Nedsätta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nedsätta, varianter, uttal och böjningar av nedsätta

Nedsätta synonym, annat ord för nedsätta, vad betyder nedsätta, förklaring, uttal och böjningar av nedsätta.

Synonymer till nedsätta

Vad betyder och hur uttalas nedsätta

Nedsätta uttalas ned|sätta el. ner|sätta och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som sätta.

Nedsätta betyder:

Ordformer av nedsätta

Aktiv

nedsätta
infinitiv
nedsätter
presens
nedsatte
preteritum
nedsatt
supinum
nedsättande
presens particip
nedsätt
imperativ

Passiv

nedsättas
infinitiv
nedsätts
presens
nedsattes
preteritum
nedsatts
supinum

Perfekt particip

nedsatt en
~ + subst.
nedsatt ett
~ + subst.
nedsatta den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

nedsättes presensVariantstavning aktiv nersätta
infinitiv
nersätter
presens
nersatte
preteritum
nersatt
supinum
nersättande
presens particip
nersätt
imperativ
Variantstavning passiv nersättas
infinitiv
nersätts
presens
nersattes
preteritum
nersatts supinumVariantstavning perfekt particip nersatt en
~ + subst.
nersatt ett
~ + subst.
nersatta den/det/de ~ + subst.Variantstavning - alternativa böjningsformer passiv nersättes
presens

Nedsätta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet nedsätta

  1. Det finns flera virus som finns eller kan finnas i munnen som kan orsaka inflammation av spottkörtlarna. Påssjuka kan definieras så. HIV, men också andra sjukdomar som nedsätter immunförsvaret, kan leda till infektion med cytomeglavirus, då prognosen bestäms av det nedsatta immunförsvaret. Coxsackievirusinfektioner uppträder ibland som inflammation men då tillsammans med blåsor i munnen (herpangina) och tandköttsinflammation (gingivit). (källa)
  2. Den sensoriska neuropatin utvecklas smygande, vilket gör att personen inte i tid reagerar på nedsatt och/eller utslagen hudkänsel. I fyra av fem fall kan ett utlösande våld mot foten påvisas, där det vanligaste är olämplig fotbeklädnad. Den motoriska neuropatin med muskelsvaghet och förtvining av den fina fotmuskulaturen leder till deformering med ändrad tryckfördelning vid gång, vilket ökar risken för sår. Svagheten i muskulaturen i foten leder till en muskulärobalans och nedsjunken framfot, vilket i sin tur leder till ett ändrat gångmönster med felaktig belastning, förkortad steglängd och upprepade trauman. Den autonoma neuropatin leder till nedsatt svettsekretion, skelettförändringar, fotsvullnad och ändrad reglering av den lokala genomblödningen. Parallellt med utvecklingen av neuropati föreligger förändringar i fotens motilitet avseende leder, ledkapslar och senor orsakade av förlorad elasticitet, så kallad stiff foot syndrome eller limited joint mobility syndrome (smärta, nedsatt rörlighet och styvhet i leder, senor och ledkapslar som kan leda till kraftigt nedsatt funktion). (källa)
  3. Vanliga orsaker till hjärtsvikt är kranskärlssjukdom inklusive tidigare hjärtinfarkt (hjärtattack), högt blodtryck, förmaksflimmer, hjärtklaffsjukdom och hjärtmuskelsjukdom (kardiomyopati). Hjärtsvikt uppstår till följd av förändrad struktur eller funktion av hjärtat. Det finns två huvudsakliga typer av hjärtsvikt: vänsterkammarsvikt (HFrEF) och hjärtsvikt med normal ejektionsfraktion (HFpEF). Typen beror på huruvida vänster kammares kontraktilitet påverkats, eller om hjärtats förmåga att relaxera är nedsatt. Hur svår hjärtsvikten är brukar graderas efter hur mycket förmågan till fysisk aktivitet begränsas. Hjärtsvikt är inte samma sak som hjärtinfarkt (då en del av hjärtmuskeln dör) eller hjärtstillestånd (då blodet slutar cirkulera helt). (källa)
  4. Försäljning till nedsatt pris är den vanligaste formen i dagligt tal, i vardagligt tal rea och realisation innebär då egentligen att man under en begränsad tid eller tills lagret är slut säljer ut något som man har överskott på, speciellt om värdet sjunker ifall man väntar med försäljningen. Ofta sänker man förtjänsten för att öka försäljningstakten, och understundom säljer man även med viss förlust per enhet. En önskad effekt är att locka kunder, som därmed kan köpa annat som man gör större förtjänst på. I slutändan är det ofta ändå bättre att sälja ut än att behålla varorna för länge, så begreppet "förlust" är inte helt rättvisande, utan får ses i ett helhetsperspektiv. (källa)
  5. En person med hörselskada (hörselskadad) har nedsatt hörsel på ett eller båda öronen, till skillnad från en person med dövhet, som har liten eller ingen hörsel även med hjälp av hörapparat. Enligt Hörselskadades Riksförbund finns det cirka 1,3 miljoner personer i Sverige som har nedsatt hörsel, varav cirka 560 000 har så grav skada att de skulle dra nytta av att använda sig av hörapparat. Det är dock endast cirka 270 000 svenskar som använder sig av en hörapparat Detta kan jämföras med cirka 13 000 döva svenskar. En annan stor skillnad mellan döva och hörselskadade, är att de flesta hörselskadade har fått sin skada i vuxen ålder, medan den övervägande andelen döva fötts döva eller förlorat sin hörsel som barn. (källa)
  6. Denna skylt talar om att det finns folk med nedsatt hörsel i området. Trafikanter bör vara extra försiktiga då gående kan ha nedsatt hörsel och inte hör trafiken. Ett lätt sätt att komma ihåg skyltens betydelse är att ordet döv har 3 bokstäver och att skylten har 3 prickar. Den läses alltså ofta som D.Ö.V. (källa)
  7. Det är inte heller troligt att till exempel japanen i gemen skulle uppfatta omdömet vidskepelse, meishin (迷信) om kami som nedsättande. Även där finns nyandliga sekter som skulle opponera sig, till exempel Tenrikyo. Där liksom i många andra kulturer är åsikten varken helt grundlös eller falsk. (källa)
  8. Minneslund är en särskilt avgränsad plats på en kyrkogård för nedgrävning eller spridning av aska efter kremering. Anhöriga får inte kännedom om var askan nedsatts eller spridits eftersom gravsättning i minneslund alltid sker utan anhörigas närvaro. I anlagda minneslundar sänks urnan (av nedbrytningsbart material) i sin helhet ner i jorden. I lundar som utgörs av naturmark töms urnan på sitt innehåll. Ordet förekommer i Sverige från 1959. (källa)
  9. I Lagberedningens 31 dec. 1907 avgivna förslag till jordabalk, andra avdelningen, upptogs hävdeinstitutet, dock med viss skillnad i jämförelse med tidigare rätt. Beredningen ansåg att tiden av tjugo år kunde utan fara förättssäkerheten nedsättas till hälften. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.