Peka på Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder peka på, varianter, uttal och böjningar av peka på

Peka på synonym, annat ord för peka på, vad betyder peka på, förklaring, uttal och böjningar av peka på.

Synonym till peka på

Hur används ordet peka på

  1. Syftet att i satirens form peka på missförhållanden är tydligare i Det nya riket, utgiven 1882, en samling noveller med inslag av pamflett. Kritiken tar ofta form av porträtt, som ofta lånat drag ifrån verkliga personer, något som provocerade hans samtid. Detta gällde inte minst kapitlet Moses, som bär prägel av författarens antisemitiska åsikter vid denna tid (se Strindbergs antisemitism). (källa)
  2. Betydelsen av ordet ironi i svenskan har förskjutits något under senare årtionden. Fram till åtminstone ca 1980 var den skarpa motsättningen mellan intention och utsaga, eller intentionen och karakteriseringen av en figur, det avgörande. Men i och med att ironin har blivit ett alltmer omtyckt stilgrepp och vanligare både i litterära sammanhang, i media och i vardagen har det oftare handlat om en strävan att peka på det absurda, löjliga eller missriktade utan tydlig kontrast till vad någon anses ha för bestämda syften. Överdrivet kroppsspråk eller pipigt, affekterat röstläge i förening med hysteriskt allvar (jfr John Cleese och Killinggänget) kan numera ofta ses som ironiskt färgat oavsett vad den som talar så (en rollfigur eller en verklig person) förutsätts vilja uppnå. (källa)
  3. Korrekturtecken är symboler som används av bland annat redaktörer, copywriters och korrekturläsare för att peka på grammatiska och innehållstekniska felaktigheter i ett skriftligt dokument. (källa)
  4. En ljuspenna är en inmatningsenhet för datorer i form av en ljuskänslig penna. Ljuspennan används tillsammans med en CRT-TV eller bildskärm. Med hjälp av pennan kan användaren peka på föremål eller rita på skärmen på samma sätt som på en pekskärm. En ljuspenna fungerar med CRT-skärmar men inte med LCD-skärmar, projektorer eller andra typer av bildskärmar. (källa)
  5. Allmänheten kan se meteorologer som väderpresentatörer på TV, ofta direkt efter eller i slutet av nyhetsprogram. En sådan meteorolog kallas vanligen TV-meteorolog och kan även medverka i eller i anslutning till reportage som handlar om väder. Det är bara ett fåtal av alla meteorologer som arbetar som TV-meteorologer. När de inte syns på TV arbetar de bland annat med att sammanställa väderdata, skapa väderkartor med hjälp av datorer och uppdatera väderinformation på TV-bolagets webbplats. Före datorernas intåg ritades väderkartorna för hand. Då brukade TV-meteorologen peka på väderkartan med en pekpinne, men nu för tiden används handen istället. (källa)
  6. Många nynazister förespråkar förintelseförnekelse eller förintelseminimering. De påstår att det avsiktliga massmördandet (ofta i gaskammare) av mer än 6 000 000 judar är antingen en lögn eller en extrem överdrift. Ledande historiker uppskattar att siffran på judarna som dog i förintelsen varierar från 5,1 till 6,2 miljoner.. En del nynazister som inte förnekar förintelsen brukar peka på påstådda omoraliska motsvarigheter så som bombningen av Dresden och utdrivandet av tyskar efter andra världskriget, eller rättfärdiga nazisternas avrättningar av judar på grund av sabotage, terrorism och subversion. (källa)
  7. Protektionister menar ofta att det kan vara motiverat att skydda vissa inhemska industrier från utländsk konkurrens genom så kallade skyddstullar i dessa industriers uppväxtfas. Dessa kallas i folkmun för uppfostringstullar, och dess förespråkare brukar peka på till exempel Sydkorea som ett land som lyckats industrialisera sig med hjälp av dessa. När industrierna vuxit och blivit konkurrenskraftiga skall tullskyddet i teorin avskaffas, och internationell konkurrens tillåtas. Man hoppas att om man genom att låta ett fåtal industrier växa ifred, man kan få spridningseffekter till övriga ekonomin. Man menar också att i princip alla idag industrialiserade länder använde sig av uppfostringstullar under sin industrialisering. Storbritanniens textilindustri innan industrialiseringen hade tagit fart, var till exempel tvunget att skyddas mot de mer konkurrenskraftiga indiska producenterna för att kunna komma igång. Hade inte denna textilindustri kommit till skott, så hade industrialiseringen antagligen inte kommit till stånd alls menar vissa, i alla fall inte där och då. Detta eftersom den brittiska textilindustrin var startmotorn för västerlandets industrialisering. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.