Muskeltråd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder muskeltråd, varianter, uttal och böjningar av muskeltråd

Muskeltråd synonym, annat ord för muskeltråd, vad betyder muskeltråd, förklaring, uttal och böjningar av muskeltråd.

Vad betyder och hur uttalas muskeltråd

Muskeltråd uttalas muskel|tråd och är ett substantiv.

Ordformer av muskeltråd

Singular

muskeltråd
obestämd grundform
muskeltråds
obestämd genitiv
muskeltråden
bestämd grundform
muskeltrådens
bestämd genitiv

Plural

muskeltrådar
obestämd grundform
muskeltrådars
obestämd genitiv
muskeltrådarna
bestämd grundform
muskeltrådarnas
bestämd genitiv

Muskeltråd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Muskeltråd på Engelska

  • muscle fiber, muscle fibers

Hur används ordet muskeltråd

  1. Inuti nerv och muskeltråd i vilotillstånd finns en koncentration av kaliumjoner, ungefär 20 - 40 gånger större än utanför. Utanför är koncentrationen natriumjoner 3 - 10 gånger större än inuti cellen. Härigenom erhålls en kemisk balans i systemet som kallas elektronneutralitet. När muskeln befinner sig i vilotillstånd är membranen praktiskt taget oledande, varför inga jonkoncentrationer kan passera över till varandra. Denna kemiska depolarisering är temperaturberoende. Vid lägre temperatur går denna natrium/kalium-pump långsammare. Koncentrationen av Na+ blir därför högre inuti cellerna och kaliumkoncentrationen ökar extracellulärt. Om man med en strömstöt (i fortsättningen kallad impuls) påverkar denna vilopotential så att den når ett tröskelvärde sker en blixtsnabb depolarisering. Membranen släpper plötsligt igenom natriumjoner och man får en vandring av joner = aktionspotential. (källa)
  2. En annan version av skaldens död ges i de olika sagorna om Olof den helige, inklusive den som finns i Heimskringla. Här har läkekvinnan lyckats få Tormod att sätta sig ner och ta av kläderna. Så började hon karva i såret för att komma åt pilspetsen. Men då hon var klar grep Tormod hennes tång och slet själv ut pilen: «Men det satt hullingar på den, och på dem hade muskeltrådar av hjärtat fastnat, några röda och andra vita. När han såg det, sade han: – Väl har kungen fött oss, det är mig fett kring hjärterötterna. – Sedan sjönk han bakåt och var död. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.