Mätresultat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mätresultat, varianter, uttal och böjningar av mätresultat

Mätresultat synonym, annat ord för mätresultat, vad betyder mätresultat, förklaring, uttal och böjningar av mätresultat.

Vad betyder och hur uttalas mätresultat

Mätresultat uttalas mät|re|sult|at och är ett substantiv.

Ordformer av mätresultat

Singular

mätresultat
obestämd grundform
mätresultats
obestämd genitiv
mätresultatet
bestämd grundform
mätresultatets
bestämd genitiv

Plural

mätresultat
obestämd grundform
mätresultats
obestämd genitiv
mätresultaten
bestämd grundform
mätresultatens
bestämd genitiv

Mätresultat är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet mätresultat

  1. Vibration kan mätas i storheterna förskjutning, hastighet eller acceleration. För storheten acceleration används SI-enheten m/s². Ibland används istället en multipel av jordaccelerationen g. Mätresultaten brukar presenteras som toppvärde eller effektivvärde. (källa)
  2. Påståendet "det finns inga säkra gränsvärden", som förekommer i debatten är alltså en felaktig tolkning av mätresultaten. Gränsvärdena för joniserande strålning är i verkligheten mycket säkrare än de flesta kemiska gränsvärden. (källa)
  3. Vägsträckor med bristande bärförmåga uppvisar per definition oacceptabelt snabb deformation. De kan därför identifieras utifrån studier av tidsserier med mätresultat från laserskanning av vägojämnheter, vilka sker i normal trafikrytm med speciella mätbilar. Det effektiva mätarbetet gör periodisk laserskanning till ett billigt sätt att mäta var vägnätet har bristande bärighet. På dessa avsnitt kan sedan detaljerad bärighetsmätning med fallviktsapparat utföras, för att tillsammans med andra datakällor ge värdefullt underlag till dimensionering av vägförstärkning. (källa)
  4. Det relaterade området bildanalys skiljer sig från bildbehandling genom att det produceras mätresultat istället för en ny bild. Bildanalys omfattar metoder för att göra kvantitativa mätningar i bilder samt att klassificera egenskaper i delområden utifrån lokal bildinformation, som till exempel att räkna antalet blodkroppar i en mikroskopibild, att automatiskt inspektera kvaliteten vid industriell tillverkning eller att avgöra egenskaper i vegetationen på marken utifrån en satellitbild. (källa)
  5. Under tiden i Pisa undersökte Galileo också hur fort olika föremål faller. En tes om att han hade stått högst upp på lutande tornet i Pisa vid sina fallexperiment har inte kunnat bevisas, men han experimenterade i alla fall med olika fallande föremål. Förutom fritt fall experimenterade han med kulor som rullade i en sluttande ränna. Kulorna föll då olika fort förännornas olika lutningar. Men oberoende av massan och hastigheten och rännans lutning visade sig alla fallsträckor vara proportionella med tiden i kvadrat, det vill säga efter 1, 2 eller 3 tidsenheter hade kulan flyttat sig 1, 4 eller 9 längdenheter. Från sina mätresultat kunde han också dra slutsatsen att den fallande kroppens massa inte hade någon betydelse för fallhastigheten. I vakuum, det vill säga när luftmotståndet är lika med noll, skulle alla föremål falla lika snabbt. En fjäder skulle då falla lika snabbt som en kanonkula. (källa)
  6. Ute på fältet har man sedan 1960-talet filterpapper på vars yta endast en liten mängd jord blandas med katalysatorer för att få fram mätresultat, ungefär på samma sätt som man inom vården tar urinprover på stickor för att se om patienten har urinvägsinfektion eller ej. Resultatet ges på filterpapprets färgskalor. Tekniken förfinas, men syftet är detsamma sedan Arrhenius dagar. Man söker efter mänsklig påverkan på jordlagren för att skilja kulturjord från opåverkad jord. (källa)
  7. För att nederbördsmätningen ska bli korrekt är det viktigt att nederbördsmätaren placeras rätt så att inte vind eller andra ovälkomna felkällor påverkar mätningen. Andra faktorer som kan påverka mätresultatet negativt är avdunstning (särskilt vid mätstationer utan direkt tillsyn), vätning/vidhäftning i samband med att nederbörd fastnar i nederbördsmätaren eller blir kvar i behållaren efter tömning, och hagel som studsar ur behållaren. (källa)
  8. Slangvattenpass fungerar enligt principen om kommunicerande kärl och består av en slang avslutad i bägge ändar med ett kort genomsynligt ofta graderat rör. De båda rören hålls intill varandra, och slangen fylls med så mycket vatten att man ser vattenytan i bägge rören. Siktrören kan flyttas ifrån varandra och går att markera eller sätta ut höjder även om det inte är fri sikt mellan ändpunkterna. Synrören och slangen får inte vara alltför smala, då annars kapillärkrafter kan påverka mätresultatet. (källa)
  9. Ett vanligt misstag vid mätning av lufttemperatur är att man låter solstrålningen påverka mätresultatet. Enligt definition är lufttemperatur lika med energitillståndet hos luftens gasatomer. Strålning är något helt annat och mäts med andra typer av instrument som kallas bolometrar. Den värmemängd som överförs till en termometer via solstrålning är beroende av faktorer som termometerns färg och konstruktion. Även omgivningens färg har betydelse eftersom mörka färger lättare värms upp av solstrålning än ljusa färger, och värmestrålningen från omgivningen påverkar i sin tur termometern. (källa)
  10. Att mäta längden på en kust eller strand är vanskligt eftersom mätresultatet är helt avhängigt av skalan på den karta vilken man mäter på, se vidare artikeln En kuststräckas längd. Det innebär att mätvärden för olika sjöar eller kustlinjer är jämförbara endast om de har uppmätts på kartor med samma noggrannhet. Statistiska centralbyrån, som i mätningar utgår från Lantmäteriets vattenmasker i skala 1:10 000, anger Vänerns totala strandlinje till 4 527 kilometer, varav 1 790 kilometer är fastlandsstränder och 2 737 kilometer är ö-stränder. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.