Platsförmedling Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder platsförmedling, varianter, uttal och böjningar av platsförmedling

Platsförmedling synonym, annat ord för platsförmedling, vad betyder platsförmedling, förklaring, uttal och böjningar av platsförmedling.

Vad betyder och hur uttalas platsförmedling

Platsförmedling uttalas plats|för|medl|ing och är ett substantiv.

Ordformer av platsförmedling

Singular

platsförmedling
obestämd grundform
platsförmedlings
obestämd genitiv
platsförmedlingen
bestämd grundform
platsförmedlingens
bestämd genitiv

Plural

platsförmedlingar
obestämd grundform
platsförmedlingars
obestämd genitiv
platsförmedlingarna
bestämd grundform
platsförmedlingarnas
bestämd genitiv

Platsförmedling är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet platsförmedling

  1. Adolf är inskriven hos en platsförmedling och får den del tillfälliga arbeten. På det sista uppdraget en dag träffar han Susette, som tittar nedlåtande på honom. Tillbaka på platsförmedlingen får han veta att hennes familj söker en hovmästare. (källa)
  2. Handlanden K.G. Karlsson och direktör Ernst Andrée väckte den 12 september 1901 en motion i Göteborgs stadsfullmäktige om att en arbetsförmedling borde finnas i staden. En särskild beredning tillsattes, som den 24 mars 1902 lämnade sitt betänkande, och frågan behandlades den 10 april 1902. Beslutet blev att bifalla beredningens förslag under namnet "Göteborgs Arbetsförmedlingsanstalt". En platsförmedling skulle därmed inrättas i Göteborg och ett reglemente antogs, som sade: "-- anstalten skall hafva till uppgift att genom arbetsanvisning och genom att bereda mötesplats för arbetsgifvare och arbetare förmedla allt slags arbete, hvarjämte bestämdes, att arbetsförmedlingen skulle omfatta såväl män som kvinnor och vara afgiftsfri för här i staden mantalsskrifna personer, samt att af å annan ort mantalsskrifna personer, hvilka anlitade anstaltens biträde, skulle i allmänhet upptagas en lämplig af gift.--". (källa)
  3. År 1887 företog hon en resa till Storbritannien och USA, varunder hon tillsammans med Alexandra Gripenberg, representerade Finsk kvinnoförening vid den första internationella kvinnosakskongressen som hölls i Washington, D.C., 1888. Trygg tillägnade sig även helnykterhetens idé av Frances Willard och folkhemsidén av Hannah Pearsall Smith. Efter att ha återvänt till Helsingfors började hon att försöka övertala Leo Mechelin i senaten och Helsingfors stadsfullmäktige att stödja hennes idéer. År 1889 inrättades i Sörnäs ett folkkök som serverade vällagad mat till lågt pris och tillhandahöll svagdricka som måltidsdryck i stället för öl. I anslutning till folkköket fanns även en läsesal. År 1890 startades Sörnäs folkhem, i vilket arbetarföreningar, folkbarnträdgård, lånebibliotek, sångkörer, nykterhetsföreningar samt gymnastik- och idrottsföreningar verkade. År 1894 startades Sörnäs arbetarförening, som verkade i den wrightska andan, och 1895 tidningen Työmies. Hon blev även ordförande för den 1898 bildade Helsingfors tjänarinneförening, till vilken även anslöts en platsförmedling. Hon fick dock förebråelser för detta, av bland andra ärkebiskopen Gustaf Johansson, och tre år senare blev därför Miina Sillanpää ny ordförande. (källa)
  4. Reslusten till utlandet och viljan att förkovra sig i det journalistiska arbetet ledde till att hon tillbringade ett halvår i USA innan första världskriget bröt ut 1914. Hon var officiellt där för studier, men skrev flitigt för SvD för att bekosta resan. Under våren 1914 kunde man läsa i den svenska pressen att Elisabeth Krey-Lange hade skrivit om svensk kvinnorörelse för amerikanska tidningar i Washington och Chicago. Förmodligen hade hon fått utländska presskontakter i samband med det Internationella Kvinnoförbundets, ICWs, kongress i Stockholm 1911 som hon bevakat för SvD, och nu reste hon runt på den amerikanska östkusten och i Chicagos svenskbygder. Kollegan på SvD, Ester Blenda Nordström, hade under sommaren samma år blivit ett välkänt namn genom sina reportage som förklädd piga ute på landet. I början av hösten skrev SvD med en stolt introduktion till publiceringen, att även Elisabeth Krey-Lange genomfört ett liknande tidigt wallraffande med under-coverbesök på olika platsförmedlingar och som tjänsteflicka i New York. Hon gjorde också flera reportage om bland annat svensk-amerikaner i den samtida kulturen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.