Parkanläggning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder parkanläggning, varianter, uttal och böjningar av parkanläggning

Parkanläggning synonym, annat ord för parkanläggning, vad betyder parkanläggning, förklaring, uttal och böjningar av parkanläggning.

Synonym till parkanläggning

Vad betyder och hur uttalas parkanläggning

Parkanläggning uttalas park|an|lägg|ning och är ett substantiv.

Ordformer av parkanläggning

Singular

parkanläggning
obestämd grundform
parkanläggnings
obestämd genitiv
parkanläggningen
bestämd grundform
parkanläggningens
bestämd genitiv

Plural

parkanläggningar
obestämd grundform
parkanläggningars
obestämd genitiv
parkanläggningarna
bestämd grundform
parkanläggningarnas
bestämd genitiv

Parkanläggning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet parkanläggning

  1. Nedre vestibulen kommer man till efter att från slottets huvudentré på sjösidan ha stigit upp för den första ganska mörka delen av trappan. Här öppnar sig byggnaden mot våningarna och med utblicken mot omgivningarna. Besökaren får ett första intryck av slottets inplacering i och samspel med trädgårds- och parkanläggningen. Takmålningen, som är utförd av Johan Salvius, skildrar en romersk fältherres triumftåg. (källa)
  2. 1869 inleddes rivningen av Barcelonas citadell, efter att generalen Juan Prim överlåtit byggnaden till staden under villkor att marken den upptog skulle användas till en parkanläggning. 1872 gavs arkitekten Josep Fontserè uppdraget att rita parkanläggningen. Den ursprungliga ritningen, som upptog omkring 60 hektar (inklusive byggnader i anslutning till parken) i form av en hästsko, kom att modifieras i samband med att staden fick arrangera 1888 års världsutställning. (källa)
  3. Grönsångaren lever i ljus lövskog och blandskog, ofta bokskogar, och parkanläggningar. Den blir könsmogen efter ett år. Den huvudsakliga häckningstiden är maj till juli. Boet läggs i en håla på marken, vid en buske eller vid sidan av en tuva, bland löv och mossa, ofta bland trädrötter, och är väl dolt. Boet är stort, välvt som en gammaldags bakugn med rund öppning på sidan, byggt av grässtrån, torra blad och mossa, och fodras på botten med fina grässtrån. Honan lägger sex till sju ägg som hon ruvar i tolv till 14 dagar. Ungfåglarna stannar i boet i tolv till 13 dagar. Grönsångaren livnär sig på spindlar, blötdjur, bär, insekter och deras larver. (källa)
  4. Under medeltiden eller under renässansen anlade flera städer i Europa vallgravar för att förhindra och försvåra fientliga angrepp från land. Under 1800-talet ledde ny krigföringsstrategi samt städernas utbyggnad till att vallgravarna antingen fylldes igen och bebyggdes eller behölls som en del av ett parksystem, i Köpenhamn ingår en del av den ursprungliga vallgraven i Tivoli respektive i Botanisk Have. I Wien skapades den berömda gatan Ringstraße I Sverige är det framförallt Malmö och Göteborg som kännetecknas av stora parkanläggningar längs med de välbevarade vallgravarna. (källa)
  5. Akademeia var ursprungligen namnet på en olivlund intill det klassiska Aten. Den användes för idrott och kulten av Athena, och sades ha tillhört heroen Akademos. Trädgården anlades av Hipparchos, som lät inhägna den med en mur, varefter Kimon lät uttorka den sumpiga marken och försköna platsen med parkanläggningar. Platon, som bodde på en liten lantgård i grannskapet, brukade frånågon gång på 380-talet f.Kr. varje dag föreläsa i filosofi för sina elever på platsen. Hans skola kallades som en följd av detta "den akademiska" eller "Akademien". Sedermera gav Cicero en av sina lantgårdar namnet Academia och skrev där sina "Academica". (källa)
  6. Uppsättning av fontäner, fontänskulpturer och dammar hänger intimt samman med utvecklingen av Stockholms parker. Många parker anlades kring sekelskiftet 1900. Vid upprättandet av Lindhagenplanen år 1876, gjordes det till regel att (med några få undantag) låta alla stadens obebyggda bergshöjder reserveras för parkanläggningar och planeringar. Exempel på sådana bergstrakter som började iordningställas under 1880-talen var Kronobergsparken, Vanadislunden, Tegnérlunden, Tantolunden och Vita bergen. Ingen av dem hade någon form av vattenspel. (källa)
  7. Utmed den branta nordöstsluttningen finns kanjonliknande dalgångar som Skäralid och Klöva hallar. Ädellövskog dominerar i dalgångarna och längs åsens sluttningar. Naturbetesmarker med ljunghedar och torrängar tillsammans med kärr och mossmarker bidrar till ett varierat landskap. Flera naturområden på Söderåsen är skyddade, förutom nationalparken även naturreservaten Hjorthagen Wrams Gunnarstorp, Klöva hallar, Åvarp, Åvarps fälad, Hallabäckens dalgång, Traneröds mosse och Nackarp. Strax norr om nationalparken ligger strövområdet Klåveröd. Skåneleden (ledavsnittet Ås till åsleden) samt Söderåsleden följer Söderåsen hela vägen från Åstorp till Röstånga. På Söderåsens sydliga backar ligger de två strövområdena Finnstorp och Smedjebacken. Utanför Stenestad ligger parkanläggningen Stenestad park. (källa)
  8. Redan 1926 byggde Hilma Svedal den mindre stenbyggnaden Igloon, som fungerade som hennes första fasta bostad på ön (efter ett tidigare tält). Därefter restes en bungalow, där hon bodde i tjugo års tid. Parkanläggningen ligger i en liten sänka, och tidvis rinner mycket vatten ner genom sänkan från bergen ovanför. Därför behövdes ett genomtänkt dagvattensystem, vilket hon designade och kombinerade med ett bevattningssystem med hjälp av en serie dammar. (källa)
  9. Stenestad är beläget 181 m ö.h. på Söderåsen, i närheten av nationalparken med samma namn. Byn är uppvuxen kring Stenestads kyrka. Utanför Stenstad ligger parkanläggningen Stenestad park. Närmast större ort är Kågerödär många av Stenestads barn går på Lunnaskolan. Kyrkan har fortfarande en central plats i byn. Ett café och en handelsträdgård finns utmed bygatan. Skolorna har blivit bibliotek och bostäder. Handelsbodarna har lagts ned. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.