Brytning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brytning, varianter, uttal och böjningar av brytning

Brytning synonym, annat ord för brytning, vad betyder brytning, förklaring, uttal och böjningar av brytning.

Synonymer till brytning

Vad betyder och hur uttalas brytning

Brytning uttalas bryt|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av brytning

Singular

brytning
obestämd grundform
brytnings
obestämd genitiv
brytningen
bestämd grundform
brytningens
bestämd genitiv

Plural

brytningar
obestämd grundform
brytningars
obestämd genitiv
brytningarna
bestämd grundform
brytningarnas
bestämd genitiv

Brytning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Brytning på Engelska

  • mining, quarrying - the extraction of minerals, uranium mining, excavation capacity
  • accent, shade, flavour, nuance, refraction - refraction of colours, contrast of taste
  • break, rupture - the event led to undisguised hostility between the spouses

Hur används ordet brytning

  1. Hornhinnan står för ca 2/3 av ljusets brytning i ögat, resten står linsen för, samtidigt som hornhinnans brytning är fixerad medan linsen kan ändra form. En ojämnt krökt hornhinna ger upphov till astigmatism, vilket kan korrigeras med hjälp av glasögon, linser eller ögonlaserkirurgi. (källa)
  2. Hägring är ett optiskt fenomen som beror på ljusstrålarnas brytning och reflexion mot luftlager av olika täthet och som uppträder då atmosfärens brytningsindex varierar med höjden. (källa)
  3. Hindra och stoppa motståndarnas anfall och väg mot egna målet genom att ta ifrån dem bollen genom så kallade tackling eller brytning. (källa)
  4. Jonosfären är elektriskt ledande och reflekterar därför radiovågor med en frekvens under den så kallade kritiska frekvensen, vilken beror på jonosfärens maximala elektrontäthet (den kritiska frekvensen är den högsta plasmafrekvensen i jonosfären). Även vågor med frekvens över den kritiska kan reflekteras om de utbreder sig snett mot vertikalen. I praktiken innebär detta att långvåg, mellanvåg och kortvåg reflekteras genom brytning (refraktion) i jonosfärens olika skikt (se ovan). Detta möjliggör radiokommunikation i dessa frekvensband, framför allt kortvåg, över långa avstånd (se figur). (källa)
  5. Ett av Sveriges största kalkstensbrott ligger i Slite på Gotland. I Borghamn i Östergötland har man brutit kalksten i över 1000 år. Andra, numera nedlagda, kalkbrott fanns i Limhamn i Malmö, Oaxen i Stockholms södra skärgård och på Billingen. Brytning och bearbetning av kalksten har varit, och är i viss mån fortfarande, en viktig näring på Öland. (källa)
  6. Efter Romarrikets delning 395 och Västroms fall, kom avståndet mellan kejsarna i Konstantinopel att bli allt större. Påvarna fick flera gånger inleda nära förbindelser med de germanska stammar som för tillfället kontrollerade området. De bysantinska kejsarna kröntes i allmänhet inte längre av påven utan av patriarken i Konstantinopel. Även om ingen formell brytning hade skett, var relationen mellan påven och den bysantinske kejsaren inte den bästa i slutet av 700-talet. Påven befann sig under den här tiden i en trängd situation, och valde då att erbjuda kejsarkronan till Karl den store, i utbyte mot land i mellersta Italien så att Kyrkostaten kunde upprättas. Påven krönte Pippins son Karl den store till kejsare år 800 vilket blev ett tecken på påvedömets och frankerrikets allians. Karl den store var den förste kejsaren i Västeuropa sedan det västromerska rikets fall, och formellt sett var han inte kejsare av frankerriket utan kröntes som romersk kejsare. (källa)
  7. Jämfört med sikte och korn har kikarsiktet flera fördelar. Förstoringen gör att skytten får lättare att upptäcka mål och att rikta inom målet. Kikarsikten förstärker ljuskoncentrationen hos målbilden vilket underlättar skytte vid gryning och skymning. Vissa kikarsikten, särskilt på artilleripjäser, kan ställas in så att de kompenserar för ögats brytning, eller vara helt parallaxfria. (källa)
  8. Klov (kan även stavas klåv) är ett av de många begrepp som kan användas för att beskriva en bergarts egenskaper. Det är benämningen på en riktning (egentligen ett plan), längs vilken bergarten (stenen) är lätt klyvbar vid brytning eller bearbetning. Sedimentära bergarter, såsom skiffer eller sandsten, har normalt ett klov, eftersom de flesta av dessa har bildats genom att partiklar har avlagrats på en plan yta. En del bergarter har naturlig klyvbarhet i två eller flera plan, sålunda har granit oftast klov i två, mot varandra ungefär vinkelräta, plan. (källa)
  9. Då de båda glassorterna har olika färgspridningsförmåga, kan den färgspridning, som uppstår av flerfärgat ljus vid brytning med en enkel lins, någorlunda upphävas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.