Normandisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder normandisk, varianter, uttal och böjningar av normandisk

Normandisk synonym, annat ord för normandisk, vad betyder normandisk, förklaring, uttal och böjningar av normandisk.

Vad betyder och hur uttalas normandisk

Normandisk uttalas nor|mand|isk [-man´- el. -ma?´-] och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av normandisk

Böjning (i positiv) normandisk en ~ + subst. normandiskt ett ~ + subst. normandiska den/det/de ~ + subst. normandiske den ~ + mask. subst.

Normandisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet normandisk

  1. Worcester Cathedral, officiellt namn The Cathedral Church of Christ and the Blessed Mary the Virgin of Worcester, är en anglikansk katedral i Worcester, England, vid floden Severn. Den är Worcesters stifts säte. Kyrkan, som byggdes mellan 1084 och 1504, representerar alla engelska arkitekturstilar från normandisk till perpendikel gotik. Katedralen är känd för sin normandiska krypta och sitt unika kapitelhus, dess ovanliga gotiska travéer, fina träarbete och dess centrala torn. Katedralens västra fasad fanns med på 20-pundssedeln som trycktes av Bank of England mellan 1999 och 2007. (källa)
  2. Riddarroman eller riddarepos är en typ av medeltida, europeisk skönlitterär berättelse på vers (epos) med riddare som huvudperson. Den internationella termen romans är fransk eftersom genren uppstod på det fornfranska språket i Frankrike i början av det andra årtusendet och till en början avsåg litteratur skriven på Romanska språk sprungna ur vulgärlatinet. Litteratur på occitanska, medeltida spanska och italienska samt "normandisk engelska" följde innan genren togs upp i germanskpråkiga riken. Genren har höviska motiv, vanligen med riddare och damer, fabeldjur som drakar, och kan vid sidan av ambitionen att underhålla även ha haft ett fostrande syfte. Den är en direkt föregångare till renässansens hjältelitteratur (och till renässansens riddarsatirer) samt till stor del förebild för den moderna hjälteromanen inom fantastiken. (källa)
  3. Släkten är en ursprungligen normandisk baronätt från Skottland som anses besläktad med klanen Macduff. Den inkom till Sverige 1606 med militären, hovrådet och ambassadören Sir James Spens, i Sverige känd som Jacob Spens (död 1632), vilken gick i tjänst hos Gustav II Adolf och bland annat blev svensk ambassadör i England. Hans hustru var Margareta Forath, också bördig från Skottland. Han upphöjdes den 28 april 1628 till svensk friherre och erhöll Orreholm som förläning. Ätten introducerades 1635 på Riddarhuset genom Jacobs söner Axel (död 1656) och Jacob (1627–1663) och erhöll nummer 9 bland friherrar. Jacob Spens d.y. till Orreholmen och Ala var överste för Upplands infanteri, men ogift. (källa)
  4. Henri Jean Baptiste Anatole Leroy-Beaulieu, född 12 februari 1842 i Lisieux, död 15 juni 1912 i Paris, var en fransk historiker, normandisk adelsman, liberal katolik, professor vid École des sciences politiques i Paris. Han var son till Pierre Leroy-Beaulieu och bror till Paul Leroy-Beaulieu. (källa)
  5. Bayeuxtapeten är inte en vävd tapet, som namnet antyder, utan en linneremsa broderad med garn i olika färger. Den utfördes sannolikt ca år 1076 och det tidigaste dokumenterade omnämnandet görs 1476 i ett inventarium över föremålen i katedralen i Bayeux, där den tidigare hade varit upphängd tillfälligtvis. På en yta av 70 m x 48–51 cm beskrivs 73 historiska händelser. Eftersom tapeten saknar avslutande bård är det inte helt otroligt att den ursprungligen har varit längre. Det är osäkert om den har normandisk eller saxisk form. (källa)
  6. Bland sådana raser märks normandisk och flandrisk boskap i Frankrike, korthornsrasen i England, frisisk boskap i Holland, ostfrisisk, jeverländsk, ostpreussisk, westfalisk och holsteinsk boskap i Tyskland, röd dansk och svartbrokig jutsk boskap i Danmark och svensk låglandsboskap. (källa)
  7. St John's Chapel i White Tower är ett väl bevarat exempel på tidig normandisk kyrkoarkitektur. Det är i kalksten från Caen, som är odekorerad med undantag för kapitälerna. Proportionerna är perfekta, och leder blicken mot absiden med altaret. Som ett kungligt kapell var det rikt dekorerat, all dekoration togs dock bort 1550 under Reformationen. Senare användes kapellet som dokumentlager. Dessa dokument flyttades till en byggnad utanför Towern år 1857, då det föreslogs att kapellet skulle bli klädeslager för armén. Men det restaurerades och började användas som kapell igen. Kapellet har status som Royal Peculiar, och används vid speciella tillfällen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.