Böjning (i positiv) genial en ~ + subst. genialt ett ~ + subst. geniala den/det/de ~ + subst. geniale den ~ + mask. subst. Komparation genialare en/ett/den/det/de ~ + subst. genialast är ~ genialaste den/det/de ~ + subst.

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Genial på Engelska

• brilliant - exceptionally intelligent, a brilliant idea

Hur används ordet genial

1. Danmark kvalade in till VM 1998 under ledning av den svenska förbundskaptenen Bo Johansson, men förhoppningarna var inte stora efter bland annat en förlust med 0-3 mot Sverige. Detta var Brians första och enda VM-slutspel men förhoppningarna var inte större efter gruppspelet. Danmark spelade 1-0 mot Saudiarabien, 1-1 mot Sydafrika och 1-2 mot Frankrike. Motståndarna i åttondelsfinalen var Nigeria som hade många skickliga spelare och hade besegrat Spanien i gruppspelet. Men Danmark spelade ut Nigeria totalt och vann med 4-1, där Brian gjorde målet som betydde 2-0. Han var delaktig i ytterligare två. Danmark mötte Brasilien i kvartsfinalen och spelade bra även där. Danmark tog ledningen efter en och en halv minut, genom en genial passning av Brian till Martin Jørgensen efter en snabb frispark av Michael Laudrup. Tio minuter senare kvitterade Bebeto och en kvart senare lyfte Rivaldo in 2-1 efter en dansk försvarsmiss. Men Danmark gav inte upp, och i den 50:e minuten kom en höjdboll mot Brian. Han tog ner den på bröstet och drämde in bollen bakom en chanslös Claudio Taffarel. Men tio minuter efter Brians mål avgjorde Rivaldo matchen med ett välplacerat långskott som betydde 3-2. Danmark var utslagna, men intrycket var ändå starkt. Brian och Michael valdes in i VM:s världslag. Efter VM slutade bröderna sina landslagskarriärer på topp och lämnade efter sig två av de bästa danska spelarkarriärerna genom tiderna. (källa)