Ordförandepost Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ordförandepost, varianter, uttal och böjningar av ordförandepost

Ordförandepost synonym, annat ord för ordförandepost, vad betyder ordförandepost, förklaring, uttal och böjningar av ordförandepost.

Vad betyder och hur uttalas ordförandepost

Ordförandepost uttalas ord|för|ande|post och är ett substantiv.

Ordformer av ordförandepost

Singular

ordförandepost
obestämd grundform
ordförandeposts
obestämd genitiv
ordförandeposten
bestämd grundform
ordförandepostens
bestämd genitiv

Plural

ordförandeposter
obestämd grundform
ordförandeposters
obestämd genitiv
ordförandeposterna
bestämd grundform
ordförandeposternas
bestämd genitiv

Ordförandepost är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ordförandepost på Engelska

  • chairman position

Hur används ordet ordförandepost

  1. Det planerade officiella öppningsdatumet som först var 30 oktober 2011, sedan 3 juni 2012 kunde inte hållas, då man 8 maj 2012, tre veckor före flygplatsens planerade öppnande, meddelade att man tvingats ställa in invigningen och skjuta upp trafikstarten. Som skäl angavs att flygplatsens brandskyddsanläggning inte var klar att tas i drift. Förseningarna visade sig dock allvarligare än vad som först blev känt, och även kring andra delar av terminalbygget rådde oklarhet kring om systemen skulle bli klara att tas i drift. Brandskyddets rökutsug har byggts med tunnlar under flygplatsen, inte med skorstenar som brukligt, något som inte provats förr på en så stor byggnad, och som inte fungerat bra. Flygplatsbolagets styrelseordförande, Berlins regerande borgmästare Klaus Wowereit meddelande därför på en presskonferens den 17 maj 2012, att flygplatsen skulle öppna först den 17 mars 2013. Förseningen påverkade framförallt flygbolaget Air Berlin negativt, då detta, som enda flygbolag med sitt huvudnav i Berlin, planerat utöka sin verksamhet i samband med flytten från flygplatsen Tegel till BER. Även Lufthansas planerade utökade trafik från Berlin påverkades. Öppningsdatumet flyttades återigen, efter en noggrannare granskning av byggproblemen, till 27 oktober 2013. I januari 2013 hade öppningen förskjutits till 2014. I början av 2014 var bilden att ombyggnader som skulle ta mer än ett år behövde göras men var inte påbörjade, och en del talade om öppning år 2016. Som en följd av skandalerna kring bygget meddelade borgmästaren Klaus Wowereit att han lämnade sin ordförandepost för flygplatsbolaget. Sena uppskjutanden, ett tillfälle bara tre veckor före planerad invigning har orsakat stora extra kostnader, till exempel att personal anställts som måste sägas upp. I november 2014 meddelade flygplatschefen Hartmut Mehdorn att flygplatsen troligen skulle öppna först 2018. I slutet av 2016 nämndes en öppning under andra halvan av 2017, men i december 2017 meddelades att idrifttagande blir i oktober 2020. (källa)
  2. Han var grundare av och ordförande i Akademibokhandeln 1971–1985. År 1971/72 var han ordförande för Sveriges förenade studentkårer. År 1974 var han viceordförande i Fria Moderata Studentförbundet under Mats Svegfors. Samma år inledde han sin karriär på Utrikesdepartementet, som kröntes med uppdraget som expeditionschef med ambassadörs ställning 1993. Klackenberg lämnade UD 2001. Han var delägare och ordförande Exlibris 1991–2001. År 2013 lämnade han tjänsten som VD för Svensk Handel. Han driver via ett familjeföretag butikerna Klackenbergs Böcker och Papper i Jakobsberg, Vällingby och Gustavsberg. Klackenberg har varit styrelseledamot i Svensk Handel, Företagsuniversitetet, Handelsbanken Stockholm, Skansen och Atrium Ljungberg samt haft ordförandeposter i Vattenfall AB, Svenska Bokhandlareföreningen, Svensk Byggtjänst, Ersta Sköndal högskola och De Svenska Historiedagarna. (källa)
  3. Efter valet 2018 kvarstod en otydlig situation i kommunfullmäktige, utan någon egen majoritet åt varken alliansen eller de rödgrönrosa. Liberalerna, FörNyaLund, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet gick framåt i valet, medan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ tappade. Drygt en månad efter valet tillkännagav alliansen tillsammans med FörNyaLund att ett nytt styre, "Lundakvintetten", skulle formas. Koalitionen har 32 av 65 mandat och saknar alltså egen majoritet. Det nya styret ställde sig bakom Philip Sandberg (L) som ny ordförande för kommunstyrelsen. Den 23 oktober 2018 meddelade de rödgrönrosa partierna att de inte skulle utmana Lundakvitettens förslag till diverse ordförandeposter i kommunens nämnder, utan istället inta en oppositionsroll. Detta för att undvika att Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll vid omröstningen. (källa)
  4. Strax efter krigsslutet, i juli 1945, briserade den så kallade Boschskandalen, i vilken Marcus Wallenberg tillsammans med sin äldre broder Jacob Wallenberg hade huvudrollerna. Bröderna anklagades av USA för att ha agerat bulvaner åt det tyska företaget Bosch, vilket väckte stor internationell uppmärksamhet. Affären fick till följd att Marcus Wallenberg kom att efterträda brodern på bankens ordförandepost. (källa)
  5. Allmän och lika rösträtt infördes 1921. I samband med rösträttsreformen 1919 erhöll Socialdemokraterna 10 mandat i Östersunds stad, vilket var lika många som de frisinnade och fyra mindre än Högerpartiet. Någon majoritet fick Socialdemokraterna emellertid inte, trots att man regerade nationellt till och från under hela 1920-talet. Östersunds frisinnade fortsatte att inneha ordförandeposten i drätselkammaren vilket man haft sedan 1918 genom järnhandlaren Olof August Persson. (källa)
  6. År 2003 efterträddes Damberg på ordförandeposten av Ardalan Shekarabi, även han tillhörande ungdomsförbundets högerfalang. (källa)
  7. Lindqvist var inblandad i en skandal 1920, då det avslöjades i borgerlig press under valrörelsen att han, tillsammans med ecklesiastikminister Värner Rydén och riksdagsman Gerhard Magnusson, skulle ha tjänat pengar på spekulationsaffärer i ett importbolag för bränsle och livsmedel och därmed profiterat på nöden under första världskriget. På partikongressen samma år krävdes att Lindqvist skulle avgå som LO-ordförande, men efter att Hjalmar Branting hotat med sin avgång, så nöjde sig kongressen med att kräva att Rydén och Magnusson lämnade sina förtroendeuppdrag. Lindqvist lämnade likväl ordförandeposten senare samma år. (källa)
  8. På det socialdemokratiska ungdomsförbundets (SDUF) kongress 1909 hade vänsterfalangens Zeth Höglund vunnit över motståndaren och till lika högerfalangens kandidat Per-Albin Hansson, stödd av Hjalmar Branting, om ordförandeposten i förbundet. Vid kongressen röstades Hansson bort från centralstyrelsen (förbundsstyrelsen) och vänsterfalangen övertog ledningen av förbundet. (källa)
  9. Sedan Elmo E. Kaila tillträtt ordförandeposten sköts den direkta Karelenpropagandan åt sidan. I förgrunden steg istället rysshatet. Rysshatet blev salongsfähigt redan under ofärdsåren före första världskriget och det därpå följande inbördeskriget. På "äktfinskt", 1920-talets tongivande finska nationalism, håll förenades det utan svårigheter med förfinskningssträvandena, som ju också uppfattades som en nationell kamp. Under Räikkönens redaktion fick AKS första publikation titeln Ryssästä saa puhua vain hammasta purren (1922, "Tala om ryssen enbart med sammanbitna tänder"), och fram till sällskapets upplösning hösten 1944 lydde en av dess centrala slogans "Mot djävulen och ryssen". (källa)
  10. Peter Wallenberg kom även att bli inblandad i den så kallade pensionsskandalen i ABB, år 2002, som handlade om pensionsutbetalningar, på 930 miljoner kronor, till Wallenbergsfärens då mest framträdande person, Percy Barnevik. Pensionsavtalet hade undertecknats av Peter Wallenberg. Fem år tidigare hade Barnevik avlöst Wallenberg på ordförandeposten i Investor och i samband därmed bestämdes Wallenbergs pension till 15 miljoner kronor per år, livet ut. Avtalet hade hållits dolt, det vill säga inte offentliggjorts i någon årsredovisning. Det blev offentligt först i samband med pensionsskandalen i ABB. I april 2003 visade då två ekonomijournalister i boken Livsfarlig ledning, att Wallenberg mellan åren 1991 och 1996 skrivit under minst 20 dokument, som reglerade olika former av utbetalningar till Barnevik. Därmed stod det klart, att Wallenbergsfärens ålderman, i motsats till vad han själv uppgivit, hade haft full insyn i och ansvar för Barneviks rekordpension. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.