Naturvärde Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder naturvärde, varianter, uttal och böjningar av naturvärde

Naturvärde synonym, annat ord för naturvärde, vad betyder naturvärde, förklaring, uttal och böjningar av naturvärde.

Vad betyder och hur uttalas naturvärde

Naturvärde uttalas nat|ur|värde och är ett substantiv.

Ordformer av naturvärde

Singular

naturvärde
obestämd grundform
naturvärdes
obestämd genitiv
naturvärdet
bestämd grundform
naturvärdets
bestämd genitiv

Plural

naturvärden
obestämd grundform
naturvärdens
obestämd genitiv
naturvärdena
bestämd grundform
naturvärdenas
bestämd genitiv

Naturvärde är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet naturvärde

  1. Beståndets målklass beskriver beståndets naturvärden och målsättning med skötseln: PG: produktionsskog där endast generella naturhänsyn skall tas. PF: produktionsskog med förstärkta naturhänsyn. NS: naturvård där skötsel krävs för att bevara och utveckla naturvärden. NO: skog med höga naturvärden som skall lämnas orörd. (källa)
  2. Den 27 kvadratkilometer stora nationalstadsparken innehåller unika kultur- och naturvärden, allt från slott till koja, parker, sjöar, norra Europas största bestånd av grova ekar, bland dem Prins Eugens ek, som anses vara den största levande eken på Djurgården. Inom parkens vatten finns även den i Sverige utrotningshotade grönlingen (en sötvattensfisk). (källa)
  3. Naturvärdena i området är framför allt knutna till ädellövskogen med sina gamla träd och rika förekomst av död och döende ved. Bokskogen hyser en mycket hög biologisk mångfald med särskilt många vedlevande insekter och har bedömts som ett av de artrikaste områdena i Skåne när det gäller vedinsekter. Området är även ett artrikt och betydelsefullt område för fladdermöss och marksvampar. (källa)
  4. Tio av Åkullaområdets naturreservat bildades på 1970-talet med det främsta syftet att bevara bokskogorna för friluftslivet. Vid inventeringar av skogliga nyckelbiotoper under 1900-talet fick man djupare kunskap om områdets höga biologiska värden. Idag anses Åkulla bokskogar som ett av Sveriges främsta bokskogsområden när man ser på rikedomen av ovanliga och hotate arter. För att säkerställa och utöka naturvärdena för framtiden pågår ett arbete med att förbättra skyddet för skogarna. (källa)
  5. Sjön har en mycket hög biologisk funktion och innehar höga raritetsvärden. Utter förekommer i området. Bland häckande sjöberoende fåglar märks storlom, fiskgjuse, brun kärrhök, skäggmes samt häger (koloni). Axslinga, slokstarr, trådnate, grovnate, brunstarr, korsandmat, granbräken växer i sjön samt blomvass, hampflockel och kalmus nedströms i Noån. Borstnate har tidigare förekommit i sjön. Förekommande fiskarter är sik, siklöja, gädda, sutare, braxen, sarv, mört, lake, stensimpa, gers och abborre. Även signalkräfta finns i sjön. Valvata macrostoma har tidigare påträffats i sjön. Den biologiska mångformigheten får anses som hög, främst beroende på den artrika fisk och häckfågelfaunan, den stora sjöytan och ett betydande hypolimnion samt en mångformig strand- och vattenvegetation. Sjön utgör ett forskningsobjekt med avseende på uttern, men saknar betydelse för undervisning och kan inte anses vara ett framstående exempel på någon sjötyp. Sjön är utpekad som nationellt värdefullt vatten (Natur) och regionalt värdefullt vatten (fiske). (2006). Noen bedöms ha ett mycket högt naturvärde. (källa)
  6. En generalplan godkänns av kommunfullmäktige och kan också utarbetas i etapper eller delområden (delgeneralplan). Kommunen kan för utarbetandet utfärda byggförbud och åtgärdsbegränsningar för högst fem år, detta kan på olika grunder förlängas upp till 15 år. När generalplan utarbetas bör man sträva efter att i första hand utnyttja den befintliga samhällsstrukturen, att behovet av bostäder och tillgången till service beaktas samt att det ges möjligheter till en trygg, sund och för olika befolkningsgrupper balanserad livsmiljö och verksamhetsbetingelser för kommunens näringsliv. Vidare bör trafikens behov tillgodoses och energiförsörjning, vatten och avlopp samt avfallshantering ordnas på ett ändamålsenligt och med tanke på miljön, naturtillgångarna och ekonomin hållbart sätt. Man bör även sträva efter att befintliga miljöolägenheter minskas, att byggd miljö, landskap och naturvärden värnas och att det reserveras tillräckligt med rekreationsområden. Generalplanen uppgörs i form av en karta med därtill hörande beskrivning. Under planeringsskedet bör alla berörda myndigheter verka i samråd, och planförslaget bör framläggas till offentligt påseende. (källa)
  7. I Sverige hade man redan i mitten på seklet uppmärksammat den förstörelse av naturvärden som var förknippade med vattenkraftens utbyggnad. Redan i början av 1950-talet stod "slaget om Ottsjön" inför en föreslagen fortsatt utbyggnad i ett av Indalsälvens källflöden. Då var det lokala eldsjälar som pensionatägaren Sigfrid Eckerhorn som tog strid i Vattendomstolen och lyckades få med sig motvilliga bybor att rädda Ottsjön. Numera finns Älvräddarnas samorganisation. i Sverige finns också Naturskyddsföreningen, som står bakom miljömärkningen Bra miljöval. (källa)
  8. Skogsstyrelsens uppgift är att verka för att de skogspolitiska målen nås och att göra avvägningen mellan produktionsmål och miljömål. Produktionsmålet innebär att skogen ska brukas effektivt och ansvarsfullt så att den ger en uthålligt hög avkastning. Miljömålet innebär att skogsmarkens produktionsförmåga ska bevaras och att skogen ska skötas så att hotade naturvärden skyddas och den biologiska mångfalden säkras. (källa)
  9. I tillsynsmannens uppgifter ingår att informera allmänhet om naturvärden och föreskrifter i naturskyddade områden samt viss kontroll av jakt. (källa)
  10. Det som vanligtvis finns angivet i en vattendom är mellan vilka gränser en vattennivå får vara och under vilken tid under året dessa gränser gäller. Den övre gränsen benämns dämningsgräns och den undre sänkningsgräns. Skillnaden mellan dessa gränser är regleringshöjden, dvs det intervall som får nyttjas vid reglering av vattenytan. Annat som kan vara reglerat i en vattendom är vilket minsta flöde som måste hållas i en vattenväg för att bevara naturvärden och estetiska värden, så kallat skönhetsvatten. Vidare kan det högsta tillåtna flödet och den största tillåtna flödesförändringen vara föreskrivna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.