Liga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder liga, varianter, uttal och böjningar av liga

Liga synonym, annat ord för liga, vad betyder liga, förklaring, uttal och böjningar av liga.

Synonymer till liga

Vad betyder och hur uttalas liga

Liga uttalas liga och är ett substantiv -n ligor.

Liga betyder:

Ordformer av liga

Singular

liga
obestämd grundform
ligas
obestämd genitiv
ligan
bestämd grundform
ligans
bestämd genitiv

Plural

ligor
obestämd grundform
ligors
obestämd genitiv
ligorna
bestämd grundform
ligornas
bestämd genitiv

Liga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Liga på Engelska

  • gang, mob - gang of thieves
  • league - league football, ((major) league soccer (US))

Hur används ordet liga

  1. Nordeas rykte solkatBank Banksektorn tog stryk på Stockholmsbörsen igår onsdag efter att finansmannen och visselblåsaren Bill Browder anmält Nordea för penningtvätt, ett ärende som nu handläggs av Ekobrottsmyndigheten. Enligt SVT: s ekonomikommentator Peter Rawet är Browder inte lätt att avfärda. SvD Näringslivs Patricia Hedelius noterar att banken tidigare fällts för penningtvätt – och menar att de nya beskyllningarna spär på Nordeas redan dåliga rykte. (källa)
  2. Enligt ett annat synsätt skiljer man på mänskligt liv som möjlighet och det utvecklade mänskliga livet. Zygoten och fostret i dess tidiga utveckling har enligt detta synsätt ett värde och bör skyddas så långt det är möjligt. Det har dock inte oinskränkt människovärde förrän det nått ett stadium där det uppfattas som en individ. Principen om livets okränkbarhet kan därför inte tillämpas på samma sätt. (källa)
  3. En gemensamhetsanläggning, ofta förkortad GA, är en anläggning som har inrättats med stöd av anläggningslagen (1973:1149). För att få inrättas måste anläggningen vara av väsentlig betydelse för flera fastigheter. Vanliga gemensamhetsanläggningar är avlopp, vägar, båtplatser, grönområden med mera. (källa)
  4. En generalklausul är en generellt hållen lagregel som täcker upp förhållanden som är svåra att förutse av lagstiftaren. Generalklausuler är idag vanliga och förklaras ofta som modern lagstiftningsteknik. Motsatsen till generalklausuler är kasuistiska klausuler, som endast tar sikte på specifika situationer och alltså inte omfattar alla de fall som skulle kunna vara lämpliga att reglera. Nackdelarna som följer med allmänt hållna regler är att de antingen omfattar allt eller inget. Domstolarna får en tämligen stor frihet att döma utifrån samtliga förhållandena i det enskilda fallet. Den faktiska tillämpningen av generalklausuler preciseras sedermera genom rättspraxis. (källa)
  5. I alliansen mellan England och Holland i kriget mot Frankrike på 1680-talet drack holländarna genever på slagfältet för att dämpa sin rädsla och smärta. Detta berusningstillstånd gjorde holländarna orädda och stryktåliga i strid och kom sedan att kallas Dutch Courage, "nederländskt mod". Senare framställde även engelsmännen sin egen genever under namnet gin. (källa)
  6. De getingar som bygger bon gör det oftast av tuggat trä som blandats med saliv. Vissa arter bygger sina bon av lera i stället. Boet är antingen underjordiskt eller kan byggas frihängande eller i olika typer av håligheter som fågelholkar, ihåliga trädstammar, inuti väggar eller vindsutrymmen. När bobygget och uppfödningen av larverna är över och drottningen är kläckt (i Sverige i slutet av augusti) behöver getingarna snabb energi och de ger sig ut på jakt efter socker. (källa)
  7. Ordledet get i växtens namn syftar på en getabocks dåliga lukt. Samma sak gäller bygdemålnamnet bockablad och liknande. (källa)
  8. Segregation i städer har förekommit sedan långt tillbaka. Babylon i forntida Mesopotamien var indelad i kvarter. De yttre kvarteren var tillgängliga för alla och de inre endast för makten – kungligheterna och prästerna. I de senare medeltida städerna såg flera städer ut på liknande sätt. Stadskärnorna beboddes av rika och de yttre områdena beboddes av fattiga. I Sveriges landsbygder bodde självägande bönder längs bygatan, medan jordbrukets underklasser bodde i gränsområdet mellan skog och jordbruksmark, i byns utkanter. (källa)
  9. Goja är en glad man som pratar grov västgötska som alltid dyker upp i fel sammanhang och berättar roliga historier utan någon poäng som egentligen inte är någor roliga alls, men Goja skrattar ändå sig igenom hela historien. Han börjar alla sina historier med orden "Hemma på gårn...". (källa)
  10. Karting är en bilsport som körs på en asfaltbana, med en liten snabb specialbyggd bil. Biltypen som används inom karting kallas kart. I folkmun är bilarna dock även kända som gokart, men detta syftar främst till de kartar som hyrs ut till privatpersoner vid kartinganläggningar. Kartar får inte framföras på allmän väg, men å andra sidan krävs inte det vanliga körkortet eller regelbunden kontroll av fordonet på den vanliga bilbesiktningen. I Sverige får man börja köra karting när man är sex år. En sänkning av åldersgränsen med ett år gjorde till säsongen 2019. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.