Mandat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mandat, varianter, uttal och böjningar av mandat

Mandat synonym, annat ord för mandat, vad betyder mandat, förklaring, uttal och böjningar av mandat.

Synonymer till mandat

Vad betyder och hur uttalas mandat

Mandat uttalas mand|at [-a´t] och är ett substantiv -et; pl. mandat.

Mandat betyder:

Ordformer av mandat

Singular

mandat
obestämd grundform
mandats
obestämd genitiv
mandatet
bestämd grundform
mandatets
bestämd genitiv

Plural

mandat
obestämd grundform
mandats
obestämd genitiv
mandaten
bestämd grundform
mandatens
bestämd genitiv

Mandat är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Mandat på Engelska

  • mandate, commission - term of office
  • seat - the Moderate Party lost three seats in the election

Hur används ordet mandat

  1. Generalsekreteraren företräder sin organisation inom de ramar och det mandat som huvudmannen – som må vara FN:s generalförsamling eller en svensk organisation av mindre slag – bestämt genom sina beslutande organ. Ibland kan generalsekreteraren vara den främste talesmannen för sin organisation, men väl så ofta ligger den rollen på organisationens ordförande. (källa)
  2. Satsningen gav resultat. Valet 1973 slutade i 175 mandat för vardera blocket och det som kallats jämviktsriksdagen. Viktiga frågor fick avgöras med hjälp av lottdragning. (källa)
  3. Vid en parlamentarisk jordskredsseger innebär det oftast att ett parti vunnit överlägset flest personröster eller flest mandat till parlamentet. Det är lättare att tala om jordskredssegrar i parlamentariska system med enmansvalkretsar, då relativt små procentuella vinster kan leda till mycket stora skillnader i fråga om antal parlamentsledamöter eller presidentstöd. Ett exempel på en sådan jordskredsseger är Ronald Reagans seger i Presidentvalet i USA 1984 mot Walter Mondale där Reagan vann med 525 elektorsröster mot 13 för Mondale. Detta trots att valresultatet i procent var 58,8% för Reagan och 40,0% för Mondale. (källa)
  4. Jämkade uddatalsmetoden – fördelning av mandat vid riksdagsval i Sverige. (källa)
  5. I kommunvalet 2002 fick partiet totalt 10 923 röster. I kommunalvalet 2006 ställde partiet upp i 16 kommuner och fick totalt 9 432 röster. I kommunalvalet 2010 ställde man upp i 18 kommuner och fick totalt 7 412 röster. I tre av kommunerna fick man tillräckligt många röster för att få platser i kommunfullmäktige: Gislaved (2 ledamöter), Karlshamn (1 ledamot) och Lysekil (3 ledamöter). I kommunvalet 2014 fick man totalt 6396 röster och tog sammanlagt tre mandat i landets kommunfullmäktige: Gislaved (1 ledamot) och Lysekil (2 ledamöter). (källa)
  6. Valkrets – ett geografiskt avgränsat område som har ett bestämt antal mandat. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.