Näringsidkare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder näringsidkare, varianter, uttal och böjningar av näringsidkare

Näringsidkare synonym, annat ord för näringsidkare, vad betyder näringsidkare, förklaring, uttal och böjningar av näringsidkare.

Synonym till näringsidkare

Vad betyder och hur uttalas näringsidkare

Näringsidkare uttalas när|ings|idk|are och är ett substantiv.

Ordformer av näringsidkare

Singular

näringsidkare
obestämd grundform
näringsidkares
obestämd genitiv
näringsidkaren
bestämd grundform
näringsidkarens
bestämd genitiv

Plural

näringsidkare
obestämd grundform
näringsidkares
obestämd genitiv
näringsidkarna
bestämd grundform
näringsidkarnas
bestämd genitiv

Näringsidkare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet näringsidkare

  1. inte driver näringsverksamhet. Sysselsättningen klassas i regel som hobbyverksamhet av Skatteverket. Gatumusikanter som överskrider Skatteverkets omsättnings-/inkomstgräns för hobbyverksamheter måste registrera sig som näringsidkare. (källa)
  2. Hovleverantör (till näringsidkare). (källa)
  3. När det kungliga residenset Christiansborgs slott i Köpenhamn brann ner 1794 flyttade kungafamiljen till Amalienborg som inte kunde rymma en lika stor hovhållning. Hovet minskades i storlek och många uppgifter lades ut på näringsidkare i staden. Efter en tid tilläts visa av dem att ta titlar som "hovfrisör", "hovkaffehandel" eller "hovdekorationsmålare". (källa)
  4. Med ökad urbanisering och industrialisering kom tomten under 1800-talet att bli en symbol för företagsamhet och näringsidkare. Så är han bland annat framställd i Stuckatörens hus i Stockholm. (källa)
  5. Amaro Pargo (1678 - 1747), var en spansk sjörövare och näringsidkare. (källa)
  6. Enligt kassaregisterlagen måste alla näringsidkare som säljer varor och tjänster mot kontant betalning från och med 1 januari 2010 ha ett certifierat kassaregister som uppfyller kraven i skatteverkets föreskrifter. Detta syftar till att försvåra fusk. (källa)
  7. Konsumentköplagen (1990:932 ) är en svensk lag, som reglerar vad som gäller när konsumenter köper lösa saker av näringsidkare (Företagare). Lagens regler är tvingande men endast till konsumentens fördel. Det innebär att parterna kan avtala bort en regel i lagen om avtalsvillkoret försätter konsumenten i en gynnsammare position än lagregeln. Det sagda hindrar inte parterna att efter en inträffad händelse överenskomma om något som strider mot en tvingande regel så länge konsumenten är medveten om den tvingande regel konsumenten då efterger. En sådan överenskommelse är bindande för konsumenten. (källa)
  8. Att falla inom definitionen av en kulturarbetare kan ha betydelse för möjligheten att motta konstnärsstöd eller olika stipendier. Även skatteverket har särskilda regler för näringsidkare som definieras som kulturarbetare. (källa)
  9. En köpman är en näringsidkare som bedriver handel med varor som framställs av andra, för att tjäna vinst. Köpmannens ställning har varierat under olika tider i historien och mellan olika samhällen. (källa)
  10. Vid en objektiv tolkning (eller bokstavstolkning) strävar den som tolkar att använda lagens ordalydelse och uppbyggnad för att bestämma hur en lagbestämmelse ska tolkas. Man tar då hänsyn bara till själva lagtexten, och försöker läsa ut av den om det går att tillämpa lagtexten på den aktuella frågan. Ordet objektiv syftar här på att tolkningen utgår ett objekt, nämligen lagtexten, utan hänsyn till lagstiftarens avsikter. Texten ska normalt läsas och förstås som vilken text som helst, men något som försvårar lagtolkningen är att författningar kan innehålla ord som har en betydelse i vardagsspråket och en annan i det juridiska språket. Ord som fastighet, arv, näringsidkare, vårdslöshet och solidariskt ansvar har en juridisk definition som skiljer sig från den vardagliga. Det är också så att lagtext ofta är kortfattad och generell i utformningen vilket betyder att den ger begränsad ledning i detaljfrågor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.