Personlighetsstörning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder personlighetsstörning, varianter, uttal och böjningar av personlighetsstörning

Personlighetsstörning synonym, annat ord för personlighetsstörning, vad betyder personlighetsstörning, förklaring, uttal och böjningar av personlighetsstörning.

Vad betyder och hur uttalas personlighetsstörning

Personlighetsstörning uttalas pers|on|lig|hets|stör|ning och är ett substantiv.

Ordformer av personlighetsstörning

Singular

personlighetsstörning
obestämd grundform
personlighetsstörnings
obestämd genitiv
personlighetsstörningen
bestämd grundform
personlighetsstörningens
bestämd genitiv

Plural

personlighetsstörningar
obestämd grundform
personlighetsstörningars
obestämd genitiv
personlighetsstörningarna
bestämd grundform
personlighetsstörningarnas
bestämd genitiv

Personlighetsstörning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet personlighetsstörning

  1. Histrion återkommer också i den psykiatriska diagnosen histrionisk personlighetsstörning, och i fiskartnamnet histrio. (källa)
  2. Om sinnestillståndet kastas mellan mani, som varar mellan någon vecka till någon månad, och depression, som ofta varar något längre, kan det vara ett tecken på bipolär sjukdom. Svåra stämningsförskjutningar kännetecknar också andra affektiva störningar och schizoaffektivt syndrom, generellt sett. Hastiga kast mellan sinnesstämningar kännetecknar borderline, histrionisk personlighetsstörning, intermittent explosivitet, personlighetsförändringar, samt är ett tecken på att ett drogrus övergått i akut drogförgiftning. (källa)
  3. Ibland används ordet i överförd betydelse på diktatorer som orsakat många människors död, även om de inte själva utfört dådet. Begreppet folkmord påminner till sitt innehåll om massmord, men anses då i allmänhet sakna det patologiska förvirringstillstånd, som vanligen föreligger vid massmord i den betydelse som används i allmänna rättsliga och medicinska sammanhang. De tonåringar som utfört massmord vid sina skolor, har inte heller varit drabbade av psykos eller akut förvirring i samband med brotten utan har i allmänhet visat sig vara ha en grav personlighetsstörning av psykosocial natur. (källa)
  4. Storhetsvansinne (megalomani), grandiositet, hybris, förhöjd självkänsla, i psykiatrin ett uttryck för ett sinnestillstånd där en person har en starkt överdriven självuppfattning, och ofta helt falsk självbild. Storhetsvansinne kan vara ett tecken på psykos eller en personlighetsstörning. (källa)
  5. Psykiska diagnoser som förekommer bland vuxna mordbrännare innefattar, förutom pyromani och drogmissbruk, schizofreni (omkring 10 % dömda mordbrännare), utvecklingsstörning, personlighetsstörning (i synnerhet antisocial och borderline), och, mera anekdotiskt, depression, ångeststörningar, ADHD, och demens. (källa)
  6. Mytomani (av grekiskans mýthos, saga, och mani) innebär att en person ljuger mer eller mindre tvångsmässigt, det vill säga utan att det finns någon tydlig och omedelbar orsak till lögnerna. Mytomani är i sig självt ingen psykiatrisk diagnos utan ett symtom. Ibland kan mytomanin härledas till narcissism, paranoia eller schizofreni, ibland till olika tvångssyndrom eller en psykopatisk personlighetsstörning. En mytoman känner ingen skuld inför andra när han/hon ljuger, mytomanen testar om omgivningen tror på lögnerna, även om de egentligen är betydelselösa, och om de väcker gensvar från lyssnarna. Mytomaner kan skapa en myt om sig själva, varifrån de kommer, hur deras uppväxt har varit, hur mycket pengar de har, vad de jobbar med osv. Orsakerna till ljugandet kan vara flera, dels att verka mer intressant, dels att väcka omgivningens medlidande eller för att manipulera ett brottsoffer i en bedrägerisituation etc. En del mytomaner tror själva på sina lögner, andra gör det inte. (källa)
  7. Narcissism är en personlighetstyp som anses bero på narcissistisk personlighetsstörning. som präglas av självupptagenhet, självförhärligande och överdriven tro på den egna förmågan. Termen kommer från namnet på den grekiska mytologiska figuren Narcissus, en vacker yngling som blev förälskad i sin spegelbild när han såg den för första gången i en källa. (källa)
  8. Neuros användes förr brett inom psykiatrin för olika störningar. Karaktärsneuros är ett äldre namn för personlighetsstörning. DSM-IV undviker ordet, varmed det i den amerikanska psykiatrin är ovanligt att tala om neuroser. (källa)
  9. Organisk personlighetsstörning – en psykiatrisk diagnos i ICD-10 för en personlighetsstörning. (källa)
  10. Organisk personlighetsstörning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.