Naturintresserad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder naturintresserad, varianter, uttal och böjningar av naturintresserad

Naturintresserad synonym, annat ord för naturintresserad, vad betyder naturintresserad, förklaring, uttal och böjningar av naturintresserad.

Vad betyder och hur uttalas naturintresserad

Naturintresserad uttalas nat|ur|intr|ess|er|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av naturintresserad

Böjning (i positiv) naturintresserad en ~ + subst. naturintresserat ett ~ + subst. naturintresserade den/det/de ~ + subst.

Naturintresserad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet naturintresserad

  1. När européer kom till Nya Zeeland fick de höra historier om jättelika fåglar som kallats moa och som en gång strövat omkring i dalarna, men man undersökte aldrig bevisen på att fåglarna faktiskt existerat. Ett 15 cm långt fragment av ben upphittat av en maorier i en flodbädd gavs 1839 till en naturintresserad textilhandlare, John W. Harris. Hans farbror, John Rule, som var kirurg i Sydney, skickade benfragmentet vidare till Richard Owen, då vid Hunterian Museum vid Royal College of Surgeons i London (senare biolog, anatom och paleontolog vid British Museum). (källa)
  2. Martin Emtenäs växte upp i Oxelösund i Södermanland och blev tidigt naturintresserad. 1996 flyttade han till Umeå för att göra militärtjänstgöring och stannade sedan kvar för att studera. På Umeå universitet läste han molekylärbiologi i två år samt kurser i medie- och kommunikationsvetenskap och skapande svenska. Under studietiden arbetade Emtenäs med studentradion, och det var där grunden för hans karriär lades. 2002 fick han sommarjobb som programledare på Radio P4 Västernorrland, och arbetade sedan kvar där i tre år. (källa)
  3. Axel Borg var son till apotekaren Anders Borg. Under skoltiden i Örebro tog han lektioner i målning för Olof Hermelin. Efter mogenhetsexamen 1868 reste han till Uppsala för att studera zoologi men började 1871 i stället studera på Konstakademien i Stockholm med Josef Wilhelm Wallander som lärare. Bland hans klasskamrater fanns Ernst Josephson, Carl Larsson och Hugo Birger. 1875 reste han tillsammans med August Hagborg och Georg Pauli till Paris. De kom att bilda en grupp som kallades "Pariserpojkarna" som närmade sig det naturalistiska måleriet i Paris och tog avstånd från den svenska konservatismen. Här tillkom den stora tavlan I oskyldighetens tillstånd (På Lunds universitets konstmuseum). 1878 fick han slut på pengar och tvingades återvända till Örebro. Till en början gick det dåligt, Borg beklagade sig över bristen på "konstatmosfär" i Örebro. Under denna tid tillkom dock några av hans främsta målningar, särskilt ett antal med motiv från Skåne, där han brukade tillbringa somrarna. 1882–1883 genomförde han en ny parisresa. Denna kom dock endast i ringa grad att påverka han måleri. Efter hemkomsten slog han sig åter ned i Örebro, där han efterhand blev stadens mest populäre konstnär, men samtidigt kom att anpassa sitt måleri efter publikens smak. Främst målade han genrebilder som Byskomakaren, Erik Ersson vaggar och Torgscen i Örebro. Som naturintresserad målade han även många naturmotiv som Stridande älgar, Älgar i snö, Flyende älgar och Älgar för drev. (källa)
  4. Bülow var också mycket naturintresserad, bland annat som framstående mykolog, och verkade för skydd av naturområden som Dalby hage samt värnade om den skånska storkstammen. Han satt också som ledamot i styrelserna för ett antal större officiella utställningar som Lundautställningen 1907 och trädgårdsutställningar i bland annat Landskrona och Köpenhamn. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.