Koppling Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder koppling, varianter, uttal och böjningar av koppling

Koppling synonym, annat ord för koppling, vad betyder koppling, förklaring, uttal och böjningar av koppling.

Synonymer till koppling

Vad betyder och hur uttalas koppling

Koppling uttalas koppl|ing och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av koppling

Singular

koppling
obestämd grundform
kopplings
obestämd genitiv
kopplingen
bestämd grundform
kopplingens
bestämd genitiv

Plural

kopplingar
obestämd grundform
kopplingars
obestämd genitiv
kopplingarna
bestämd grundform
kopplingarnas
bestämd genitiv

Koppling är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Koppling på Engelska

  • coupling, connection - there', s a link between science and politics
  • clutch - coupling, clutch (pedal)

Hur används ordet koppling

  1. Den skandinaviska myntunionen (Danmark, Norge och Sverige) införde guldmyntfoten år 1873. Värdet på kronan sattes så att 1 kg guld motsvarade 2 480 kronor. Under 2012 pendlade priset på 1 kg guld omkring 360 000 svenska kronor, så kronan var vid guldmyntfotens införande värd nästan 150 gånger mer räknat i guld. Guldmyntfoten suspenderades 2 augusti 1914. I november 1922 knöts kronan åter de facto till guldet. Den 1 april 1924 återinfördes guldmyntfoten formellt (de jure), för att åter suspenderas 27 september 1931.. Den 28 augusti 1939 knöts kronan till dollarn som åtminstone under Bretton Woodssystemet (1945–1973, Sverige gick med 31 augusti 1951) var knuten till guld. USA avskaffade dock guldmyntfoten 1971 vilket fick Bretton Woodssystemet att kollapsa 15 augusti detta år. Kronans formella koppling till guld upphörde sedan 1973 eller 1974. (källa)
  2. Via kopplingen brana = hind kan en sydlig grupp härledas. (källa)
  3. Det finns i princip två typer av hastighetsmätare: mekaniska och elektroniska. Mekaniska hastighetsmätare har en permanentmagnet som roterar med en koppling till exempelvis växellådan eller en hjulaxel. Intill magneten finns en fjäderbelastad klocka eller platta av aluminium, upphängd så att den kan vrida sig och påverka en visare. När magneten roterar kommer virvelströmmar att induceras i aluminiumklockan, och denna kommer att vrida sig i proportion till rotationshastigheten hos magneten. Räkneverk för körsträcka drivs av en utväxling. (källa)
  4. eller användning av laxermedel och vätskedrivande. Bulemia nervosa har inte samma koppling till övervikt. (källa)
  5. Hetväggen skapades på 1700-talet då strutar åts doppade i varm mjölk. Detta är den första direkta förbindelsen mellan fastlagsbröd och strut. När man i Sverige, och bara i Sverige, gjorde nästa koppling, den mellan simila och hetvägg, är oklart. (källa)
  6. Himmelspol ska inte blandas samman med de båda begreppen zenit och nadir. Dessa syftar på punkterna på himlen som står rakt ovanför respektive rakt under en viss person eller ett visst objekt, och de har ingen koppling till en planets längdaxel. (källa)
  7. Hospital har historiskt varit benämning på ett par olika typer av sjukhus. Ordet "spetälska" (lepra) har en direkt koppling till ordet hospital eller spital, där beteckningen "den spitalske" avsåg "den på hospital intagne". (källa)
  8. Jultomten, som på kontinenten oftast kallas något i stil julmannen eller sankt Nikolaus efter en helgonförklarad biskop i dagens Turkiet, lånades in till Sverige under andra halvan av 1800-talet, främst från Tyskland, och fick namnet "jultomte". I svenskspråkiga områden i Finland kallas han Julgubben och har inte samma koppling till folktrons tomtar. (källa)
  9. Satserna i språket är uppbyggda av fraser, vilka i sin tur är uppbyggda av ord. Det syntaktiskt överordnade ordet i en fras kallas huvudord. Övriga i frasen ingående fraser eller ord är bestämningar till huvudordet. Termen huvudord brukar dock inte användas om den fras som innehåller det finita verbet, alltså predikatet, eftersom denna verbfras kan sägas representera själva satsen. Inte heller används termen huvudord i till exempel fall som Han köpte bilen obesiktigad, där det visserligen finns en syntaktisk (och semantisk) koppling mellan bilen och obesiktigad, men där dessa båda led likväl inte bildar en fras. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.