Opåverkad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder opåverkad, varianter, uttal och böjningar av opåverkad

Opåverkad synonym, annat ord för opåverkad, vad betyder opåverkad, förklaring, uttal och böjningar av opåverkad.

Synonym till opåverkad

Hur används ordet opåverkad

  1. Ett annat skäl som anförs är att kongruens saknas (standardsvenska har till skillnad från fornsvenska inte fraser som ens gammals mans häst). För det tredje saknas rektion, vilket betyder att ord i s‑genitivform inte styrs av verb eller preposition utom i relikter som "till bords". För det fjärde saknar s‑genitivändelsen allomorfer och är opåverkad av värdordet. (källa)
  2. Hyperventilation före fridykning gör att dykaren klarar att hålla andan längre, men riskerar också att leda till medvetslöshet under vattenytan. Anledningen är att känslan av andnöd främst styrs av blodets koldioxidhalt, som minskar genom hyperventilationen. Den reella förmågan att förbli under vattenytan styrs dock av syrgashalten, vilken som nämnts tidigare är i det närmaste opåverkad av hyperventilation hos friska individer. (källa)
  3. I överförd betydelse är idyll en problemfri värld, ofta med betydelsen opåverkad av industrialiseringen och förknippad med en lantlig miljö men också förortsidyll eller småstadsidyll. (källa)
  4. Ett naturområde är ett geografiskt område där marken helt eller till stor del hålls opåverkad av mänsklig exploatering. Skog som används till skogsbruk med återplantering kan också räknas till naturområden. Äng och annat kulturlandskap som underhålls en gång per år eller oftare räknas däremot inte som naturområde. (källa)
  5. Naturskog kallas skog som varit opåverkad av mänskliga aktiviteter så länge att den till största delen återfått de egenskaper som kännetecknar urskog. Man skiljer mellan primär naturskog som alltid har varit skog, även då den utsatts för mänsklig påverkan, och sekundär naturskog som under någon tid varit öppen odlingsyta eller annan typ av öppen mark och därefter växt igen när marken lämnats obrukad. Planterad skog räknas aldrig som naturskog och naturskog räknas aldrig som urskog. Omkring 25% av Sveriges totala skogsareal är naturskog. Skogarna i södra Sverige började påverkas vid introduktionen av jordbruket för ca 6000 år sedan. Under yngre järnåldern för ca 2000 år sedan var vissa områden helt skoglösa och ersatta av ljunghedar. Vid 1800-talets slut var stora delar av södra Sverige mer eller mindre öppet och arealen naturskog var mycket liten. I dag ökar arealen sekundär och primär naturskog i hela Sverige. Detta främst beroende på att privata skogsägare frivilligt avsätter ca 5 % av sin skog som orörd skog. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.