Plåttäckt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder plåttäckt, varianter, uttal och böjningar av plåttäckt

Plåttäckt synonym, annat ord för plåttäckt, vad betyder plåttäckt, förklaring, uttal och böjningar av plåttäckt.

Vad betyder och hur uttalas plåttäckt

Plåttäckt uttalas plåt|täckt och är ett adjektiv.

Ordformer av plåttäckt

Böjning (i positiv) plåttäckt en ~ + subst. plåttäckt ett ~ + subst. plåttäckta den/det/de ~ + subst.

Plåttäckt är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet plåttäckt

  1. Brännkyrka kyrka är enskeppig med tredingstak och orienterad i öst-västlig riktning. Kyrkans medeltida delar är i gråsten med inslag av tegel, medan den östra delen av långhuset är i tegel. Fasaden är putsad ljusbrun och taket är klätt med plåt. Kyrkan har ett med plåttäckt spira försett västtorn, i vilket huvudingången finns, och ett rakt avslutat kor i öster vars nock är högre än långhusets tak. Sakristian, med handikappentré och skrudkammare, ligger på den norra långsidan. Kyrkan har brunnit och byggts om flera gånger, den senaste utvändiga renoveringen skedde 1975. (källa)
  2. Villa Tusculum vid Mälarens strand byggdes på 1870-talet som sommarnöje strax väster om Skärholmens gård. Samtidigt uppfördes Sjövillan och Villa Bergudden som alla var ungefär lika stora. Tusculum var en träbyggnad i två våningar om sju rum och kök. Fasaderna var klädda av gulmålad liggpanel med vita snickeridetaljer under ett flackt plåttäckt sadeltak. Huset var enligt tidens smak för sommarvillor rikt smyckat med lövsågerier. Till Tusculum hörde trädgård och egen brygga. (källa)
  3. Kyrkans yttermurar består till stor del av gråsten som är blottlagd. På södra sidan går därför lätt att avläsa olika byggnadshistoriska skeenden. En skarv visar var långhuset byggdes ut på 1400-talet. Vidare syns spår efter två igenlagda portar och ett rivet vapenhus. Längre upp består murarna av tegel, liksom hela absiden, portiker och fönsteromfattningar. Teglen är till skillnad från gråstensmurarna överputsade. De spetsbågiga fönstren, fyra på södra väggen, ett på norra, samt två vardera i Lillkyrkan, på tornet och i korabsiden, har bågar av gjutjärn med munblåst glas. Ingång till kyrkan sker genom vapenhuset under tornet i väst. Över långhuset och Lillkyrkan ligger ett plåttäckt sadeltak. Över sakristian finns ett valmat tak. (källa)
  4. Muren är unik och enligt kulturhistoriker och landskapsantikvarien Ivar Schnell kan inget annat svenskt landskap uppvisa något liknande. Den består av putsad sten med bågformiga öppningar som stängs av träsjälar. Med jämna mellanrum och för att uppta höjdskillnader avbryts muren av lyktkrönta pelare. Ursprungligen var muren spåntäckt, idag är den plåttäckt. (källa)
  5. Silo III uppfördes med bärande ytterväggar av tegel där silokonstruktionen fungerade stagande. Tomten fick delvis sprängas ut ur bergsbranten. Sprängstenen nyttjades sedan som fyllnadsmaterial för den utökade kajen. Byggnaden fick sju våningsplan samt ett brant plåttäckt pyramidtak som kröntes av en stor takhuv. Liknande huvar fanns också på kvarnbyggnadens hörnhus, de försvann dock 1950 i samband med en påbyggnad. Takfallet mot kajen smyckas dessutom av en dekorativ frontespis. Byggnadens yttre har stora likheter med Magasin 3 som tillkom några år efter Silo III och avslutade kvarnbebyggelsen i väster. (källa)
  6. På 1790-talet förvärvades Östra Yttringe av häradshövdingen Anders Nordell. Han hade 1779 fått den stora domsaga i vilken Lidingö ingick. År 1784 gifte han sig med Gustava Ulrica (född Beckman), dotter till dåvarande ägaren av Islinge gård. 1801 lät Nordell uppföra nuvarande stenbyggnad. Troligen ingår det äldre huset delvis i nybygget. Östra Yttringe huvudbyggnad är ett vitputsat tvåvåningshus med inredd vind, byggt i tegel under ett plåttäckt sadeltak. Ursprungligen var fasaderna avfärgade i gul kulör och taket flackare. På nordvästra fasaden anger smidda ankarslut årtalet 1801 mellan ägarens initialer A och N. Än idag bevarar husets inre åtskilliga detaljer från byggnadstiden, bland annat bröstpanel, skurgolv och en kolonnkakelugn med dekor i gult, blått, grönt och violett som står i "Blå rummet" på övervåningen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.