Motståndskraft Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder motståndskraft, varianter, uttal och böjningar av motståndskraft

Motståndskraft synonym, annat ord för motståndskraft, vad betyder motståndskraft, förklaring, uttal och böjningar av motståndskraft.

Synonymer till motståndskraft

Vad betyder och hur uttalas motståndskraft

Motståndskraft uttalas mot|stånds|kraft och är ett substantiv.

Ordformer av motståndskraft

Singular

motståndskraft
obestämd grundform
motståndskrafts
obestämd genitiv
motståndskraften
bestämd grundform
motståndskraftens
bestämd genitiv

Motståndskraft är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet motståndskraft

  1. Glas består i allmänhet av tre huvudkomponenter: glasbildare, flussmedel och stabilisatorer. Därutöver kan man tillföra luttringsmedel samt färgande eller grumlande komponenter. Glasbildaren är det material som utgör glasets grundmaterial. I traditionellt glas är det alltid kiseldioxid, i äldre tid oftast i form av kvartssand, senare för att uppnå större renhet krossad kvarts. Flussmedlet har till uppgift att sänka smälttemperaturen och viskositeten hos glaset. Samtidigt minskas dock även glasets motståndskraft, något som kan leda till glaspest. Stabilisatorerna har till uppgift att motverka flussmedlets inflytande på glasets stabilitet, men kan även påverka ljusbrytning, glans och lyster hos glaset. (källa)
  2. Granit är mycket hård och sprickfri och har ovanligt hög motståndskraft mot tryck, stötar och deformering. (källa)
  3. Mark på berggrund av grönsten, som är mer basisk än annat urberg, kan få egenskaper som påminner om den kalkjord som exempelvis finns i södra Sverige. Genom sin ringa motståndskraft mot kemisk vittring ger grönsten upphov till produktiva jordar, exempelvis hyperitmarkerna i Värmland och Småland. (källa)
  4. Förenta Nationerna utropade 2008 till det internationella sanitetsåret. Syftet med sanitetsåret varatt belysa hur man med små medel kan förbättra vardagen för behövande. Hygienområdet präglas i vissa fall av okunskap som förstärks av olika sociala och kulturella tabun. Dålig hygien påverkar människans motståndskraft negativt och därigenom livslängden, medan ökad kunskap kring hygien gör det dagliga livet enklare att leva. (källa)
  5. Kitt (fönsterkitt) är beteckning på ett antal olika bindemedel, som i färskt tillstånd är mjuka, men som efter kortare eller längre tid blir hårda och anpassade till de föremål som skall sammanfogas. Det skall också efter behov ha motståndskraft mot inverkan av värme, fuktighet, syror, alkalier, stötar, tryck etcetera. (källa)
  6. Pigmentet har utmärkt ljusäkthet och har hög motståndskraft mot inverkan av luft, syra och alkalier. Det tål också hög värme mycket bra och används därför gärna till keramik och porslinsglasyrer. (källa)
  7. Rostfritt stål korroderar mycket långsammare än kolstål tack vare att det legerats med krom. När kromhalten överstiger cirka 11 % bildas en tunn, passiv hinna som skyddar det underliggande stålet mot vidare oxidation. Ytskiktet består av kromoxid som är bara 20–30 Å tjockt. Om stålets yta skadas, återbildas ytskiktet mycket snabbt förutsatt att det finns syre tillgängligt i omgivningen. Den kemiska motståndskraften i rostfritt stål ökar med stigande kromhalt, men den ökar även med minskande kolhalt, varför rostfria stål bör ha en kolhalt under 0,25 %. En allmänt förekommande missuppfattning om rostfritt stål är att det inte rostar överhuvudtaget men det gör det i många miljöer. Det finns rostfria stål som kallas rosttröga stål eftersom korrosionsfilmen (rosten) bildar ett närmast passivt skikt efter en viss nivå som bromsar vidare korrosion. (källa)
  8. Plywood varierar i tjocklek mellan vanligtvis cirka tre millimeter och tre centimeter. De olika skikten är lagda och limmade korsvis, med all ytfanér i ett lager lagd i samma riktning. Furu och gran är de vanligaste träslagen i byggnadsindustrin, där gran ibland används som mellanfaner. Inom båt- och skeppsvarvsindustrin används i regel ädlare träslag, vilka har större motståndskraft mot röt- och mögelangrepp, detta gäller exempelvis teak och olika mahognyarter. I möbel- och inredningssammanhang används ofta björkplywood eller olika sorters ädelträ för bättre formbarhet. (källa)
  9. Lack (via latinets laca från arabiska lakk och persiska lāk som betyder rödfärg) är en lösning av naturhartser eller plast och flyktiga lösningsmedel såsom olja, eller vatten i vattenbaserade lacker. Lack använt som en färglös substans eller innehåller pigment för att få en önskad effekt. Metoder finns även för lack i pulverform utan lösningsmedel. Pulverlack ger jämfört med andra lackeringsmetoder en fin yta trots sin goda motståndskraft mot mekaniskt slitage. Lackning utförs som skyddande eller dekorativ ytbehandling på de flesta material såsom epoxi, läder, metall, trä och tyg. Lack påförs med pensel, målarrulle eller vid industriell ytbehandling genom sprutning. (källa)
  10. Lärkvirke har under senare tid upplevt något av en renässans som giftfritt alternativ till tryckimpregnerat trä i utsatta konstruktioner. Lärkträd har en ovanligt hög andel kärnved vilket gör det möjligt att såga upp trävaror av ren lärkkärnved med viss motståndskraft mot röta. Själva kärnveden har dock inte i sig väsentligt bättre egenskaper än furukärnved. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.