Norr Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder norr, varianter, uttal och böjningar av norr

Norr synonym, annat ord för norr, vad betyder norr, förklaring, uttal och böjningar av norr.

Synonym till norr

Andra språk

Norr på Engelska

 • north - north of Stockholm
 • North - the north side, the Lapps live right up in the North

Hur används ordet norr

 1. De mest kända geishaområdena, så kallade "blomsterstäder" (hanamachi), finns i Kyoto. I dagsläget finns det fem hanamachi i Kyoto: Gion Kobu, Gion Higashi (östra Gion), Miyagawa-cho, Pontocho och Kamishichiken (sju hus i norr). Det största och mest kända är Gion, där många internationellt kända geishor bott och arbetat, bland annat Mineko Iwasaki. (källa)
 2. Tidigare fanns gems även i norra Spaniens berg (där lever idag den nära släktingen pyreneisk gems) och på Krim. Under kvartärperioden levde den även norr om Alperna. (källa)
 3. Djuret är karakteristisk för södra Afrikas öknar, halvöknar och savanner. Artens utbredningsområde sträcker sig över Namibia, Botswana och större delar av Sydafrika. I norr når gemsbocken även Zimbabwe och kanske södra Angola. (källa)
 4. En tidig utrustning för gengas (generatorgas) togs fram av Gustaf Ekman som var anställd på Jernkontoret samt var bruksägare i Lesjöfors. Genom experimenterande i den gamla smedjan med Lancashirehärdar tog han fram en anordning kallad koltorn och kunde då framställa generatorgas för vällning av järn. Flera av dessa patent finns registrerade på Patent och Registreringsverket. Jernkontoret löste ut patenten så att de kunde användas av hela den svenska järnindustrin. Gengas användes som huvudsaklig energikälla fram tills oljan ersatte helt 1950. En gasgenerator finns bevarad i Ramnäs Bruk, norr om Västerås, en så kallad Ekman-konstruktion. Kopplingen mellan de tidigare gasgeneratorerna och användningen under andra världskriget är dokumenterad vid Tekniska Museet i Stockholm. (källa)
 5. Hamnen, som utvidgades 1877 till stor kostnad (över 65 miljoner lire, inräknat hertigens av Galliera 20 miljoner), är en av de största och bäst anordnade vid Medelhavet, den består av en förhamn, (avamporto), den nya hamnen (nuovo porto) och inre hamnen (porto), den sistnämnda omfattar den forna krigshamnen (Darsena) i norr och frihamnen i sydöst. (källa)
 6. Germanien – namn i Romerska riket för landområdet öster om Rhen och norr om Alperna. (källa)
 7. Gilla är ett periodiskt vattendrag i Eritrea. Det ligger i den centrala delen av landet, 27 km norr om huvudstaden Asmara. (källa)
 8. I nordisk mytologi representerar Ginnungagap ("den magiska avgrunden") den ursprungliga intighet ur vilket allting senare föddes. Ur Ginnungagap föddes först Muspelhem och därefter Nifelhem "den mörka världen". I den mytologiska beskrivningen låg Nifelhem i norr där frost rådde och de kalla floderna, Elivágar flöt fram. I söder fanns Muspelshem med gnistrande flammor. Här föddes urjätten Ymer och urkon Audhumla. När hettan från Muspelhem mötte rimfrosten från Niflhem i Ginnungagap uppstod urjätten Ymer. När gudarna Oden, Vile och Ve ("raseri", "vilja och "helgedom") skapade världen av Ymers kropp. (källa)
 9. Dess utbredning sträcker sig ifrån nordligaste Atlanten från Nordnorge, Islands sydkust, Grönlands sydspets och södra Newfoundland i norr till Godahoppsudden och södra Sydamerika i söder. Den går in i Skagerack och är en tillfällig besökare i svenska vatten, där den dock ej förökar sig. Den går sällsynt in i västligaste Medelhavet. I Stilla havet förekommer den från norra Japan och södra Kanadas kuster i norr (sällsynt ända från Alaskas sydkust) till södra Australien och södra Sydamerika i söder. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.