Polska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder polska, varianter, uttal och böjningar av polska

Polska synonym, annat ord för polska, vad betyder polska, förklaring, uttal och böjningar av polska.

Vad betyder och hur uttalas polska

Polska uttalas polska [pål´sk- el. på´lsk-] och är ett substantiv -n polskor  ej pl.; språk  kvinna.

Ordformer av polska

Singular

polska
obestämd grundform
polskas
obestämd genitiv
polskan
bestämd grundform
polskans
bestämd genitiv

Plural

polskor
obestämd grundform
polskors
obestämd genitiv
polskorna
bestämd grundform
polskornas
bestämd genitiv

Polska är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Polska på Engelska

  • Polish - the language of Poland
  • Swedish dance (reel)

Hur används ordet polska

  1. Gammeldans eller gammaldans är en samlingsbeteckning på en del av de modedanser som fanns innan 1930-talet. Det som hände vid denna tid var att nya modedanser till jazzmusik, framför allt foxtrot, introducerades i Sverige. De gamla danserna fick därför namnet "gammeldans". Något förvirrande är att vissa av de så kallade gammeldanserna inte var särskilt gamla när man började använda beteckningen gammeldans. Danserna i denna grupp hade i sin tur från mitten av 1800-talet och fram till början av 1900-talet blivit populära på bekostnad av äldre danstyper såsom polska, långdanser, kadrilj med flera. Att dragspel började masstillverkas under 1800-talet hade också stor betydelse för dansmusiken. Det utvecklades en repertoar för gammeldans som var anpassad till dragspelens tekniska möjligheter och begränsningar som gjorde musiken både älskad och föraktad. (källa)
  2. Gratis kommer från latinets gratis, av gratiis och gratia, i betydelsen "ynnest" eller "tack". Jämför gratifikation. Ordet förekommer i ett antal språk med samma betydelse, som exempelvis afrikaans, slovakiska, tjeckiska, ungarska, kroatiska, serbiska, polska, franska, holländska, spanska, portugisiska, italienska, rumänska, indonesiska, de nordiska språken, tyska och några av de övriga germanska språken. (källa)
  3. Grevar kunde också ha en person som sin vikarie eller ställföreträdare, på latin vicecomes ("vicegreve"). På svenska är översättningen av titeln vikomt. Detta gav upphov till en särskild titel på kontinenten översatt till en rad olika språk: engelska viscount, franska vicomte, polska wicherabia, italienska visconte, spanska vizconde, portugisiska visconde. I Benelux motsvaras titeln vikomt av borggreve (nederländska burggraaf, äldre flamländska burg- eller burch-graeve). (källa)
  4. Hetman (från polska, ursprungligen medellågtyska hovetman, 'anförare'. (källa)
  5. Symbolen förekommer dock i många kulturer världen över och dess betydelse kan skifta i olika sammanhang. Men den har en tendens att ofta användas som en astronomisk symbol för solen eller zodiaken. Symbolen har använts av olika nazistiska rörelser. Bland annat av norska Nasjonal samling, svenska Nordiska rikspartiet och Sverigepartiet, samt polska National-radikala lägret. (källa)
  6. Inom den polska militären används tvåfingershonnör, och en liknande hälsningsgest med tre fingrar mot tinningen (pek-, lång- och ringfingret) används också inom scoutrörelsen. Tvåfingerssaluten i polska armén symboliserar de polska orden "honor i ojczyzna", som betyder "ära och fosterland". (källa)
  7. Under andra hälften av 1500-talet kommer husarerna i Ungern och Polen att utvecklas i två riktningar. Ungrarna behåller (ända till efter första världskriget) det ursprungliga lättrustade och lättrörliga husarrytteriet som används till flanksvep, spaning, bakhåll och ett ständigt naggande i kanten på motståndaren och också för erövring av skansar och kanonställningar. I Polen utvecklades det till det tungt rustade genombrytande lansbeväpnade rytteriet som tar över efter de tunga järnklädda medeltida riddarna som försvinner från slagfälten i och med eldvapnens utveckling. Eftersom man i Central- och Östeuropa fortfarande har behov av ett tungt genombrytande rytteri för frontalanfall får helt enkelt husarerna ta över en del element från det försvinnande tunga rytteriet för att bli mer lämpade att lösa dessa uppgifter. Under 1600-talet försvinner även den tungt rustade husaren i Ungern och Kroatien och endast de polska husarerna fortsätter framgångsrikt den tungt rustade linjen. (källa)
  8. År 1938 kom den nazistiska regimen med ett dekret som påbjöd judiska affärsinnehavare att märka sina skyltfönster med ordet "jude" eller med en Davidstjärna. Enligt nürnberglagarna skulle företag klassificeras som "judiska" ifall någon jude ägde en viss andel, satt i styrelsen eller hade en ledande post i företaget, och skulle då ha begränsade rättigheter. Senare samma år, den 9 - 10 november, utbröt pogromen "Kristallnatten" då omkring 400 judar mördades och 7500 judiska affärer, tusentals hem, samlingslokaler och 1406 synagogor och bönehus förstördes, och cirka 30 000 judar fördes till koncentrationsläger. Två dagar senare, vid en konferens i Berlin den 12 november, föreslog Reinhard Heydrich att alla judar i riket skulle förpliktigas att bära ett "kännetecken". Märkningen infördes året efter i det nyligen invaderade Polen, 1939 beordrade den tyske generalguvernören för Polen att alla polska judar över tolv års ålder skulle bära en armbindel med en blå Davidstjärna. (källa)
  9. Under 1970- och 1980-talet var kalksandsten flitigt använd i Sovjetunionen, där den kallas "vitt" eller "silikattegel" (силикатный кирпич). Byggnadsmaterialet hade tillverkats i Ryssland redan i slutet av 1800-talet, men bara i mindre skala. Den polska statliga import- och exportkoncernen Polimex-Cekop, som sedan 1951 samarbetade med svenska Ytong och Siporex rörande lättbetong, undertecknade 10 september 1971 ett avtal om leverans till Sovjetunionen av utrustning till 25 fabriker för silikattegel. Den 5 april 1973 öppnade en av dessa fabriker i Brjansk, numera under namnet EuroBrick. Polackerna gjorde liknande kontrakt med flera länder i Östeuropa och Asien. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.