Pennteckning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pennteckning, varianter, uttal och böjningar av pennteckning

Pennteckning synonym, annat ord för pennteckning, vad betyder pennteckning, förklaring, uttal och böjningar av pennteckning.

Vad betyder och hur uttalas pennteckning

Pennteckning uttalas penn|teckn|ing och är ett substantiv.

Ordformer av pennteckning

Singular

pennteckning
obestämd grundform
penntecknings
obestämd genitiv
pennteckningen
bestämd grundform
pennteckningens
bestämd genitiv

Plural

pennteckningar
obestämd grundform
pennteckningars
obestämd genitiv
pennteckningarna
bestämd grundform
pennteckningarnas
bestämd genitiv

Pennteckning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet pennteckning

  1. Under Kalmarkriget 1611-1612 skövlades och brändes kyrkan, den nybyggda prästgården och troligen även den nybyggda klockstapeln. Kyrkan sattes åter istånd efter förödelsen. 1624-1625 byggdes en sakristia på korets norrsida. Enligt J.H. Rhezelius pennteckning av kyrkan från 1634 fanns på södra långhusväggen och koret små, högt sittande fönster och ett vapenhus. (källa)
  2. 15 juli 1905 reste John Bauer till Lappland. Uppdraget var att illustrera det praktverk om Lappland som bokförläggaren Carl Adam Victor Lundholm bestämt sig för att göra. Fler illustratörer var engagerade i arbete och John Bauer var yngst i gruppen. Han tillbringade en månad i norr och försökte få kontakt med Samerna och jobbade med pennteckningar och akvareller. Han lade mycket tid på att skissa av detaljer ur redskap, dräkter och föremål. Detaljer som återkommer i hans sagoillustrationer. Under resan fotograferade han flitigt. Dessa foton använde han sedan som förlagor till sina illustrationer. (källa)
  3. Hon var dotter till domprosten Samuel Widebeck och Carolina Ulrika Ekmarck och svägerska till Arent Silfversparre. Widebeck studerade vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm 1880–1885 innan hon fortsatte sina studier utomlands. Hon var anställd som mönstertecknare vid Föreningen Handarbetets vänner där hon 1905 även utsågs till föreståndare för föreningens museum. Tillsammans med Carin Wästberg arbetade hon under signaturen W.W. och denna signatur användes på ritningar och finare kompositioner. Förutom det textila området där hennes hautelissetapet Vårdinge fuga och bonaderna för Gustaf Adolf kapellet i Lützen, samt en serie Birgitta vävnader som utgör hennes höjdpunkter arbetade hon med formgivning av glas, möbler och silver. Redan i slutet av 1887-talet resulterade samarbetet med Wästberg att man erövrade priser vid olika utställningar bland annat ett andrapris för en vattenkaraff i glas 1886 och ett förstapris för en glasmålning 1890. Efter Wästbergs resa till England 1891 märktes en starkare stilisering av produkterna och ett friare ställningstagande gentemot de historiska stiltyperna. Widebeck var en habil tecknare och bevarade skissböcker visar naturstudier, främst av ängsblommor, men även äldre textil, heraldisk konst, samt ett stort antal pennteckningar från Bofors och Björkborn. Tillsammans med Wästberg deltog hon i Svenska slöjdföreningens utställning 1892, Allmänna konst- och industriutställningenn i Stockholm 1897, Svenska konstnärernas förenings utställning i Stockholm 1898, Nordiska museets utställning 1902 och på Friesens park i Stockholm 1909, Göteborgs konstförenings retrospektiva utställning 1911, Baltiska utställningen i Malmö 1914 och Göteborgsutställningen 1923. Widebeck är representerad vid Nordiska museet och Armémuseum, Hallwylska museet i Stockholm och Sörmlands museum. (källa)
  4. När James Cook år 1768 begav sig på sin första forskningsresa på HMS Endeavour, deltog även en noggrant utvald grupp forskare. En av dessa var Daniel Solander. På så sätt fick även Spöring en möjlighet att delta i Cooks forskningsresa, där Solander ansåg sig behöva sin sekreterare och tecknare också under resan. Under resan hjälpte Spöring Solander med naturvetenskapliga forskningsuppgifter. Han var en skicklig tecknare, så på hans ansvar låg bland annat forskningsresans vetenskapliga dokumentation han var en av expeditionens tre tecknare vilka alla kom att avlida under färden. Urmakarens kunskaper fick Spöring också användning för, när han blev tvungen att reparera mätinstrument som medförts på resan. Spöring besökte med Cooks forskningsgrupp bland annat Tahiti, Nya Zeeland och Australien. Från världsomseglingen finns ett flertal av Spörings arbeten bevarade vid British Museum i London. Dess naturhistoriska avdelning har i sitt zoologiska bibliotek tre bundna volymer med originalteckningar samt skisser av insamlade djur och sju stycken osignerade pennteckningar av fiskar som av Jonas Dryander tillskrivs Spöring. Museets manuskriptavdelning har ett par volymer med tecknade kustprofiler från Nya Zeeland samt minst ett 20-tal osignerade teckningar med landskap och etnografiska föremål från Tahiti och Nya Zeeland som med säkerhet kan tillskrivas Spöring. På återresan insjuknade Spöring i rödsot och dog ombord på fartyget 25 januari 1771. Han begravdes i Indiska oceanen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.