Oxkärra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder oxkärra, varianter, uttal och böjningar av oxkärra

Oxkärra synonym, annat ord för oxkärra, vad betyder oxkärra, förklaring, uttal och böjningar av oxkärra.

Vad betyder och hur uttalas oxkärra

Oxkärra uttalas ox|kärra och är ett substantiv.

Ordformer av oxkärra

Singular

oxkärra
obestämd grundform
oxkärras
obestämd genitiv
oxkärran
bestämd grundform
oxkärrans
bestämd genitiv

Plural

oxkärror
obestämd grundform
oxkärrors
obestämd genitiv
oxkärrorna
bestämd grundform
oxkärrornas
bestämd genitiv

Oxkärra är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet oxkärra

  1. Enligt en legend fanns i den grekiska staden Gordions tempel en knut som satt på en oxkärra och var så pass komplicerad att ingen förmådde lösa upp den. Den som lyckades lösa knuten skulle enligt en profetia bli herre över Asien. Alexander den store lockades att försöka men misslyckades. Han blev då arg, drog sitt svärd och högg sönder knuten och insåg i samma ögonblick att problemet var löst. En sådan oväntad åtgärd för att lösa ett till synes omöjligt problem kallas därför ibland Alexanderhugg, ett uttryck som används om drastiska, oväntade och oortodoxa lösningar på svåra problem. (källa)
  2. DNA-forskning visar att etniska svenskar framför allt härstammar från jamnafolket. Mot slutet av stenåldern, för omkring 4 800 - 5 000 år sedan, började de en stora migrationerna från stäppen i nuvarande Ukraina och Ryssland till Västeuropa. De förflyttade sig med hjälp av tamhästar och vagnar. Så småningom dök jamnaherdarna också upp i nuvarande Sverige. De kan ha talat ett för området nytt språk, urindoeuropeiska, som är föregångaren till den svenska som talas idag. De utvecklade också en mutation för ökad kroppslängd och hade gener för laktostolerans. De hade stora fårhjordar, gjorde ullfiltar, byggde oxkärror med hjul, gjorde mjöd, men förde också med sig pest. Migrationen gav upphov till stridsyxekulturen i södra Sverige-Norge, vilket var upptakten till bronsålderns dramatiska förändringar. De äldsta svenska fynden efter denna kultur gjordes i samband med ett rondellbygge vid Bergsvägen i Linköping på 1950-talet. (källa)
  3. I det antika London, Londonium, sköts naturligtvis lokaltrafiken av dubbeldäckade oxkärror. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.