Originalutgåva Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder originalutgåva, varianter, uttal och böjningar av originalutgåva

Originalutgåva synonym, annat ord för originalutgåva, vad betyder originalutgåva, förklaring, uttal och böjningar av originalutgåva.

Vad betyder och hur uttalas originalutgåva

Originalutgåva uttalas orig|in|al|ut|gåva och är ett substantiv.

Ordformer av originalutgåva

Singular

originalutgåva
obestämd grundform
originalutgåvas
obestämd genitiv
originalutgåvan
bestämd grundform
originalutgåvans
bestämd genitiv

Plural

originalutgåvor
obestämd grundform
originalutgåvors
obestämd genitiv
originalutgåvorna
bestämd grundform
originalutgåvornas
bestämd genitiv

Originalutgåva är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet originalutgåva

  1. Determinantan I (originalutgåva 1961). (källa)
  2. Martin är mest känd för sin ännu oavslutade fantasyserie Sagan om is och eld (originaltitel: A Song of Ice and Fire). Översättningar av Sagan om is och eld till svenska har påbörjats två gånger (en gång under 1990-talet och en gång under 2000-talet), men båda gångerna avbröts de utan att hinna ikapp originalutgåvorna. Sedan dess har böckerna åter översatts till svenska. Den första delen i serien, "Kampen om järntronen", var Martins första roman på 13 år efter det kommersiella misslyckandet med romanen "Harmagedon Rag". I november 2008 beställde HBO ett pilotavsnitt för en TV-serie baserad på Sagan om is och eld. Efter att det inspelade pilotavsnittet hade granskats meddelades i mars 2010 att TV-bolaget godkänt produktionen av en TV-serie baserad på böckerna under namnet Game of Thrones. Det första avsnittet sändes den 17 april 2011 i USA på HBO. Serien hade premiär den 4 maj 2011 i Sverige på kanalen Canal+. Martin har själv bidragit med manus till flera avsnitt. (källa)
  3. Goody Santa Claus on a Sleigh-Ride, 1889, av Katherine Lee Bates, originalutgåva och text (på engelska). (källa)
  4. En litterär faksimilupplaga eller -utgåva är en nyutgåva som grafiskt avbildar en tidigare originalutgåva eller handskrift, inte bara bokstav för bokstav, utan även med bibehållande av typsnitt och radbrytning samt papperskvalitet med mera. I stället för ny typsättning används fotoreproduktion eller andra grafiska tekniker för att åstadkomma faksimiltryck. Den första faksimilutgåvan anses vara Martyrologium Hieronymanum från Echternach, som Balthasar Moretus under åren 1626-1633 utförde i kopparstick. (källa)
  5. Nürnbergkrönikan var populär och gavs ut i fem upplagor på åtta år. Den "piratkopierades" även av Hans Schönsperger redan tre år efter originalutgåvans tillkomst. (källa)
  6. Originalutgåvans omslagstext är tryckt med guldfärg och innehåller endast spåren från Sarpsborg. De senare kom till i och med CD-utgåvan. Uppgifterna är också felaktiga då Mayhem ej vid den tiden spelat i Lillehammer utan låtmaterialet är i själva verket taget från en spelning i Ski. (källa)
  7. Bibliografin listar norska originalutgåvor samt med indrag eventuell översättning till svenska. (källa)
  8. Utgivningen listas nedan med franska originalutgåvor samt eventuella översättningar till svenska. (källa)
  9. Många butiker öppnar extra tidigt på bokreans första dag, och vissa öppnar redan vid midnatt. Det trycks ibland upp särskilda reaupplagor av populära böcker, ofta på sämre papper. Den överväldigande majoriteten titlar som erbjuds på rean är dock originalutgåvor, eller identiska nytryck. Eftersom bokförsäljningen inte längre är begränsad till bokhandlar finns ofta reaböcker också på varuhusen. Däremot innebär inte rean längre slutet för en bok, eftersom vissa bokhandlar köper in restupplagor och saluför dem efter reans slut. Inte heller är den stora bokrean det enda tillfället att hitta böcker till nedsatt pris. (källa)
  10. Några av hans mest kända verk är Large Trademark with Eight Spotlights (1961), Twentysix Gasoline Stations (1963), Every Building on the Sunset Strip (1966) och Standard Station (1966). Twentysix Gasoline Stations är en publikation som brukar exemplifieras som en av de första moderna utgåvorna av en artists book. Den gavs ut 1963 i en upplaga av 400 exemplar. Boken refererar till en amerikanska tradition av resefotografer som Robert Frank men avhandlar en alldaglig tur på route 66 mellan Ruschas hem i LA och hans föräldrahem i Oklahoma. Även distributionen av boken inlemmades i det konstnärliga konceptet då Ruscha valde att bara sälja originalutgåvan av boken på de bensinstationer som han fotograferat på resan. Under 1960-talet kom han att ge ut serier med liknade utgåvor som Every Building on the Sunset Strip (1966) och Royal Road Test (1967). Ruscha är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.