Vävstol Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vävstol, varianter, uttal och böjningar av vävstol

Vävstol synonym, annat ord för vävstol, vad betyder vävstol, förklaring, uttal och böjningar av vävstol.

Vad betyder och hur uttalas vävstol

Vävstol uttalas väv|stol och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av vävstol

Singular

vävstol
obestämd grundform
vävstols
obestämd genitiv
vävstolen
bestämd grundform
vävstolens
bestämd genitiv

Plural

vävstolar
obestämd grundform
vävstolars
obestämd genitiv
vävstolarna
bestämd grundform
vävstolarnas
bestämd genitiv

Vävstol är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vävstol

  1. I den vidare bemärkelsen är definitionen av en gobelängväv att diskontinuerlig och dels att inslaget täcker varpen. Den kan dels vara vävd på en enklare flamskvävstol eller en gobelängvävstol. Vissas lokala varianter som röllakan och kelim kan dock vävas på vanliga trampvävstolar. (källa)
  2. Harneskutrustning – en speciell inredning i en vävstol. (källa)
  3. Grovt sagt skiljar man mellan mjuk, kortfibrig ull, som ger mjukt garn, lämplig för stickning av mjuka kläder men inte alls bra som varp i en vävstol, och å andra sidan långfibrig grov ull som ger slitstarka, hållfasta trådar på bekostnad av mjukheten. Det är textilteknikerns konst att välja en råvara som ger slutprodukten de egenskaper som önskas. Då måste hen ta hänsyn till hur tråden spinns, hur tyget vävs, och hur den efterbehandlas för att bli kläde, vadmal, möbeltyg, bordsdukar, plädar, ryamattor, gobelänger eller något annat. (källa)
  4. Lingarn är som tråd i ofärgat skick alltid brunaktig, men bleknar med tidens gång och tvättande till ljust beige. Lin krymper bara vid första tvätten. Lin är svårare att slå tätt i en vävstol än till exempel dagens bomull, och torde vara ännu svårare att få tätt slaget i de stående vävstolar man hade fram till 1700-talet, där inslaget "packas" uppåt. Tätheten i tyget påverkar tygets slitagetålighet. (källa)
  5. Varpning (även kallat ränning) innebär att man ordnar ett stort antal trådar parallellt till en bunt, som rullas upp på en varpställning, även förkortat kallad varpa. Bunten, som kan vara 10-tals meter lång, används för att bilda den varp som skall sättas upp i en vävstol ("Att dra på varpen".). (källa)
  6. Det är inte alltid rätan som är den sida som sitter uppåt i en vävstol, somliga vävtekniker förutsätter att man väver med avigan uppåt (till exempel upphämta där vändningen måste läggas i en liten förlängd ögla för att inte inslaget ska orsaka hål i väven), vissa andra tekniker blir bara lättare att trampa om avigsidan är uppåt. (källa)
  7. Skäl är den triangelformade öppning i varpen som är resultat av att tramporna trampas mot golvet i en vävstol. (källa)
  8. Vid vävningen används en fyrtrampad vävstol. (källa)
  9. Slagbom eller lad är den del av en vävstol där vävskeden anbringas. Slagbommen är upphängd i vävstolens sidostycken. (källa)
  10. Ett solv är en anordning som är till för att reglera höjden på en varptråd i en vävstol. Det består av en eller två trådar som löper lodrätt och har ett litet hål (ögat) ungefär mitt på. Den varptråd som ska höjas och sänkas av solvet löper genom ögat. Varptråden höjs genom att solvet dras uppåt, vanligen av en skaftkäpp. På motsvarande sätt kan varptråden dras nedåt av en nedre skaftkäpp. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.