Polismyndighet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder polismyndighet, varianter, uttal och böjningar av polismyndighet

Polismyndighet synonym, annat ord för polismyndighet, vad betyder polismyndighet, förklaring, uttal och böjningar av polismyndighet.

Vad betyder och hur uttalas polismyndighet

Polismyndighet uttalas pol|is|mynd|ig|het och är ett substantiv.

Ordformer av polismyndighet

Singular

polismyndighet
obestämd grundform
polismyndighets
obestämd genitiv
polismyndigheten
bestämd grundform
polismyndighetens
bestämd genitiv

Plural

polismyndigheter
obestämd grundform
polismyndigheters
obestämd genitiv
polismyndigheterna
bestämd grundform
polismyndigheternas
bestämd genitiv

Polismyndighet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet polismyndighet

  1. Uppdrag och ansvar varier mycket mellan olika länder. Den polisära rollen kan vara mycket begränsad. Kustbevakningen kan tillhöra ett lands försvarsmakt, vara en polismyndighet eller en sjöräddningsorganisation. Den amerikanska kustbevakningen är, till exempel, en militär myndighet med ett polisiärt uppdrag, medan däremot den brittiska kustbevakningen är en civil sjöräddningsmyndighet. (källa)
  2. Länspolismästare var mellan 1992 och 2014 titeln på den myndighetschefen för ett svenskt läns polismyndighet. Denne utgjorde tillsammans med sin biträdande länspolismästare polisledningen för sin polismyndighet. Befattningar som länspolismästare hade dock inrättats redan 1984 i Stockholms (Hans Holmér) och Göteborgs och Bohus län (Bengt Erlandsson), 1986 i Malmöhus län (Nils Erik Åhmansson) samt 1988 i Uppsala län (P-G Näss). (källa)
  3. Axel Oxenstierna reformerade år 1634 statsförvaltningen i Sverige (inklusive nuvarande Finland) och länsstyrelserna inrättades. En landshövding tillsattes som chef i varje län och som blev konungens befallningshavare i länet. Länsstyrelsens främsta uppgifter blev att vara länets högsta polismyndighet, övervaka att lag och rätt skipades av domstolarna, mota oro och uppror, söka undersåtarnas bästa, samt att kontrollera fogdarna så att skatterna drevs in på rätt sätt, vilket skatteförvaltningen övertog 1909. Från 1687 fick landshövdingen, som tidigare biträtts av en landsskrivare till biträde en landssekreterare, en landsbokhållare (titeln ändrades senare till landskamrerare) och en lanträntmästare. Med landshövdingeinstruktionen 1855 infördes en uppdelning av länsstyrelsen i landskansli och landskontor. Landshövdingen benämndes vid denna tid och fram till 1918 Konungens befallningshavare och länet kallades "Hövdingadömet". (källa)
  4. I England blev marskalk till marshal och i USA utgör dessa stommen i landets äldsta federala polismyndighet US Marshals Service, som ansvarar för federala fångar och det federala vittnesskyddsprogrammet). (källa)
  5. Enligt 1 kap. 3 § e) vapenlagen (1996:67) omfattas tårgasanordningar och andra till verkan och ändamål jämförliga anordningar, exempelvis pepparsprej, av Vapenlagen. Det fordras alltså polismyndighetens tillstånd att få inneha sådana anordningar. Att föra in dem i landet kräver införseltillstånd, som också ges av polismyndighet. Tillståndsgivningen är mycket restriktiv. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.