Stamvörtstyrka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stamvörtstyrka, varianter, uttal och böjningar av stamvörtstyrka

Stamvörtstyrka synonym, annat ord för stamvörtstyrka, vad betyder stamvörtstyrka, förklaring, uttal och böjningar av stamvörtstyrka.

Vad betyder och hur uttalas stamvörtstyrka

Stamvörtstyrka uttalas stam|vört|styrka och är ett substantiv.

Stamvörtstyrka betyder:

Ordformer av stamvörtstyrka

Singular

stamvörtstyrka
obestämd grundform
stamvörtstyrkas
obestämd genitiv
stamvörtstyrkan
bestämd grundform
stamvörtstyrkans
bestämd genitiv

Plural

stamvörtstyrkor
obestämd grundform
stamvörtstyrkors
obestämd genitiv
stamvörtstyrkorna
bestämd grundform
stamvörtstyrkornas
bestämd genitiv

Stamvörtstyrka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stamvörtstyrka

  1. I slutet av 1800-talet var typiska alkoholhalter i svensktillverkat öl som följer: svensköl 2,5 viktprocent, lagerdricka 2,6 viktprocent, pilsnerdricka 3,8 viktprocent, lageröl 4,2 viktprocent och porter 6,1 viktprocent. Efter att en maltskatt hade införts i Sverige 1903, delvis efter dansk förebild där en sådan skatt infördes 1891, infördes en indelning av maltdryckerna i tre klasser i 1907 års förordning angående tillverkning och beskattning av maltdrycker. Klass I utgjordes av maltdrycker med högst 2,25 volymprocent alkohol och högst 6 procent stamvörtstyrka och kallades allmänt svagdricka. Klass II utgjordes av maltdrycker med högst 3,6 volymprocent alkohol och högst 9,5 procent stamvörtstyrka och kallades allmänt pilsnerdricka. Klass III utgjordes av maltdrycker med högre alkoholhalt än 3,6 volymprocent eller högre stamvörtstyrka än 9,5 procent och kallades helt enkelt öl. (källa)
  2. Även om ett trappistöl teoretiskt skulle kunna vara vilken typ av öl som helst så länge det bryggs under korrekta omständigheter har de förekommande trappistölen i praktiken mycket gemensamt. Ölen är överjästa, mycket smakrika och har en alkoholhalt mellan 6 och drygt 11 volymprocent. Kännetecknande är den stora mängden malt av både korn och vete som gör att ölet får en hög stamvörtstyrka och stor fyllighet. Den höga stamvörtstyrkan ger tillsammans med alkoholen en generös maltighet och sötma. En del märken är även smaksatta med kryddor, örter, pomerans eller mörkt råsocker. (källa)
  3. Bockölen (tyska Bockbier eller Bock) är ett alkoholstarkt lageröl och har sitt ursprung i staden Einbeck i närheten av Hannover, Tyskland. Vanligast dricks och bryggs det kring påsk. Ölet kan vara både ljust eller mörkt med en alkoholstyrka kring 6 procent och har en fyllig maltsmak. Ursprungligen var alla bocköl relativt mörka, vilket medför att många bocköl idag är något mörkare. Det innebär att bocköl ofta dricks som julöl. För att räknas som ett bocköl skall ölet när det bryggs ha en stamvörtstyrka överstigande 16 procent. (källa)
  4. Enligt 1907 års förordning angående tillverkning och beskattning af maltdrycker, beskattades öl efter alkoholhalt och stamvörtstyrka. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.