Nitförband synonym, annat ord för nitförband, vad betyder nitförband, förklaring, uttal och böjningar av nitförband.

Vad betyder och hur uttalas nitförband

Nitförband uttalas nit|för|band och är ett substantiv.

Ordformer av nitförband

Singular

nitförband
obestämd grundform
nitförbands
obestämd genitiv
nitförbandet
bestämd grundform
nitförbandets
bestämd genitiv

Plural

nitförband
obestämd grundform
nitförbands
obestämd genitiv
nitförbanden
bestämd grundform
nitförbandens
bestämd genitiv

Nitförband är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet nitförband

  1. Nitning är då föremål av metall, trä eller annat material permanent fogas samman med en nit av metall genom ett förborrat hål. Inom arkitektur används större system av nitar på plåtar, balkar eller andra byggelement för att sammanfoga delarna med hjälp av nitnagel, blindnit, sprängnit eller någon annan typ av nit i ett nitförband. Niten deformeras plastiskt så att den håller emot på bägge sidor, och kan inte öppnas utan att förstöras.
  2. Vanligen bidrar nitar föga till en konstruktions hållfasthet, då de vanligen dels är av ett mjukare material än resten och då nithålen i ett nitförband gör att en ansenlig del av grundmaterialet försvinner. Till exempel vid beräkning av dragspänning i en plåt behöver således tvärsnittsareans reduktion beaktas och nithålens area räknas bort. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Nitförband Synonymer Betyder Uttal