Hyllningsadress Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hyllningsadress, varianter, uttal och böjningar av hyllningsadress

Hyllningsadress synonym, annat ord för hyllningsadress, vad betyder hyllningsadress, förklaring, uttal och böjningar av hyllningsadress.

Vad betyder och hur uttalas hyllningsadress

Hyllningsadress uttalas hyll|nings|adress och är ett substantiv.

Ordformer av hyllningsadress

Singular

hyllningsadress
obestämd grundform
hyllningsadress
obestämd genitiv
hyllningsadressen
bestämd grundform
hyllningsadressens
bestämd genitiv

Plural

hyllningsadresser
obestämd grundform
hyllningsadressers
obestämd genitiv
hyllningsadresserna
bestämd grundform
hyllningsadressernas
bestämd genitiv

Hyllningsadress är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hyllningsadress

  1. Viveka Anna Maria Ankarcrona, född 8 augusti 1886 i Rogberga församling i Jönköpings län, död 22 september 1935 i Ronneby, var en svensk konstnär. Hon är kanske mest känd för sina hyllningsadresser och sina textila alster. (källa)
  2. Sparre följde 1889 med Akseli Gallen-Kallela till Finland och fattade tycke för landet och i synnerhet den ålderdomliga kulturen i Karelen. År 1891 visades två av hans verk med finska motiv, Söndagsvila och Finsk bondflicka, på salongen i Paris. Samma år beslöt han att flytta till Finland och förblev bosatt där till 1908. Han företog vidsträckta resor i Finland och skildrade de i såväl målningar som i boken Bland Kalevalafolkets ättlingar - anteckningar från en vandring i Fjärrkarelen 1892. Målningen Den första snön och Middagen (båda 1891) väckte stor uppmärksamhet och den förra visades i Paris på Salon Champs de Mars 1893. År 1895 fick han första pris i en tävling om altarmålning för Vasa kyrka och året därpå en beställning på Finlands ständers hyllningsadress med anledning av tsar Nikolaj II:s kröning. År 1896 utförde han målningen Hemvändande kyrkofolk som tillkom i flera versioner och tydligt vittnar om Sparres intresse för folklivsskildringar. (källa)
  3. Som ung kom han till Stockholm där han kom i lära hos en ornamentbildhuggare som även såg till att han fick en kortare teoretisk utbildning vid slöjdskolan, han studerade senare även en kortare tid vid Konstakademien. Han var därefter verksam som modellör och ornamentbildhuggare i flera mindre svenska städer och etablerade slutligen en egen verkstad. På grund av lönsamhetsproblem valde han att emigrera till Amerika 1881 där han bosatte sig i Boston. I början av 1882 genomförde han en längre studieresa till Tyskland, Frankrike och Sverige. Vid återkomsten till Amerika valde han att bosätta sig i Chicago. Det var först under hans tid i Amerika han kom att gå från det yrkesmässiga framställandet av utsmyckningar till en självständigt skapande konstnär. Han debuterade offentligt med egna skapade verk i samband med världsutställningen i  Chicago 1893. Vid Världsutställningen i Saint Louis 1904 väckte hans lilla statyett Viskningar stor uppmärksamhet för sin fantasifullhet och originalitet. Till hans offentliga arbeten hör bland annat reliefen Bacchi för Cornelius Vanderbilts residens i Newport, fyra stora gavelfriser för stadshuset i Fort Wayne samt modellen till den i silver utförda pärmen till Chicago-svenskarnas hyllningsadress till Oskar II vid dennes 25-årsjubileum 1897. . (källa)
  4. Callmer studerade vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm 1906–1909 samt under studieresor till England, Frankrike, Finland och Ryssland. Hennes konst består av blomsterstilleben och landskap i akvarell eller tempera samt illustration av hyllningsadresser. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.