Nyanskaffa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nyanskaffa, varianter, uttal och böjningar av nyanskaffa

Nyanskaffa synonym, annat ord för nyanskaffa, vad betyder nyanskaffa, förklaring, uttal och böjningar av nyanskaffa.

Vad betyder och hur uttalas nyanskaffa

Nyanskaffa uttalas ny|an|skaffa och är ett verb -de.

Ordformer av nyanskaffa

Aktiv

nyanskaffa
infinitiv
nyanskaffar
presens
nyanskaffade
preteritum
nyanskaffat
supinum
nyanskaffande
presens particip
nyanskaffa
imperativ

Passiv

nyanskaffas
infinitiv
nyanskaffas
presens
nyanskaffades
preteritum
nyanskaffats
supinum

Perfekt particip

nyanskaffad en
~ + subst.
nyanskaffat ett
~ + subst.
nyanskaffade den/det/de
~ + subst.

Nyanskaffa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet nyanskaffa

  1. År 1779 var kyrkans absid i så dåligt skick att den höll på att störta ner. Kaptenen vid fortifikationen Hans Christian Dehn tillkallades men hans förslag innebar total förstörelse av absiden genom ersättandet av denna med en rak korvägg. Landshövdingen och biskopen förkastade därför planen. I stället beslöt man sig, med kung Gustav III:s samtycke, för att montera ner hela absiden med absidvalv och föra upp den på nytt. Detta skedde åren 1780 till 1785. Alla ornamentstenar numrerades så att de åter kunde sättas upp på sina rätta platser. All annan sten blev emellertid antingen nyanskaffad eller omhuggen vid nedmonteringen. Enligt Carl Georg Brunius skedde det också vid återuppförandet en hel del avvikelser vid nyuppmurningen jämfört med det ursprungliga utseendet. Kungen besökte kyrkan 1785. Han fann då kryptan i svårt förfall och beordrade att också denna skulle iordningställas. (källa)
  2. I Meridianrummet fastställdes länge vad som skulle gälla som Stockholms lokaltid. På 1820-talet flyttade man vid en omdisposition av lokalerna dessa observationer till ett angränsande rum med ett nyanskaffat teleskop. I princip ruckades därmed lokaltiden en aning, men det var så lite att det inte hade någon betydelse för den breda allmänheten. Svensk tid definierades lite senare som medelsoltiden för meridianen 3° väster om Stockholms nollmeridian. Dessa dagliga observationer för att fastställa lokaltid och även svensk tid pågick ända till 1900 då man övergick till att basera den svenska tiden på GMT, Greenwich Mean Time - svenska tiden fick då ändras 14 sekunder. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.