tärnorna är placerade på vänster sida, och i de fall altaret har ett altarskåp finns ofta i skåpets corpus (mittsektion) Maria avbildad på krucifixets högra sida (dvs. sett från menigheten den vänstra). (källa)
  7. Klosterkyrkan i Varnhem blev gravplats för den kungliga Erikska ätten, Knut Eriksson (1196), Erik Knutsson (1216), Erik den läspe och halte Eriksson (1250) som gynnade klostret med rika gåvor i mark och pengar som ersättning för de förnämliga gravplatserna. De tre kungarna har var sitt gravkor med monument från 1600-talet. Här har också kung Inge den äldre ( c:a 1100) som tillhörde den Stenkilska ätten ansetts vila, vars kvarlevor flyttades till klosterkyrkan före branden år 1234 från Hångers ödekyrkogård och då ska ha funnits under en omärkt sten i mittgången. I vår tid anses det klarlagt att Inges familjegrav i stället finns i Vreta kyrka och att hans stoft flyttades – vidare? – dit. (källa)
  8. Bänkinredning med dörrar mot mittgången. (källa)
  9. Centralt bakom altaret är fönsterbandet bredare och glasmålningarna övervägande i ljusblå färg. Över altaret, i höjd med läktaren hänger en betongskiva som föreställer ett stiliserat moln med ett kors i relief. På motsatta sidan finns orgeln. Läktaren bärs upp av fem pelare på vardera långsidan av skeppet. Kyrkorummets golv är belagt med kalksten förutom i mittgången och korpartiet där en korsform lagts med gult golvtegel. (källa)
  10. Två ljuskronor av malm är från 1700-talet. Vid koret hänger en kristallkrona från taket över mittgången. En ljuskrona av förtent metall från 1600-talet finns i sakristian. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.