Odjur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder odjur, varianter, uttal och böjningar av odjur

Odjur synonym, annat ord för odjur, vad betyder odjur, förklaring, uttal och böjningar av odjur.

Synonymer till odjur

Andra språk

Odjur på Engelska

  • monster, beast

Hur används ordet odjur

  1. I Babylon kallades stjärnbilden Ur-Idim, "Vildhunden". Grekerna kallade stjärnbilden Therium – ett ej närmare beskrivet odjur – medan romarna bara kallade den besten. De föreställde sig ett vilddjur som bars fram på en lans av den näraliggande Kentauren för att offras på Altaret. Araberna talade om Al-Asadah, "Lejoninnan". Under renässansen blev den slutligen en varg och den tyske astronomen Johann Bayers stjärnatlas Uranometria, som utkom 1603. (källa)
  2. Ett monster eller odjur är en missbildad och skrämmande varelse, och/eller fiktiv varelse som inte tillhör någon känd art. (källa)
  3. Ulven (äldre ord för varg) hade just varg (i betydelsen 'främling', 'våldsverkare', 'dråpare', 'strypare') som noanamn. När ordet "varg" tappade karaktären av noanamn övergick man till andra noanamn. En del anspelade på 'grå': t.ex. Gråben, Gråfot, Den grå eller Fadan grå. Andra anslöt till 'tasse' (som anspelar på vildmark, ödemark): Tassen, Tassa, Tusse. En tredje kategori har en demoniserande antydan: Odjur, Buse, Skam, Fan, Kuse. Dialektalt förekommer även en grupp insmickrande namn som Gull, Gullfot, Gullegrå. (källa)
  4. Odjur är olika djur som på något sätt är skrämmande. Begreppet är dock mångtydigt då det även kan användas som beteckning på otrevliga människor m.m. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.