Planlösning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder planlösning, varianter, uttal och böjningar av planlösning

Planlösning synonym, annat ord för planlösning, vad betyder planlösning, förklaring, uttal och böjningar av planlösning.

Vad betyder och hur uttalas planlösning

Planlösning uttalas plan|lös|ning och är ett substantiv.

Ordformer av planlösning

Singular

planlösning
obestämd grundform
planlösnings
obestämd genitiv
planlösningen
bestämd grundform
planlösningens
bestämd genitiv

Plural

planlösningar
obestämd grundform
planlösningars
obestämd genitiv
planlösningarna
bestämd grundform
planlösningarnas
bestämd genitiv

Planlösning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet planlösning

  1. Ett riktmärke vid utformningen av huvudbyggnaden var att i våningsplanet skulle det vara minst fem fönsteraxlar i rad. Mindre herrgårdshus har ofta en planlösning av salstyp – en hall med ett rum på varje sida och innanför hallen salong, bibliotek och matsal i fil. På övervåningen ofta två rum, ett på varje sida om trapphallen. Ofta finns en veranda eller glasveranda, eventuellt med en annan veranda över. Efter 1800-talet liknar herrgårdarnas huvudbyggnader mest större villor. (källa)
  2. Möblering, det vill säga sättet att placera möbler i ett rum, regleras i hög grad av traditionella mönster. Särskilt tydligt är detta i äldre hem på landsbygden, där enhetligheten i bostädernas planlösning medförde en lika påtaglig likhet i möbleringen. Vissa möbler – särskilt kistor – stod endast i förrådsutrymmen. (källa)
  3. Ett parhus är en variant av radhus, ibland kallat dubbelhus, som är ett småhus avsett för två hushåll. Planlösningen är oftast symmetrisk, och det brukar inte finnas några invändiga dörrar mellan bostäderna. Att bygga två nästan identiska hus samtidigt är ett sätt att bygga nytt på ett billigt sätt. Därför finns många parhus i de bostadsområden och förorter som byggdes i England (1930-talet), Irland, Kanada (1950-talet) och Nederländerna (framför allt sedan 1980-talet framåt). I Sverige är parhus relativt ovanliga. Parhus skall inte förväxlas med begreppet parstuga, som är en typ av planlösning. (källa)
  4. Många gånger finns det plats i ett kök för ett matbord där man kan sitta och äta, men det gäller inte alla kök. Kök utan matvrå var särskilt populära under funktionalismen och kallades då laboratoriekök. I vissa modernare lägenheter kan kök och vardagsrum vara sammanbyggt i ett enda rum i en så kallad öppen planlösning. (källa)
  5. Mässor består vanligen av ett stort antal montrar där olika verksamheter presenterar sig själva och sin verksamhet. Många verksamheter satsar på att ha en monter eftersom det ger möjligheter till personliga möten som är svåra att uppnå på andra sätt. För detta ändamål är en mässhall ofta en större byggnad med öppen planlösning, ibland av arenakaraktär. (källa)
  6. Det nationalromantiska Sverige hämtade sina förebilder i äldre svensk arkitektur, till exempel allmogestil, vasatidens slott eller stormaktstidens barock. Material som trä, tegel och natursten var vanliga. Stilen premierade ett hantverksmässigt utförande. Städernas hus hade ofta tegel eller puts, medan villor och egnahem ofta hade fasader i tjärat eller rödfärgat trä med tätspröjsade fönster. Knutar, foder och fönster målades vita, bruna eller gröna. Takfallen var ofta branta och brutna med kupor. Asymmetrisk planlösning var vanligt. (källa)
  7. En planlösning är en byggnads indelning av rum med bärande väggar och mellanväggar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.