Palatsliknande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder palatsliknande, varianter, uttal och böjningar av palatsliknande

Palatsliknande synonym, annat ord för palatsliknande, vad betyder palatsliknande, förklaring, uttal och böjningar av palatsliknande.

Vad betyder och hur uttalas palatsliknande

Palatsliknande uttalas palats|likn|ande oböjligt och är ett adjektiv.

Ordformer av palatsliknande

Böjning (i positiv) palatsliknande en/ett/den/det/de ~ + subst.

Palatsliknande är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet palatsliknande

  1. Bulatov föddes år 1760 på ett av familjens gods i guvernementet Rjazan, ungefär 200 km sydost om Moskva. Familjen var förmögen men Bulatov kunde sällan njuta av lugnet på sina lantgods eller överdådet i sina palatsliknande hem i Sankt Petersburg. Han var djupt fäst vid sin familj, som han sällan såg, men kärleken till kejsaren var hans främsta drivfjäder. Han fick en utmärkt militär skolning genom att tjäna under de mest lysande ryska härförarna, så som Pjotr Rumjantsev, Aleksandr Suvorov, Grigorij Potemkin, Michail Kutuzov, Pjotr Bagration, m. fl. Han var en erkänt skicklig taktiker, kartograf och militäringenjör. (källa)
  2. Åren 1869–1870 lät punschfabrikören och Belgiens generalkonsul i Stockholm Fredrik Cederlund bygga om Johns villa till nuvarande palatsliknande utseende i nyrenässans. För ritningarna stod bröderna Axel Kumlien och Hjalmar Kumlien. Exteriören gestaltades med putsade fasader i varmröd kulör och rusticerande hörnkedjor i grå kulör. Iögonfallande är de två hörntornen. De branta takfallen är täckta med kopparplåt. I villan lät Cederlund även inrätta ett av Sveriges första moderna badrum med badkar och vattentoalett. Villan har en mycket oregelbunden planlösning, med köksavdelningen i källarvåningen, sällskapsrummen på bottenvåningen och sovrummen på övervåningen. Tjänstefolket disponerade det översta våningsplanet. (källa)
  3. Kring sekelskiftet 1900 anlades ett större antal monumentala skolbyggnader för att kunna ta hand om Stockholms växande barnaskara. Maria folkskola är ett exempel på en av dessa palatsliknande skolbyggnader. Skolhuset uppfördes åren 1890-1891 i kvarteret Piskans västra del i en tung och mycket genomarbetad tegelarkitektur i tre våningar på en hög granitsockel. Till arkitekt anlitades Ernst Haegglund, som senare stod bland annat bakom tillbyggnaden av Hedvig Eleonora folkskola 1898 samt Engelbrektsskolan (tillsammans med Konrad Elméus) 1902. (källa)
  4. Villan vid Strandvägen i Djursholm blev en palatsliknande högreståndsvilla i tung men strikt tegelarkitektur, gestaltad i nationalistisk stil. Byggnaden uppfördes i rött, skånskt handslaget murtegel med gråa fogar och murat i kryssförband. Runt takfoten accentuerade Östberg fasaden genom ett putsat och vit målat band. Fönstren är smårutiga och målade i vit kulör. Taket täcktes med grönt, glaserat taktegel från Holland. Villa Pauli är ett tidigt exempel på hur Östberg samarbetade med konstnärer som stod för diverse dekoreringar. (källa)
  5. År 1853 förvärvades de första fastigheterna vid Götgatan. 1865-66 uppfördes här en påkostad byggnad efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom, gestaltad i nyrenässans och typiskt för Åbom med pilasterindelat mittparti, takbalustrad och fronton. På grund av sitt palatsliknande utseende kallades huset "Hellgrenska palatset". I huset Hellgrenska palatset fanns bland annat en stor paradvåning i två etage, bostäder för verkmästare och portvakt samt kontor och torkvind. Genom en central anordnad portal kunde transporterna ske mellan innergården och Götgatan. I bottenvåningen av Hellgrenska palatset på Götgatan 64 finns numera restaurangen Den gröne Jägaren. (källa)
  6. 1813-1814 lät han uppföra en palatsliknande byggnad vid Österport i Ystad. Här lät han bland annat inreda en privat teaterlokal för 200 åskådare. Han inköpte ett flertal fastigheter i Ystad och 1820 köpte han Stora Herrestad och senare även Rynge och Glimmingehus. Lundgren erhöll 1818 kommerseråds titel. Under 1830-talet övergav han gradvis handelsrörelsen och började i stället ägna sig åt bankirverksamhet och penningplacering. Han var bland annat brandchef, medlem i stadens äldste och ordförande i hamndirektionen i Ystad. Han var även ordförande i styrelsen för Ystads sparbank 1827-1842 och ordförande i styrelsen för Skånska Privatbanken 1840-1852. 1829 blev Lundgren brittisk vicekonsul. (källa)
  7. Den 2 043 m² stora, långsmala tomten längs Kruthusplan utnyttjades nästan helt för denna palatsliknande byggnad. Entrén är vänd mot norr och Laboratoriegatan. Villan är en av tre i Diplomatstaden med putsade fasader, här avfärgad i en gammalrosa färgton. De övriga nio villorna har fasader av rött tegel. I plan liknar byggnaden ett spegelvänt "C" som omsluter en innergård. Den största byggvolymen är riktad mot söder och Nobelgatan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.