Postsparbank Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder postsparbank, varianter, uttal och böjningar av postsparbank

Postsparbank synonym, annat ord för postsparbank, vad betyder postsparbank, förklaring, uttal och böjningar av postsparbank.

Vad betyder och hur uttalas postsparbank

Postsparbank uttalas post|spar|bank och är ett substantiv.

Ordformer av postsparbank

Singular

postsparbank
obestämd grundform
postsparbanks
obestämd genitiv
postsparbanken
bestämd grundform
postsparbankens
bestämd genitiv

Plural

postsparbanker
obestämd grundform
postsparbankers
obestämd genitiv
postsparbankerna
bestämd grundform
postsparbankernas
bestämd genitiv

Postsparbank är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet postsparbank

  1. Postbanken var en statlig bankverksamhet vilken drevs som en del av det svenska Postverket fram till 1974. Verksamheten startades under namnet Postsparbanken enligt en regeringsförordning 1884, 1912 blev man ett självständigt ämbetsverk och 1920 infogades verksamheten som en del av Postverket. (källa)
  2. Plusgirot är ett varumärke för Nordeas betalningstjänster i Sverige. Betalningstjänsten utvecklades ursprungligen av Postsparbanken med namnet Postgirot vars namn byttes till PlusGirot år 2005. (källa)
  3. Även Postsparbankens tjänster förmedlades av poststationerna. (källa)
  4. Tjänsteutbudet från lantbrevbäringen har ständigt utökats. Förutom utdelning och inhämtning av brev och paket utförde man betaltjänster åt V65, Postgirot och Postsparbanken (Post- och Kreditbanken → PKBanken → Nordbanken). Historiskt var det viktigt att lantbrevbäringen när den inrättades fick ta upp och dela ut brev under samma tur utan att de postbehandlades vid en fast postinrättning. (källa)
  5. År 1939 slöt de fackliga parterna ett avtal om krigsriskersättning i olika zoner och hamnar. Ju farligare zon, desto högre krigsrisk. Till en början fick svenskarna behålla 50 kronor i månaden av sin krigsrisk, men summan höjdes senare till 150 kronor. Resten av pengarna skulle sättas in på ett spärrat KX-konto i Postsparbanken som endast skattemyndigheterna hade fri tillgång till. Ersättningen utgick den tid fartyget befann sig i respektive zon, med undantag för liggetid i neutral hamn. Den högsta ersättningen, 300 procent av lönen, utgick på den så kallade "dödsfarten" (nordtyska hamnar samt Rotterdam) under de två sista krigsåren. (källa)
  6. 1940 hade upplagan stigit till 490 000 exemplar, och 1950 till hela 700 000 exemplar. Detta bland annat efter att det visade sig att de sparbanker som spridit Lyckoslanten i skolorna fick flerdubbelt högre insättningar från skolbarn än de sparbanker som inte delat ut tidningen. Mellan 1931 och 1974 delades Lyckoslanten dessutom även ut av Postsparbanken, något som också ökade upplagan. 1957 sattes rekordet, då Lyckoslanten nummer 4, som var ett sånghäfte, hade en upplaga på hela 965 000 exemplar. 1966 var upplagan 710 000, och år 2020 var upplagan runt 340 000 exemplar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.